Obed je hlavným jedlom celého dňa, aj preto by mal byť najvýživnejším pokrmom jedálnička. Dôležitá je ale jeho skladba, ktorá vás potom ochráni pred popoludňajšou únavou. Ako by takýto zdravý obed mal vyzerať, sa portál iDnes.cz opýtal výživových poradcov, ktorí pre vás svoje obedné menu vyfotili a popísali.
Pri obede by rovnako ako pri ostatných jedlách mali byť zastúpené všetky tri základné živiny. Teda bielkoviny, čo je mäso, syr alebo strukoviny. Sacharidy, to znamená prílohu vo forme ryže, cestovín, zemiakov alebo celozrnného pečiva. Ako tuk je ideálne použiť olivový, ryžový alebo repkový olej. Zabudnúť by sme nemali ani na zeleninu. V ideálnom prípade by mal tanier vyzerať takto - 1/3 bielkoviny, 1/3 prílohy a 1/3 zelenina.
Celkový energetický príjem z obeda odporúčajú odborníci u detí približne 2 600 kJ, u dospelých 3 600 kJ a u chudnúcich maximálne 2 300 kJ. Deti a dospelí, ktorí práve nechudnú, si môžu na obed dať okrem hlavného jedla aj polievku.