StoryEditor

Vedci zistili, aký syr je najlepší na pizzu

10.09.2014, 00:00
Autor:
stlstl
Novozélandskí odborníci skúmali, ktorý druh má najlepšiu kombináciu na pečenie.

Nie je žiadnym prekvapením, že Američania milujú pizzu: 13 percent obyvateľov USA (počnúc deťmi od 2 rokov) zje denne aspoň jeden plátok pizze. Ak patrí aj medzi vaše obľúbené jedlá, vieme, aký syr je na ňu najlepší. Teda, odhalili to vedci. Výsledky zverejnené v časopise The Journal of Food Science potvrdzujú, že k dokonalosti vašu pizzu dovedie... klasická mozzarella. 

Spor o ideálny syr na obľúbenú taliansku špecialitu vyriešila veda. Konkrétne odborníci z Univerzity v Aucklande na Novom Zélande. Tí testovali mozzarellu, čedar, colby, eidam, ementál, gruyère a provolone a „kvantifikovali vlastnosti a výkon rôznych syrov pri pečení“. Všímali si najmä rýchlosť zhnednutia počas pečenia a v rámci toho aj obsah vody či tuku, elasticitu a viskozitu jednotlivých druhov. Pretože to je presne to, čo od dobrého syra na pizzu očakávame - aby bol zlatohnedý, ťahal sa tak akurát a nebol príliš mastný. 

„Zhnednutie či tvorba pľuzgierov pri pečení pizze sa môže javiť ako triviálna otázka. Môžete predsa dať pizzu do rúry a raz určite zhnedne,“ povedal jeden z vedcov Bryony James. „Ale v skutočnosti je to kombinácia zloženia a mechanických vlastností syra a má svoje špecifiká rovnako, ako ktorákoľvek iná zložka pizze.“
Vedci zistili, že mozzarella nemá takú vlhkosť ako francúzske gruyère a provolone, takže sa ľahšie opečie. Zároveň je oveľa elastickejšia ako čedar, colby a eidam, ktorých nedostatok flexibility zabránil, aby sa vytvorili takzvané pľuzgiere. Vedci, samozrejme, neobišli overenie ľudskými chuťovými testermi. Výsledky sú tak symbiózou prísne vedeckých aj subjektívnych vizuálnych a chuťových hodnotení. 

Zdroj: realsimple.comnih.gov

01 - Modified: 2006-10-11 13:51:52 - Feat.: 0 - Title: Kabinet schválil návrh budúcoročného štátneho rozpočtu
01 - Modified: 2024-10-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Otras mozgu? Vďaka, radšej zlomeninu! O veľkej hrozbe, ktorá straší nielen hokejistov 02 - Modified: 2024-10-23 10:30:00 - Feat.: - Title: Jednu pizzu číslo 40 aj so špeciálnou prílohou, poprosím. Nemecká pizzéria ponúkala ako prílohu kokaín 03 - Modified: 2024-10-14 10:14:38 - Feat.: - Title: VIDEO Ako by vyzerala Zem rok po tom, čo by ľudstvo náhle vyhynulo? Takto by vyzeral tvoj dom, mesto či okolie 04 - Modified: 2024-10-13 20:21:46 - Feat.: - Title: Emócie posilňujú schopnosť kontextovej pamäte ukladať podrobnosti, vedci objavili nové spojenie 05 - Modified: 2024-10-10 17:27:25 - Feat.: - Title: Vedci tvrdia, že rozlúskli starodávnu otázku. Majú vraj odpoveď na to, či bolo skôr vajce alebo sliepka
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. november 2024 10:08