Burgery si už dobyli srdcia a chuťové bunky Slovákov a presadili sa medzi typickými účastníkmi víkendových grilovaček. Vyskúšajte si nasledujúce recepty na hamburger zo zebrieho či jahňacieho mäsa, ponúkame tipy idnes.cz.
Prečítajte si aj iné tipy HN na grilovanie:
Toto je 12 receptov na grilovanie od našich top šéfkuchárov
Urobte si hamburger 4krát inak. Toto sú tipy šéfkuchárov
Recepty od šéfkuchárov. Z piva a grilu
Zabudnite na McDonald´s. S týmito burgermi
Africký hamburger zo zebry s tropickým ovocím a kozím syrom
podľa Jiřího Zemana, šéfkuchára Intercatering a Villa Memories
Potrebujeme (na 4 porcie):
4 ks hamburgerových žemlí
400 g mäsa zo zebry (možno nahradiť hovädzím)
1väčšie avokádo, limetku
8 plátkov slaniny
200 g kozieho syra
2 ks červenej cibule
balzamikový ocot
lyžičku tmavého cukru
olej, rukolu
paprikovú čalamádu
Ako na to: Mäso zo zebry nadrobno pomelieme a pridáme približne 1/5 hovädzieho loja, ochutíme soľou, drveným korením a prípadne chilli papričkami. Mäso vytvarujeme do placiek, ktoré by mali byť o kus väčšie ako je priemer hamburgerových žemlí. Placky opečieme na grile po oboch stranách, žemľu rozkrojíme a oba rezy pridáme na gril. Avokádo roztlačíme, pridáme limetkovú šťavu, soľ, mleté korenie. Avokádo navrstvíme na spodnú časť hrčky. Pridáme opečené plátky slaniny a mäso, na ktoré rozdrobíme kozí syr. Červenú cibuľu nakrájame na mesiačiky a orestujeme do zlatista, pridáme tmavý cukor a balzamikový ocot ktorý necháme zredukovať. Hotovú cibuľu dochutíme soľou a pokladáme na kozí syr. Všetko ozdobíme rukolou. Na vrch dáme paprikovú čalamádu a priklopíme.
Jahňací burger s tzatziky s letným coleslaw šalátom
podľa Jaseno Campbella, šéfkuchára reštaurácie Na Golfu
Potrebujeme:
600 g vykosteného jahňacieho ramienka
1 cibuľu, 3 paličky cesnaku
veľkú vetvičku rozmarínu
soľ a korenie, olivový olej
100 g čerstvej rukoly
foccaciu alebo žemľu
Na tzatziky:
200 g farmárskeho alebo sedliackeho jogurtu
hrsť mäty, uhorku, strúčik cesnaku
šťavu z jedného citróna
soľ a korenie, olivový olej
Šalát:
bielu kapustu
zeler, veľkú mrkvu
2 jablká (Granny Smith či iné zelené odrody)
Šalátový dresing:
2 čerstvé vajcia, lyžičku dijonskej horčice
2 lyžičky bieleho vínneho octu
150 ml slnečnicového oleja
150 ml olivového oleja
soľ a korenie, lyžičku cukru
Ako na to:
1. Vykostené jahňacie rameno namelieme v mlynčeku na mäso, potom ho zmiešame s nadrobno pokrájanou cibuľou, roztlačeným cesnakom, rozmarínom, olivovým olejom a trochu osolíme a okoreníme. Mäso rozdelíme na 4 porcie, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme dve až tri hodiny odležať v chladničke, aby sa lepšie rozvinuli všetky chute. Ideálne je nechať mäso odpočívať cez noc.
2. Najprv vylejeme z jogurtu akúkoľvek prebytočnú vodu, najlepšie je vyklopiť ho rýchlo do sitka s malými dierkami. Uhorku zbavte jadrovníka uprostred a nakrájajte ju na čo najtenšie rezance. Cesnak a mätu nakrájajte na drobno. Všetko zmiešajte a pridajte citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie.
3. Nastrúhajte kapustu a zeler na tenké rezance, olúpané jablko a mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle. Premiešajte so soľou a citrónovou šťavou. Nechajte mix stranou a pripravte si zatiaľ zálievku. Soľ bude medzitým vyťahovať z kapusty a zeleru vodu, preto ich môžete nechať v sitku, aby odkvapkali.
4. Vo veľkej mise zmiešajte dva vaječné žĺtky, horčicu, ocot, soľ a cukor. Rozmiešavajte približne päť minút, kým zmes nezačne blednúť. Potom veľmi pomaly vmiešajte olej, kým sa všetko nespojí a dochuťte. Teraz môžete odšťavovať zvyšok vody zo šalátu a vložiť ho do čistej misky, v ktorej ho zmiešame s dresingom.
5. Dobre si rozkúrte gril, uhlíky by mali byť sivé a určite nepotrebujete žiadny priamy oheň. Ak máte plynový gril, potom ho dajte na strednú až vyššiu teplotu. Burgery potrite olivovým olejom a posoľte a okoreňte. Nechajte ich opekať 7 minút na jednej strane a 5 minút na tej druhej. Zložte ich z grilu a nechajte aspoň päť minút odpočinúť.
6. Rozkrojte si Foccaciu alebo žemľu a nechajte ju trochu opiecť na strane rezu. Foccacia má v sebe dosť oleja sama, žemľu môžete pred opečením ešte potrieť olivovým olejom, aby bola krásne chrumkavá.
7. Na plátok opečenej Foccacie položte masový karbonátok, veľkú lyžicu tzatziky a hrsť čerstvej rukoly a priklopte ďalšou Foccacou. Podávajte s letným coleslaw šalátom.
Tip Jasena Campbella:
"Chuť jahňacieho je možno pre Čechov a Slovákov občas až moc intenzívna, nie ste na ňu tak zvyknutí ako u nás na Novom Zélande. Nikdy preto nepodávajte jahňacie vychladnuté, tuk v ňom totiž zlojovatie a jeho chuť potom dokáže mnohých odradiť od jahňacieho aj na niekoľko rokov dopredu. Môžete tiež skúsiť vybrať menej tučnú časť mäsa. Jahňacie vždy podávajte na ohriatom tanieri a teplé."