StoryEditor

Desať dôvodov prečo ísť na jedno pivo

16.10.2012, 00:00
Približne jedno veľké pivo pre mužov a jedno malé pre ženu denne lekári odporúčajú.




Pivo v miernom množstve neškodí, zhodujú sa odborníci. Nejasnosti sú snáď len v definícii toho, čo sa dá považovať za mierne množstvo ako v prospešnosti popíjania alkoholických nápojov všeobecne. Je štatisticky dokázané, že najrýchlejšie tento svet opúšťajú popíjajúci fajčiari - a po nich abstinenti. Mierni pijani sú na tom tak dobre, že lekári ľahké popíjanie (zhruba jedno veľké pivo pre mužov a jedno malé pre ženu denne) svojim pacientom odporúčajú. Vo forme piva k tomu navyše telo dostane veľa vitamínov, minerálov, antioxidačných látok. Tu je hneď desať argumentov prečo ísť na pivo.

1. Dobré trávenie
Odporúčanie piť pivo na ťažko stráviteľné jedlá má svoje opodstatnenie. Horké chmeľové látky v pive obsiahnuté totiž stimulujú tvorbu tráviacich enzýmov v žalúdku a urýchľujú metabolizmus tukov. Okrem toho pivo pomáha udržiavať žalúdok v kondícii aj tým, že znižuje riziko prekyslenia žalúdka. Čo ocení každý, koho čas od času trápi pálenie záhy.
Horké látky tiež podporujú tvorbu žalúdočných štiav, a teda aj chuť do jedla.

2. Vyššia hladina "dobrého" cholesterolu
Čím vyšší je obsah extraktu v pive, tým lepšie výsledky sa od neho dajú v tomto smere očakávať. Čím viac stupňov, tým teda z hľadiska cholesterolu lepšie. České pivá sú v tomto ohľade napríklad unikátny. Sú plné extraktu z jačmeňa a chmeľových látok.

3. Kalórie? Áno, ale ...
Jedno pivo znamená príjem približne 200 až 250 kilokalórií. V porovnaní napríklad s jablčnou šťavou alebo kolou a inými sladenými nápojmi, u ktorých je príjem až niekoľkonásobný. A nealkoholické pivo z tohto porovnania vychádza ešte lepšie. Samozrejme keď nepočítame s nápojom, ktorý je z dietetického hľadiska ideálny - čistou vodou.

4. Dobrý alkohol?
Že mierne, zato pravidelné popíjanie alkoholu neškodí, ba priamo naopak, naznačuje už roky skúmaný francúzsky paradox. Prečo Francúzi umierajú tak málo na choroby srdca, keď je ich kuchyňa plná živočíšnych tukov? Vedci usudzujú, že za to môže pravidelné popíjanie vína, ktoré pomáha rozťahovať cievy. Česi na tom bohužiaľ nie sú štatisticky tak dobre ako Francúzi, pivu za to ale vinu zrejme dávať nemôžeme.

Ak platí teória francúzskeho paradoxu, tak ako ju zatiaľ vedci stanovili, potom usadiť sa v cievnych stenách bránia aj podobné látky obsiahnuté v pive. O vplyve polyfenolov sa síce stále vedú diskusie, štatistiky však už jasne preukázali u miernych pijanov ich úmrtnosť na srdcové a cievne choroby nižšiu než u abstinentov. Mierna konzumácia alkoholu (lekári uvádzajú u piva zhruba jedno malé pre ženu a jedno veľké pre mužov) zvyšuje koncentráciu dobrého HDL cholesterolu.

5. Menej upchávok v cievach
Kým o polyfenoloch sa stále diskutuje, o tom, že mierna hladinka alkoholu v krvi znižuje riziko tvorby trombov, ktoré hrozia upchatím ciev, je jasné. Alkohol tiež riedi krv, teda zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek. A to je ďalší faktor, ktorý znamená zníženie rizika napríklad mozgovej mŕtvice.

6. Abstinenti majú vyšší tlak
Ľudia konzumujúci v rozumných dávkach alkohol majú tiež štatisticky nižší tlak v porovnaní s abstinentmi - ale aj s nemiernymi pijanmi. Zrejme za to môže pozitívny vplyv alkoholu na rozširovanie ciev a tým aj lepšie prekrvenie organizmu. Preukázal to rozsiahly výskum na 70-tisíc osobách, i keď nebol zameraný na pivo ale alkohol všeobecne.

7. Pre silnejšie kosti
Pivo ako ideálny nástroj pre prevenciu osteoporózy? Prečo nie. Silné kosti vyžadujú pravidelný prísun kremíka, a toho v potravinách spravidla nie je toľko, koľko by sme ho potrebovali. Nie tak v pive, kde sa navyše nachádza v ľahko vstrebateľnej forme.

8. Vitamíny a ďalšie pozitívne látky
Pivo tiež obsahuje množstvo vitamínu, a to hlavne zo skupiny B. Dostáva sa do neho s kvasnicami i s chmeľom. U niektorých z nich dve piva zariadi až polovičnú potrebnú dennú dávku. Kombinácia s alkoholom, ktorý vstrebávanie predovšetkým vitamínu B12 urýchľuje, je z tohto uhla pohľadu výhodná.

9. Inzulín v norme
Cukrovka je choroba na vzostupe, pivo môže fungovať ako prevencia proti jej vzniku - znižuje totiž hladinu cukru v krvi a obmedzuje nadmernú tvorbu inzulínu.

10. Pokoj a pohoda
Predovšetkým chmeľ je zdrojom látok, ktoré majú dlhodobo upokojujúce (až okamžite uspávajúce) účinky.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. september 2024 07:48