U včelára Štefana Slezáka je med aj syr mimoriadne obľúbený. Keďže má päť detí, v rodine prišlo ku kombinovaniu rôznych chutí prirodzene: "Všetci sme boli prekvapení ako vynikajúco sa tieto chute dopĺňajú."
V ich rodinnom včelárste Včely svätého Ambróza majú deväť druhov medov a obchody ponúkajú množstvo syrov. Takže kombinácií na experimentovanie bolo neúrekom.
"Mäkké syry ako encián, camembert, brie alebo kozí syr sa najlepšie dopĺňajú s agátovým a citrusovým medom. Med z bieleho agátu má jemnú kvetovú vôňu s ovocným nádychom a jeho chuť má sladké vanilkové tóny.
Citrusový med má vôňu, v ktorej poznať kvety z ktorých pochádza - pomaranče, citróny, limetky, grep a mandarínky. Chuť má ovocné a kvetové tóny," vysvetľuje Slezák.
Naopak, polotvrdé a tvrdé syry ako eidam, gouda, čedar alebo aj orieškovo voňajúci ementál sa najlepšie dopĺňajú s medmi s veľmi intenzívnou vôňou. "Napríklad s tymiánovým (materina dúška). Tento med je známy svojou veľmi intenzívnou arómou so živicovými, bylinnými, slanými chuťami; pripomínajú tropické ovocie, datle a biele korenie. K tvrdému čedaru ani nepotrebujete chlieb - odlomte si kúsok syra a naberte si naň trošku medu."
V rodine Štefana Slezáka vyskúšali aj syry s modrou plesňou ako niva, roquefort a gorgonzola. Po experimentovaní a "výskume" zistili, že najlepšie pasujú s levanduľovým medom, ktorý je veľmi jemný a nevtieravý.
"Tento med má kvetovú, veľmi príjemnú vôňu a jeho chuť má tóny figy a marakuje. Je to vynikajúca kombinácia intenzívnej chuti syra s jemnou sladkosťou medu."
Ak sa chystáte experimentovať, no máte strach, na začiatok platí, že s medom to netreba preháňať. Stačí iba zopár kvapiek. Tie vhodne doplnia slanú chuť syra: "Nebojte sa experimentovať ani s výraznými alebo "smradľavými" druhmi syra ako limburger - levanduľový med bezpečne skrotí ich intenzitu."