Na úvod kontrolná otázka. Kedy ste si naposledy pochutnávali na dule, arónii či rakytníku? Asi nebudeme ďaleko od pravdy, ak to odhadneme na roky, či nebodaj desaťročia. Všetky tri pritom oslovení odborníci zaradili do dvadsaťpäťky tých najzdravších potravín „made in Slovakia“, smelo konkurujúcich novodobým „zázrakom“ typu acai, goji či chia. (Ktoré, ako skromne odhadujeme, vaša špajza hostila podstatne menej dávno.)
Dôvod? Napríklad extrémne vysoké dávky vitamínu C či antioxidantov. O prítomnosti prírodného pektínu v dule, s pomocou ktorého vyrobíte džem napríklad aj z levandule, ani nehovoriac.
Aby sme si však boli na čistom: naša téma, ktorá bola uverejnená v HN magazíne nemá ambíciu byť ringom, na ktorom si svetové a domáce „superpotraviny“ zmerajú sily.
A už vôbec nie je postavená na premise, že domáce sa automaticky rovná dobré či dokonca lepšie. Jej skutočným poslaním je vyniesť na svetlo lokálne plodiny a výrobky, ktoré v záplave reklám na vychytené exotické hity zostávajú neprávom v úzadí. A tiež zmapovať, ktoré z domácich potravín dlhodobo vykazujú najlepšiu kvalitu a na ktoré by sme si – naopak – mali dávať pozor.