V týchto dňoch je väčšina námestí väčších aj menších miest zaplnená stánkami. Počas blúdenia po vianočných trhoch sa môžeme kochať rôznymi vianočnými drobnosťami, ktoré predávajúci ochotne ponúkajú so zmrznutými úsmevmi na tvári. Mrazivé počasie k vianočným trhom patrí rovnako ako aj varené víno, bez ktorého by sa mínusové teploty zdolávali ťažšie.
V minulosti boli veľkí milovníci vína Rimania a preto aj začiatky vareného vína vznikli práve tu. Pridaním rôznych korenín mu dodávali výraznú chuť, a podarilo sa im tým predĺžiť aj jeho trvanlivosť. V dnešnej dobe sa varené víno bez škorice alebo badiánu nezaobíde. Navyše, hranice tvorivosti sa predsa nekladú a preto existujú recepty na varené víno s mandľami, brusnicami, mandarínkami a mnoho iných.
Pri výrobe vareného vína určite nesiahajte po nejakom ročníkovom kvalitnom víne, pretože ho zbytočne znehodnotíte. Postačí obyčajné červené víno, ktorému tú správnu chuť dodajú použité koreniny.
Budeme potrebovať 1 l červeného vína, 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru, 4 ks celej škorice, 10 ks klinčekov, 2 ks badiánu a kôru z citróna. Postup je veľmi jednoduchý. Do hrnca pridáme všetky ingrediencie a miešame, aby sa cukor rozpustil. Napriek zaužívanému názvu víno nevaríme, iba ho zohrievame. Tesne pred bodom varu ho odstavíme z ohňa a môžeme nalievať.
Pripravené v spolupráci s:
StoryEditor