Dali by ste si niečo na zub? Vyskúšajte skvelý írsky chlebíček, čo je vláčnejšia verzia známeho biskupského chlebíka. Skvelý čepiec mu dodá zmrzlina z typicky írskeho piva Guinness. Recepty pre idnes.cz prezradil šéfkuchár vyhlásenej írskej reštaurácie v Prahe.
Írsky sladký chlebíček Tea Barmbrack
Potrebujeme:
110 g sultániek
110 g hrozienok
110 g kandizovaného ovocia
50 g višní
300 ml čierneho čaju
1 vajce
175 g trstinového cukru
220 g hladkej múky
6 g kypriaceho prášku
štipku soli
lyžičku korenia mixed spice (kupované alebo pripravené doma z: 2 lyžíc mletého nového korenia, 2 lyžíc mletej škorice, 2 lyžičiek mletého klinčeka, 2 lyžičiek mletého koriandra, 2 lyžičiek mletého zázvoru a lyžičky strúhaného muškátového orieška)
kôra z citróna
Ako na to: Hrozienka, sultánky, ovocie, višne a na jemno nakrájanú citrónovú kôru vložíme do misy a zalejeme horúcim čajom. Necháme aspoň šesť hodín oddýchnuť. Do zmesi pridáme vajcia, mixed spice, cukor, múku, kypriaci prášok, štipku soli, dobre premiešame a pečieme vo vymastenej forme na chlieb 12,5 × 20 centimetrov približne hodinu a pol pri 175 stupňoch Celzia. Vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Krájame na plátky, posypeme práškovým cukrom a podávame so šľahačkou a Guinness zmrzlinou.
Zmrzlina z piva Guinness
Potrebujeme:
1 l smotany 33%
0,5 l piva Guinness
štipku soli
vanilkový struk
8 žĺtkov
225 g cukru
Ako na to: Do kastróliku nalejeme 0,6 l smotany, 175 g cukru, pridáme rozrezaný vanilkový struk a zahrievame na miernom plameni, kým sa cukor nerozpustí. Pivo Guinness zvaríme na polovicu. V miske dobre vyšľaháme žĺtky so zvyšným cukrom a pomaly ich vmiešame do horúcej smotany. Neustále miešame na miernom plameni, až zmes zhustne. Zmes precedíme a pridáme zvyšnú smotanu a zvarený Guinness. Zmes vychladíme, prelejeme do zmrzlinovača a postupujeme podľa pokynov výrobcu. Ak nemáte zmrzlinovač, je nutné zmrzlinu niekoľkokrát vytiahnuť z mrazničky a premiešať, aby sa narušili vznikajúce kryštáliky.