Ázijský brokolicový šalát s arašidovou omáčkou
Prísady:
1 veľká brokolica, rozobratá na ružičky
1 šálka varenej edamame
pol šálky nasekanej jarnej cibuľky
1/2 šálky arašidov
arašidová omáčka (recept nižšie)
sezamové semienka, na ozdobu
Arašidová omáčka:
1/4 šálky arašidového masla
1 lyžica ryžového vínneho octu
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica medu alebo agave nektáru
pár kvapiek sezamového oleja
1-2 lyžice horúcej vody, ako je treba na omáčku
Ako na to:
Vytvorte si arašidovú omáčku: zmixovaním všetkých prísad. Vo vriacej vode asi pol minúty povarte ružičky brokolice, skombinujte ich s ostatnými prísadami, prelejte arašidovou omáčkou a posypte sezamom.
Šalát z pečeného karfiolu
Prísady:
2 stredne veľké karfioly
1/4 šálky olivového oleja
1 lyžica originálnej Tabasco omáčky
1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
pol lyžičky vorčestrovej omáčky
štvrť lyžičky soli
2 šálky na polovicu nakrájaných hroznových paradajok
1 a pol šálky nakrájanej červenej papriky
180 gramov nivy, rozdrobenej
1/3 šálky nasekanej jarnej cibuľky
Dresing:
1/3 šálky sušených paradajok
1/4 šálky pomarančovej šťavy
3 lyžice olivového oleja
2 lyžice jablčného octu
2 lyžice kečupu
1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
1 čajová lyžička nasekaného cesnaku
1 lyžička originálnej Tabasco omáčky
pol lyžičky soli
pol lyžičky vorčestrovej omáčky
Ako na to:
Predhrejte rúru na 200 stupňov. Do veľkej misy naukladajte karfiol, 1/4 šálky olivového oleja, 1 lyžicu Tabasco omáčky, 1 lyžica citrónovej šťavy, pol lyžičky vorčestrovej omáčky a 1/4 lyžičky soli a dobre premiešajte. Dobre obalený karfiol vyklopte na plech a nechajte ho asi 20-30 minút pražiť v rúre za občasného miešania. Medzitým si vytvorte zálievku: zmixujte všetky prísady.
Upečený karfiol vložte do veľkej misy, pridajte paradajky, papriku, syr a jarnú cibuľku. Prelejte dresingom a podávajte.
Fazuľkový šalát s ančovičkovým dresingom
Prísady:
1 lyžica kokosového oleja
pol kila zelených fazuliek
2 šálky paradajok
pol šálky kalamata olív
štipka soli a čierne korenie
Dresing:
1 malá šalotka, nadrobno nasekaná
1 lyžica dijonskej horčice
pol lyžičky ančovičkovej pasty
pol šálky jablčného octu
pol šálky extra panenského olivového oleja
pol lyžičky čierneho korenia
1 a pol lyžice sušeného tymianu
Ako na to:
Vytvorte si dresing: zmixovaním všetkých prísad. Rozohrejte na panvici kokosový tuk, pridajte fazuľky, paradajky, olivy a zľahka osmažte: kým fazuľky mierne nezhnednú. Hotovú zeleninu prelejte dresingom a servírujte.
Zdroj: buzzfeed.com