terasa, reštaurácia, kaviareňTASR
StoryEditor

Ako je to s finančnou pomocou a opatreniami na uľahčenie podnikania v gastronómii v roku 2021?

29.12.2020, 09:00
Predstavené boli aj pripravované zmeny na uľahčenie podnikania.

Prevádzky, ktoré zasiahla 2. vlna pandémie, budú môcť žiadať o dotácie na nájomné za obdobie sťaženého užívania, ktoré bolo dôsledkom prijatých opatrení. Článok vyšiel v spolupráci s Kavickari.sk.

„Peniaze poskytneme aj prevádzkam, ktoré boli na jeseň obmedzené opatreniami, ale aj tým, ktoré môžu byť potenciálne obmedzené počas ďalších týždňov či mesiacov – v závislosti od pandemickej situácie a prijímaných opatrení,“ vysvetlil minister hospodárstva Richard Sulík.

Zmeny

V rámci 1. vlny MH vyplatilo 19.359 žiadostí v celkovej výške 39 854 243 eur. Žiadosti Ministerstvo hospodárstva prijíma do 31. marca 2021. A oproti prvému kolu nastali dve zmeny.

Nárok na dotácie budú mať nielen podnikatelia, ktorí mali z dôvodu štátom prijatých opatrení zatvorené, ale aj obmedzené prevádzky. Žiadať teda budú môcť aj tí, ktorí síce mali otvorené, no zákazníci sa do nich z dôvodu zákazu vychádzania nemohli dostať, kým v rámci 1. vlny bol jednou z podmienok získania dotácie vznik nájomného vzťahu pred 1. februárom 2020, po novom sa tento dátum vzniku nájomnej zmluvy posúva na 1. augusta 2020.

„Dotáciu možno poskytnúť nájomcovi vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, najviac však vo výške 50% nájomného za obdobie sťaženého užívania,“ pripomenul rezort s tým, že ak sa prenajímateľ a nájomca dohodnú na nižšej zľave, nájomca bude mať možnosť zaplatiť zostávajúce nájomné v rovnako vysokých mesačných splátkach do 48 mesiacov.

Práve toto naviazanie dotácie považuje za problém platforma Stále máme chuť, v ktorej sa združili asociácie a občianske iniciatívy s cieľom nájsť opatrenia, ako ťažko skúšanému gastru, pomôcť. Tretí bod z ich navrhovaných 6 opatrení je práve podpora nájomného bez spoluúčasti prenajímateľa.

469 zmien na uľahčenie podnikania

Pred sviatkami predstavilo Ministerstvo hospodárstva SR aj opatrenia, ktoré sa dostali do druhého „podnikateľského kilečka“ z viac ako 2 500 podnetov od verejnosti. Tie sa budú po medzirezortnom pripomienkovaní, snažiť zaviesť do praxe.

Na to, ktoré to budú, si však budeme musieť počkať. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec zdôraznil že podnety budú konzultovať so zamestnávateľmi, ministerstvami, no niektoré budú postupne dávať do medzirezortného pripomienkového konania.

Takýchto zmien už v súčasnosti urobili 20. Do zoznamu sa dostalo aj šesť opatrení z užšieho výberu súťaže o byrokratický nezmysel roka.

Zo zoznamu vyberáme 34 opatrení, ktoré sa priamo týkajú HoReCa segmentu:

  • Zjednodušiť základnú dokumentáciu BOZP pri zriadení prevádzky (napr. na používanie vybraných zariadení).
  • Zrušenie oznamovacej povinnosti podnikateľa voči Štátnej veterinárnej a potravinovej správe
  • Zjednodušenie pravidiel označovania alergénov.
  • Zrušenie prevádzkového poriadku v potravinových prevádzkach a v rámci právnej úpravy HACCP zrušiť „godplating“.
  • Zjednodušiť teplotné podmienky skladovania potravín.
  • Prehodnotiť povinnosť vykonávať ciachovanie meradiel každé dva roky.
  • Zrušenie hygieny pre malé stánky.
  • Vymedzenie pojmu podchladeného cesta/cool rising, kvások, kváskový chlieb.
  • Zaradenie podchladeného cesta do skupiny ostatný pekársky výrobok.
  • Rozšírenie podskupín v skupinách výrobkoch Chlieb a Pečivo.
  • Zrušenie povinnosti uvádzať gramáž.
  • Zrušenie kalkulácie surovín v reštauráciách.
  • Zjednotenie systému prevádzkového poriadku a obchodných podmienok.
  • Zjednodušenie povolení pri predaji z vlastnej farmy v reštaurácii.
  • Odstránenie duplicít pri zasielaní dokumentov vo vzťahu k ŠVPS.
  • Liberalizácia hygienických požiadaviek v gastro prevádzkach – napr. menší počet umývadiel
  • Zlúčiť kategórie prevádzok na účely uvedenia priestorov do prevádzky tak, aby sa liberalizovali schvaľovacie procesy stavebného úradu.
  • Zrušiť povinnosť mať v gastro prevádzkach zvlášť WC pre zamestnancov a pre zákazníkov.
  • Zrušenie finálnej kontroly na otvorenie prevádzky zo strany ÚVZ SR.
  • Spresniť povinnosť vybudovať v prevádzke samostatnú miestnosť pre upratovačku a pre niektorých zamestnancov.
  • Rozšírenie živnosti pohostinská činnosť o výrobu a predaj výrobkov z mäsa, pekárskej a cukrárskej výroby, spracovanie mlieka a výrobkov z neho.
  • Zjednodušenie podmienok odbornej spôsobilosti pri „prevádzkach verejného pohostenia“.
  • Zrušiť povinnosť písomne uvádzať pôvod potravín v jedlách na jedálnych lístkoch.
  • Zmena povinnosti pre ubytovacie zariadenia robiť revíziu elektrických rozvodov z 3 rokov na 5 rokov.
  • Zrušenie duplicitnej oznamovacej povinnosti pri otvorení novej prevádzky živnostenskému úradu.
  • Zrovnoprávnenie podmienok pre získanie povolenia na predaj alkoholických nápojov.
  • Zjednodušiť vydanie povolenia na predaj alkoholu.
  • Zrušenie zákazu zmrazovania selektívne podľa druhu potravín.
  • Zrušenie nutnosti mať sklad organického odpadu pre malé prevádzky.
  • Zníženie počtu evidencií v zariadeniach spoločného stravovania.
  • Používanie potravín aj od predajcov „z dvora“.
  • Zmeniť periodické školenia personálu v reštauráciách vo vzťahu k hygiene.
  • Zjednodušiť skladovacie podmienky mäsových výrobkov.
  • Zmena definície tepelného opracovania mäsového výrobku.

Trh preživšieho gastra rýchlo ožije

Hlasy zo zahraničia a pokrivkávajúce opatrenia, však stále mnohým nedovolia naplno plánovať. „Bary a reštaurácie vo väčšine krajín budú zatvorené počas tejto vlny a myslím si, že je to, bohužiaľ, vhodné,“ vyjadril sa Bill Gates.

V rozhovore s Jakeom Tapperomm pre CNN naznačil, že lockdown môže trvať až do roku 2022 s tým, že reštaurácie sa podľa neho neotvoria najbližších šesť mesiacov.

„Bohužiaľ, nasledujúce štyri až šesť mesiacov môže byť najhorších v celej pandémii,“ odpovedal na otázku týkajúcu sa vývoja. No podľa neho, v lete 2021 už budeme normálnemu životu bližšie ako sme teraz, a to vďaka vakcíne.

No kým bude miera vakcinácie v populácii dostatočná, bude potrebné stále dodržiavať isté opatrenia. A ako dlho, to bude v každej krajine individuálne. Veľa nádejí do vakcíny vkladá aj ekonóm Július Činčala.

„Máme už skúsenosti s krízou z roku 2008, ale najmä istú predpremiéru sme mali už v lete, kedy sa naozaj obmedzenia uvoľnili a ľudia dychtiaci po stretnutiach, kávičkách a dobrom gastre zaplnili podniky, i hotely, najmä v rekreačných oblastiach. Rovnako „posledný deň“ pri prvej jesennej uzávere terás, štamgasti svoje podniky podporili a tie hlásili rekordné tržby,“ dodáva.

01 - Modified: 2020-12-10 15:13:37 - Feat.: 0 - Title: Centrá sú plné, lyžovať sa môže a my sme na dne. Vzbúrenci otvorili zo zúfalstva 02 - Modified: 2020-12-10 15:01:13 - Feat.: 0 - Title: Vzdor v gastronómii: Z pomoci sa tešia veľké zahraničné firmy. Malí slovenskí podnikatelia sú na kolenách
01 - Modified: 2024-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Trávenie vs. mozog: Ako podporiť a opraviť si trávenie? 02 - Modified: 2024-11-08 15:00:00 - Feat.: - Title: Prvá pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 03 - Modified: 2024-11-08 06:30:00 - Feat.: - Title: XXL balenia a tieto potraviny nechajte v regáli. Poradíme vám, ako ušetriť, ale napriek tomu jesť kvalitne 04 - Modified: 2024-11-07 06:30:00 - Feat.: - Title: Usporiť pri varení a neutrpieť na kvalite? Takto skladujte potraviny a nezabúdajte na pokrievku 05 - Modified: 2024-11-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. november 2024 02:21