Existujú potraviny, ktoré majú zlú povesť a vyslúžili si výstražnú nálepku potravín, ktorým sa máme vyhýbať. Zvyčajne preto, že sú buď veľmi tučné, majú vysoký obsah sacharidov alebo jednoducho neprospievajú zdraviu, uviedol v jednom zo svojich článkov iDnes.cz.
V skutočnosti zase také zlé nie sú. Takmer každá potravina má svoje pre a proti a je dôležité brať do úvahy vždy obe tieto stránky. "Jedine bohatý výber kvalitných potravín a celkovo striedmy energetický príjem povedie k zdraviu," hovorí nutričná špecialistka Monika Bartolomějová.
Dodáva, že medzi potraviny, ktoré majú zlú povesť, patrí celkom určite maslo, dlhú dobu boli v tejto skupine vajcia. Často diskutované býva aj mlieko. Maslo je vhodné predovšetkým pre studenú kuchyňu.
Obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch, niektoré minerálne látky a tiež mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Hoci je aj zdrojom cholesterolu, ak je konzumované striedmo, nie je pre zdravie nebezpečné, ako je to koľkokrát uvádzané.
Server fitsugar.com sa spojil s odborníkmi na zdravý životný štýl a dal dokopy zoznam potravín, ktoré si aj napriek svojej zlej povesti zaslúžia druhú šancu. O ktoré ide a prečo sa pozrite v galérii: