Mrkva je bohatým zdrojom vlákniny a mnohých vitamínov a minerálov. Je známa antioxidačnými účinkami a vysokou koncentráciou vitamínu A a beta-karoténu. Varená mrkva je však výživnejšia ako surová. Varenie, najmä dlhšie, znižuje obsah vitamínov v zelenine. Avšak nie v prípade mrkvy. Karotenoidy sa ľahšie uvoľnia, keď sa mrkva uvarí. Potvrdzuje to aj výskum publikovaný v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, ktorý skúmal rôzne spôsoby jej tepelnej prípravy a sledoval nutričné hodnoty. Týkalo sa to varenia, prípravy na pare a pečenia. Výsledky ukázali, že vo varenej mrkve sa zvýšil podiel antioxidantov o 14 percent. Ostatné metódy varenia spôsobili zníženie tejto hodnoty. Varená mrkva si zachovala väčšinu vitamínu C a karotenoidov. Preto sa práve varenie odporúča ako najlepší spôsob ako zachovať jej výživné a antioxidačné vlastnosti pri tepelnej príprave.Pixabay
StoryEditor

Týmto mýtom o vitamíne C, brusniciach či sacharidoch už treba prestať veriť

02.11.2019, 09:00
Autor:
ipip
Prečítajte si známe mýty o jedlách, ktorým by sme už mali prestať veriť.

Naozaj vitamín C pomáha pri chrípke a pohárik pred spaním nám pomôže k lepšiemu spánku? Nie, nie je to pravda. Napriek tomu mnohí z nás týmto hlboko zakoreneným mýtom stále veria. Portál Reader´s Digest priniesol niekoľko mýtov o jedlách, ktorým slepo a najmä zbytočne veríme.

Do galérie sme pre vás vybrali desiatku z nich. Nájdete sa v niektorom aj vy?

01 - Modified: 2019-01-24 20:06:35 - Feat.: 0 - Title: Zabíjačkové pochúťky aj držky. Tieto potraviny sú extrémne dobré pre vaše zdravie 02 - Modified: 2018-12-27 09:41:24 - Feat.: 0 - Title: Tajomstvo chudobného a zdravého jedla prvej republiky, keď nepoznali obezitu. K čomu sa vrátiť?
01 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Záchrana probiotikami: Prečo sú dôležité, ako súvisia s ADHD a na čo by si histaminici mali dať pozor? 02 - Modified: 2024-10-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Heslo vládnej konsolidácie: My nediskutujeme, my vám oznamujeme! 03 - Modified: 2024-09-26 08:32:42 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Espresso za jedno euro, polievka za 3,50. Bistro v Sade Janka Kráľa zafixovalo ceny, uchváti ťa aj priestor 04 - Modified: 2024-09-24 11:19:21 - Feat.: - Title: Prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdu: Bratislava je drahšia ako Viedeň, je to pre mňa fenomén 05 - Modified: 2024-09-20 09:06:08 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Priniesol pirohy do Európy z Číny Marco Polo? Symbol poľsko-americkej kultúry spôsobil v USA v obchodoch ošiaľ
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. október 2024 06:54