Čo by to bola za Veľká noc bez poriadneho kusa údenej krkovičky, nakrájanej šunky, štipľavých klobások. A k tomu, samozrejme, tak ako sa patrí podľa dávnych zvykov, majonézový šalát, veľa vajíčok, zákuskov a štamperlík na pretrávenie.
Čo si budeme nahovárať, opäť sú to sviatky, ktoré sa v mnohých rodinách spájajú najmä s hodovaním. Podľa internistky Evy Smíškovej je Veľká noc z hľadiska trávenia často ešte väčším trápením ako jej hlavný konkurent Vianoce.
„Naozaj sú to potraviny, ktoré veľmi zaťažujú naše trávenie, ak sú konzumované, ako býva zvykom, všetky pekne za sebou. Takouto náložou trpí celý tráviaci systém – od žalúdka, pankreasu, žlčníka či čriev. Veď musí spracovať naraz všetky makronutrienty aj s pridanými látkami, ktoré potraviny obsahujú. Už len vyprodukovať to množstvo rôznych tráviacich enzýmov a štiav a pohybom masu jedla posúvať, stojí organizmus veľa síl. Nehovoriac o ekosystéme v našich črevách – baktériách, ktoré potrebujú pre svoj život a funkciu úplne iné zloženie stravy.“
Lekárka je presvedčená, že údeniny nie sú tou najlepšou voľbou. No ak nám nerobia ťažkosti, občas si ich môžeme dopriať. „Nevidím dôvod, prečo by sme si ich cez sviatky nemohli dať s mierou a v správnych, ľahšie stráviteľných kombináciách. No na denný konzum, ako to robia aj niektorí naši pacienti, hoci aj dvakrát denne, to naozaj nie je dobrá voľba.“
Samozrejme, náš tráviaci trakt ocení, ak kus krkovičky skombinujeme s plným tanierom zeleniny a nie so spomínaným majonézovým šalátom.
Škodia črevám aj cievam
Údeniny sa už dlhodobo ocitajú na takzvanom blackliste nezdravých potravín. Experti Svetovej zdravotníckej organizácie ich už v roku 2015 zaradili medzi preukázané karcinogény.
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny totiž dospela po dlhých rokoch výskumu k tomu, že práve slanina, šunka či údené môžu spôsobiť rakovinu tráviaceho traktu. Tieto výrobky sa tak...
Zostáva vám 85% na dočítanie.