Čokoláda ľudstvu sladí život už po stáročia a mohlo by sa zdať, že na tejto najobľúbenejšie sladkej pochúťke nie je čo meniť alebo vylepšovať. Ale aj čokoláda podlieha módnym trendom. Aké sú tie tohtoročné, sa pokúsil zhrnúť spravodajský server Yahoo News.
Čokoláda s pomarančovou príchuťou je stálicou sveta sladkostí. Ale v poslednej dobe sa s čokoládou spája aj ďalší citrus - citrón. Počas posledného roka sa počet čokolád s citrónovou príchuťou na svete zdvojnásobil. Ďalším trendom čokolády je jej miešanie s príchuťou ďalších obľúbených sladkých dezertov. Vznikajú tak čokolády a la creme brulée, tiramisu, mliečny kokteil či zmrzlina.
Zelenina v čokoláde
V Ázii je chuť na sladké tradične oveľa slabšia ako v západnom svete. Do čokolády sa tu preto máča zelenina, aby trochu zriedila jej sladkosť. V roku 2013 sa na trhu objavila čokoláda s príchuťou chrenu wasabi. Tento rok to sú zelené sójové bôby a sladké zemiaky, ktorým sa dostalo čokoládového obalu.
Do čokolády sa už dlhé roky pridávajú jahody, maliny aj čerešne. V Poľsku sa ale zákazníci novo dočkali čokolády s broskyňovou náplňou, čo je neprávom zanedbávaná ovocná kombinácia.
Nový trend - kvety v čokoláde
Ibištek sme zvyknutí bežne piť v čaji, ale aj on si nachádza cestu i do čokolády. Podľa odborníkov v tomto odbore sú kvety v čokoláde zatiaľ popoluškou, ale práve týmto smerom by sa v budúcnosti mohli nové trendy uberať.
Rovnako ako pri káve a vínem aj pri čokoláde už ľudia začínajú rozlišovať krajinu pôvodu kakaových bôbov. Milovníci čokolády si všimli, že kakao z rôznych krajin - Venezuely, Pobrežie Slonoviny, či relatívneho nováčika Vietname - má rozdielne chuťové profily, a siahajú po tom, ktorý im najviac chutí.
Klasická kombinácia s orieškami
Stálicou, čo sa týka príchutí, sú orechy v čokoláde. Na prvom mieste sú lieskové orechy nasledované mandľami arašidmi. Ale zákazníci sa môžu tešiť aj na novinky v podobe pistácií či zmesou orechov a semienok.
Zdroj: lidovky.cz