Aké hrozby ľudia pri ovocí a zelenine podceňujú?
Z hľadiska hodnotenia výskytu nebezpečenstiev musíme odlíšiť konzumáciu zeleniny a ovocia v domácnostiach a vo verejnom stravovaní. Čo sa domácnosti týka, predpokladám, že slovenskí konzumenti sú dosť uvedomelí.
Problematickejšia situácia môže byť vo verejnom stravovaní, pri predaji alebo konzumácii hotových nakrájaných šalátov uchovávaných dlhší čas v chlade.
V reštauráciách a inštitucionálnych kuchyniach – v nemocniciach, domovoch dôchodcov či študentských internátoch – môžu vznikať problémy pri príjme, uskladnení a manipulácii so zeleninou.
Potenciálne nebezpečná je napríklad krížová kontaminácia. Napríklad ak ide o šaláty, či už zeleninové, alebo ovocné, ktoré sú dlhšie chladené, nemám k nim veľkú dôveru,
pretože pochybujem, či lehota ich chladenia alebo spotreby bola nastavená na základe vedeckých poznatkov.
Je totiž otázkou času, či sa v nich nebudú rozmnožovať prípadne prítomné psychrotrofné patogénne mikroorganizmy.
Aké sú to psychrotrofné mikroorganizmy?
Také, ktoré sa dokážu dob...
Zostáva vám 85% na dočítanie.