StoryEditor

Koreniny, ktoré málo používame. A je to škoda (foto)

19.11.2012, 23:03
Pozrite si bylinky a koreniny, ktoré by si zaslúžili väčšiu pozornosť.

Soľ, korenie, paprika, oregano ... a dosť. Vystúpiť zo zabehnutých koľají nie je až také ťažké, ako by sa zdalo. Množstvo netypických chutí sa dá využiť bez toho, aby bolo potrebné radikálne meniť jedálny lístok. Pozrite sa na sedem korenín a byliniek od nás i zo sveta, ktoré majú veľký potenciál, a pritom sa nimi jedlá na Slovensku ochucujú len zriedka.


Citrónová tráva



Pre jemnú citrusovú arómu je dôležitou súčasťou thajskej, vietnamskej alebo indonézskej kuchyne, ale pestuje sa aj na plantážach v Austrálii alebo v Mexiku a Kalifornii. Chybu neurobíte, keď ju skombinujete s akýmkoľvek jedlom založeným na rybe alebo morských plodoch, vrátane polievok. Hodí sa však aj k hovädziemu a bravčovému. Dobre ladí napríklad s bazalkou, chilli alebo koriandrom, cesnakom a zázvorom.

Steblá citrónovej trávy by mali byť pevné a nie vysušené. Čerstvé, zabalené v mikroténovom sáčku vydržia v chladničke dva až tri týždne a dajú sa na pár mesiacov aj zamraziť. Aj zmrazená je lepšia než jej sušená varianta.


Šalvia lekárska

Šalvia je obľúbená liečivá bylina, pomáha pri trávení mastných jedál, napríklad pre Angličanov je rovnako dôležitou prísadou k pečenej husi ako pre nás rasca. Američania ju zas pridávajú do plnky do moriaka na Deň vďakyvzdania. Taliani ju jedia s pečeňou a teľacím v klasickom recepte, niekedy ňou ochucujú focacciu. Ak zahrejete na panvici trochu šalvie na masle, získate chutnú omáčku k cestovinám.

Zo šalvie sa používajú čerstvé alebo sušené listy. Lepšie sú samozrejme čerstvé. Sušené vydržia vo vzduchotesnom obale v chladničke niekoľko mesiacov. Kúpiť sa dajú v lekárni. Ide o veľmi intenzívnu bylinku, do jedla ju treba pridávať veľmi opatrne.


Granátové jablko

V obchode sa dá kúpiť bežne, ale naša kuchyňa si s ním nevie moc rady. Zato v Strednej Ázii a na Strednom východe nielenže sypú celé semená na rôzne šaláty a humus, no pridávajú ich aj do dusených pokrmov. V Gruzínsku sa nesladená šťava lisovaná zo semien granátového jablka používa ako základ do omáčok k mäsu a rybám, hustý sirup často slúži ako marináda. Anardana, sušené semená, sa najmä na severe Indie kombinujú s kari, pridávajú sa do čatní a dusenej zeleniny.

Skladovať by sa malo v chlade, vydrží aj niekoľko týždňov a počas nich získavajú semená na chuti. Sirup sa dá kúpiť v obchodoch, ktorých majitelia majú väzby na Stredný východ. So sušenými semenami obchodujú Indovia.


Saturejka


Veľmi aromatická domáca bylinka, ktorá sa hodí k mäsu i k zelenine. Tvorí obľúbenú súčasť bouquet garni k jahňaciemu alebo bravčovému mäsu a ku zverine. Výborná je tiež do zemiakového, fazuľového alebo šošovicového šalátu. Čo sa ďalších korenín týka, rozumie si napríklad s bazalkou, bobkovým listom, cesnakom, majoránkou alebo tymianom.

Používat sa dá nielen čerstvá, ale aj sušená, skladovať ju môžete aj v mrazničke.


Thajská bazalka



Ázijských bazaliek je mnoho druhov, od európskych variantov sa líšia iným zložením silíc, čo platí aj pre thajskú bazalku. V juhovýchodnej kuchyni sa pridáva do šalátov aj vyprážaných jedál alebo karí, pravdaže až na konci varenia. Hodí sa k hovädziemu aj kuraciemu mäsu, rybám i morským plodom, často sa kombinuje s thajskými rezancami.


Tamarínd indický

Struk Tamaríndu pozná už pomerne dlho aj Európa, patrí napríklad k ingredienciám na výrobu worchesteru. V juhovýchodnej Ázii a Indii ním okysľujú jedlá podobne ako my citrónami a limetkami. Tamarínd sa hodí ku kuraťu, bravčovým mäsom, rybám, zelenine, šošovici alebo hubám. V obchodoch zameraných na indickú kuchyňu sa dá kúpiť sušený, aj ako pasta alebo tekutý koncentrát.

 

Jalovec obyčajný



Výborný doplnok k zverine aj inému červenému mäsu rastie na väčšine severnej pologule, aj keď viac než korenie je známy ako prísada do destilátov, predovšetkým ginu. Ako jediný zo svojej čeľade má jedlé plody - keď sa rozdrví, dodávajú mierne pálivú chuť pikantným aj sladkým jedlám. Hodí sa k červenému mäsu, zverine, husi, jablkám alebo kapuste.

Plody jalovca sa predávajú obvykle celé a sušené, vydržia potom niekoľko mesiacov a dajú sa ľahko rozdrviť a zmiešať s ďalším korením, napríklad na potieranie pečene.

(Spracované podľa knihy Bylinky a koreniny v kuchyni od Jill Normanovej, vydalo Ottovo nakladateľstvo.)

Snímky: Shutterstock, wikimedia

Zdroj: ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. október 2024 16:19