StoryEditor

10 reštaurácií sveta, kde sa najete len poslepiačky

07.05.2016, 19:00
Autor:
mušmuš

Viete si predstaviť, aké je to jesť potme? A viete pochopiť, prečo by niekto niečo takéto dobrovoľne podstupoval? Ak je vaša odpoveď nie a ešte raz nie, máme pre vás prekvapenie. Takzvané tmavé stolovanie sa vo svete teší čoraz väčšej obľube. A vraj najmä preto, že je niečím viac než len ďalšou pochabou zábavkou pre ľudí, ktorí už nevedia čo by od dobroty.


Pointou stolovania potme je zintenzívnenie gastronomického zážitku za pomoci zapojenia hmatu, čuchu a sluchu. A to všetko na úkor zraku. Vynález okrem toho ponúka aj sociálny aspekt. „Slepé reštaurácie“ poskytujú pracovné možnosti nevidiacim a zrakovo postihnutým ľuďom, ktorí sú v iných sférach prakticky nezamestnateľní.

Pravidlá tmavého hodovania hovoria jasnou rečou a neradno im oponovať. Ak sa má reštaurácia považovať za pravú - tmavú, musí byt ponorená do tmy takej hustej, že by sa dala krájať rovnako ako jedlo, ktoré v nej dostanete na tanieri. Všelijaké romantické mihotania sviečok, tlmené osvetlenia komorného charakteru či hravé LED svetielka sú prísne vylúčené. To isté platí aj o zdrojoch svetla pochádzajúcich z hi-tech hračiek našich každodenných. V reštaurácii nesmie zablikať mobil, tablet, laptop ani fotoaparát.

V alternatívnych prípadoch je dovolené, aby do tmy nebola ponorená celá miestnosť, ale len samotný zákazník. Personál mu previaže oči čiernou šatkou ako pred popravou.


01 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Záchrana probiotikami: Prečo sú dôležité, ako súvisia s ADHD a na čo by si histaminici mali dať pozor? 02 - Modified: 2024-10-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Heslo vládnej konsolidácie: My nediskutujeme, my vám oznamujeme! 03 - Modified: 2024-09-26 08:32:42 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Espresso za jedno euro, polievka za 3,50. Bistro v Sade Janka Kráľa zafixovalo ceny, uchváti ťa aj priestor 04 - Modified: 2024-09-24 11:19:21 - Feat.: - Title: Prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdu: Bratislava je drahšia ako Viedeň, je to pre mňa fenomén 05 - Modified: 2024-09-20 09:06:08 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Priniesol pirohy do Európy z Číny Marco Polo? Symbol poľsko-americkej kultúry spôsobil v USA v obchodoch ošiaľ
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 20:32