StoryEditor

Bola to zbytočná smrť kačky, hodnotil Pospíšil reštauráciu v Bratislave

30.05.2016, 11:00

Reštaurácia Sky bar na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave patrí, čo sa týka polohy, medzi najlepšie lokality v hlavnom meste. Neďaleký Bratislavský hrad doslova vidíte ako na tanieri. Reštauráciu sme navštívili spolu s ďalšími ôsmimi priateľmi, dvaja z nich pracujú v susednej Prahe pre gastronomický konzulting. Pozorný service personál reštaurácie nás uviedol k stolu a staral sa o nás vzorne celý večer.

Test reštaurácie nájdete v májovom prečo nie?!, ktoré je len dnes vložené v HN.

HN

Jedálny lístok reštaurácie sa skladá z dvoch častí: ázijské jedlá na jednej strane a európske na strane druhej. Zvolili sme si Európu. Jedálny lístok sa čítal zaujímavo a moderne. Z predjedál sme si teda vybrali consomé z hovädzej hrude – dobrý silný vývar s kockou varenej hovädzej hrude. Mäso bolo, bohužiaľ, tuhé a polievka, servírovaná v studenom tanieri, bola vlažná, čo je naozaj škoda.

Ako ďalšie jedlo sme si zvolili hovädzí jazyk sous vide s grilovanou foie gras s tekvicovým tapiokovým rissotom a espumou z kačacích pečienok. Jedlo bolo pekne moderne upravené a servírované na čiernom porceláne. Foie gras mali však zlú kvalitu – vnútri boli ako blato a rissoto, i keď zaujímavé, tapiokové, bolo bez chuti. Nestačí jedlo pekne pomenovať a naaranžovať na tanier, musí tiež dobre chutiť. Na našom tanieri potom nasledovalo trio z vegetariánskych tatarákov z paradajok, húb a morských rias. Opäť kreatívny predkrm, ale hubový tatarák zase nebol ochutený. Ani údené filé zo pstruha so šalátom z červenej repy a šošovice, ktoré sme si dali, nebolo ochutené. Prečo? Neochutnáva šéf jedlá, ktoré vychádzajú z jeho kuchyne?

Ihličie von z taniera
Pri hlavných jedlách sme si zvolili ravioli plnené kačacími prsiami, tekvicou a tvarohom s mrkvovo-zázvorovým velouté a rukolovým vzduchom. Opäť studené jedlo na tanieri, moderne futuristicky upravené, ale s neutrálnou chuťou. Prsia z divokej kačky s grilovaným brzlíkom bolo najhoršie jedlo večera. Prsia boli nepožívateľné, suché a na kosť tvrdé. To bolo veľké sklamanie večera za 17,90 eura. V polovici apríla, keď sme v reštaurácii boli, je lov zakázaný, takže ak bola kačica naozaj čerstvá, zaplatila svojím životom zbytočne. Ani teľací brzlík tento pokrm nezachránil. Ďalej sme si objednali jemne zaúdený steak z daniela s pyré z purpurovej fazule, ktorý nám priniesli aj s nakladanými gaštanmi a smrekovým ihličím. Na tanier však zásadne nepatrí to, čo sa nedá jesť, ihličie z vianočného stromčeka teda tiež nie. Steak bol usadený na veľkej hromade tmavohnedého pyré, obklopený malými kopčekmi takmer čierneho pyré z gaštanov. Opticky nelákavo upravený pokrm. Za tridsať eur to nestálo.

archív reštaurácie Sky bar

Víťaz večera
Ochutnali sme aj grilovaný filet z kambaly, pyré z červenej kapusty, cuketové spaghetti a k tomu opekanú pohánka s redukciou z boršču. Musíme povedať, že to bola dobre upravená ryba s kreatívnym (ale, bohužiaľ opäť studeným) sprievodom. Sviečková z mangalice s konfitovaným bôčikom bola víťazom večera aj napriek opäť vlažnej prílohe. Restovaná quinoa bola dobrým doplnkom k mäsu. A na záver oba dezerty – mousse z bielej čokolády v škrupine z belgickej čokolády aj creme brulee ochutené zázvorom – boli výborné.

Facit: Lemon tree je reštaurácia s modernou kuchyňou, ak odstráni zbytočné chyby a sústredí sa na produkt (mnohokrát menej je viac), bude iste patriť medzi popredné podniky v republike. Nestačí len prebrať modernu z internetu servírovanú na studenom tanieri, ale musí to ešte aj chutiť.

Pozn. red. Test bol robený v apríli, aktuálne reštaurácia zaviedla nový jedálny lístok s novým menu.

Kuchyňa: 3-
Obsluha: 1
Ambiente, čistota: 1
Vínna karta: 2

01 - Modified: 2024-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Trávenie vs. mozog: Ako podporiť a opraviť si trávenie? 02 - Modified: 2024-11-10 11:35:08 - Feat.: - Title: Developer pokračuje v obnove OD Dunaj a Domu odievania. Hotová má byť koncom budúceho roka 03 - Modified: 2024-11-08 15:00:00 - Feat.: - Title: Prvá pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 04 - Modified: 2024-11-08 06:30:00 - Feat.: - Title: XXL balenia a tieto potraviny nechajte v regáli. Poradíme vám, ako ušetriť, ale napriek tomu jesť kvalitne 05 - Modified: 2024-11-08 09:30:52 - Feat.: - Title: Môžeš sa tešiť na nadupaný event. AMAVET otvára Týždeň vedy a techniky, toto na ňom zažiješ
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. november 2024 02:47