StoryEditor

Ochutnajte muchotrávku, ktorú obdivovali aj cisári

05.11.2012, 07:00
Muchotrávka cisárska je vzácna a lahodná huba, ktorá rastie predovšetkým vo Francúzsku a Taliansku.




Muchotrávka cisárska je vzácna a lahodná huba, ktorá síce rastie v rôznych častiach sveta, predovšetkým však vo Francúzsku a Taliansku. Obzvlášť si ju cenia v talianskej kuchyni. Ostatne aj jej názov sa odvodzuje od dlhej histórie jej kulinárskeho využitia - ako delikatesa sa podávala na dvoroch rímskych cisárov a potom aj pápežov.

Huba s latinským názvom Amanita caesarea má pevný oranžovohnedý klobúk a žlté lupene. Rastie od júna do októbra v dubových alebo gaštanových hájoch a človek musí byť mimoriadne opatrný, aby si ju nepomýlil s niektorým z prudko jedovatých druhov, napríklad s muchotrávkou zelenou. Nebolo by to po prvýkrát. S takou zámenou je spojená aj legenda o Agrippine, manželke cisára Claudia. Tá zrejme potrela tanier s lahodnou muchotrávkou cisárskou jedom získaným z muchotrávky zelenej, aby Claudia zabila.

Na rozdiel od jedovatej muchotrávky zelenej má cisársky variant tejto huby pevné "mäso", vynikajúca je dokonca aj surová. Používa sa preto do šalátov, ale tiež sa dá osmažiť na kvapke oleja alebo masla, potom sa z nej uvoľňuje lahodná šťava.

Huby tohto druhu muchotrávky kuchári odporúčajú neumývať, sú potom zbytočne nasiaknuté vodou a strácajú na chuti, ktorá je inak sviežo zemitá, s výraznou, sladko korenistou príchuťou. Kvalitné plodnice stačí ľahko utrieť. Výborne sa hodia napríklad do pokrmov s jedlými gaštanmi alebo gaštanovou múkou.

Zdroj: 1001 chutí, ktoré musíte poznať, než umriete

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. september 2024 00:50