Lucia Máliková žije vo Viedni a píše lifestylový blog lucididit.com.
Na rakúskej kuchyni oceňuje hlane precíznosť pri výbere potravín. Lokálne suroviny stoja doslova na gastronomickom piedestáli. Tie najoriginálnejšie kulinárske zážitky vám ponúka Dolné Rakúsko neďaleko Bratislavy.
Počas Vinárskej jesene sa na dedinách oslavuje zber hrozna tematicky ladenými festivalmi jedla, kde môžete ochutnať špeciality z tekvice alebo napríklad aj zo zemiakov.
Tie lákajú návštevníkov vínnymi pivničkami, trhmi s lokálnymi dobrotami a sezónnymi produktami. Tento trend sa dodnes zachoval po celom Rakúsku. Počas vínnej sezóny sa zobúdzajú „Heuriger“ - vínne pivničky, ktoré oslavujú víno a nefalšované domáce dobroty.
Vo Viedni je veľmi obľúbený trh Naschmarkt, kde nájdete širokú ponuku produktov a jedál svetových kuchýň. Keď zájdete do Pratru, nenechajte si ujsť kulinársku špecialitu zvanú Stelze, obrie bravčové koleno s chrumkavou krustou podávané s chrenom a chlebom.
Dostanete ho v jednej z najznámejších viedenských reštaurácií Schweizerhaus, priamo v zábavnom komplexe.
V centre hlavného mesta si rozhodne musíte dopriať aj kávičku v jednej z pouličných kaviarní, typickou je káva melange a samozrejme zákusok. Na najnavštevovanejšej Kärntnerstraße nájdete napríklad Hotel Sacher s kaviarňou, odkiaľ pochádza svetoznáma Sacherka.
Pre labužníkov nemožno opomenúť reštauráciu Plachutta, kde ochutnáte najlepšiu domácu špecialitu Tafespitz. Ide o najtradičnejšie rakúske jedlo z hovädzej špičky. Ako príloha sa podáva jablkový chren.
Na Wiener Schnitzel jednoznačne do reštaurácie Figlmüller. Pretože ho tam pripravujú už viac ako sto rokov. Bez rezervácie to však nepôjde. Ak si chcete vychutnať pravý nefalšovany teľací rezeň podľa tradičnej receptúry, zavolajte si radšej minimálne deň dopredu.
No ak uprednostňujete exotiku, potom zájdite do zážitkovej reštaurácie Dots. Tu vám na tanier naservírujú naozaj šialené kreácie. Prajem vám dobrú chuť pri ochutnávaní Rakúska.