Stredná odborná škola (SOŠ) gastronómie a cestovného ruchu v Nitre už viac ako tri desaťročia vychováva odborníkov v gastronómii.
„Spomenula by som napríklad Matúša Remenára, ktorý v súčasnosti pracuje ako šéfkuchár a bol v tíme kuchárov, ktorí vlastnili michelinskú hviezdu. Som rada, že nám o tomto svojom úspechu bol porozprávať aj na škole a vysvetlil našim žiakom, aké bolo náročné stať sa michelinským kuchárom,“ uviedla riaditeľka školy Alena Panisová.
Ako pripomenula, na škole študovala aj Barbora Benková, ktorá je absolútnou víťazkou v oblasti baristiky a svoje skúsenosti si dopĺňala aj na kávovej plantáži v Brazílii.
„V súčasnej dobe študuje na vysokej škole a baristike sa stále venuje,“ povedala Panisová. Ďalším je Erik Lőrincz. „Ten je absolútnym víťazom sveta v príprave miešaných nápojov a v tejto oblasti pracuje aj naďalej. Je jedným z našich prvých veľmi úspešných svetoznámych absolventov. Dnes pracuje v Londýne i v Los Angeles. Pripravoval dokonca aj nápoj pre britskú kráľovnú Alžbetu. Má o tom celý článok publikovaný v odborných časopisoch,“ skonštatovala Panisová.
Ako zdôraznila, za úspešných absolventov sa dajú považovať všetci študenti, ktorí sa dokázali uplatniť na trhu práce, prípadne pokračovali v ďalšom štúdiu.
„Sú medzi nimi napríklad aj rozhlasoví a televízni redaktori či kuchári ako Bruno Helebrant, ktorý je zástupcom šéfkuchára v reštaurácii Gaucho v Anglicku či Roman Borovský, ktorý bol kuchárom v známom pražskom Kampa Parku a pracoval aj v Londýne,“ dodala Panisová.