Vo verejnom priestore, na námestiach aj v parkoch narazíte na prezidentov, vďaka grandióznym monumentom, zlatým sochám, obrovským farebným displejom a fotkám v médiách. FOTO: Kubka Petr
StoryEditor

Úplne iná krajina. Absurdný svet Turkménska sa pomaly otvára turistom

22.05.2023, 18:06
Autor:
Petr KubkaPetr Kubka
  • Nikde nikto, pusto bolo v parkoch aj na klimatizovaných zastávkach verejnej dopravy, pri športoviskách ani jedno auto.
  • Vláda má absolútny monopol na informácie, štátom ovládané médiá sú len nástrojom propagandy.
  • Dôležité a relevantné správy jednoducho miznú v čiernej diere. Noviny tlačia a televízie vysielajú nekonečné prejavy prezidenta a ďalších predstaviteľov.
  • Čo všetko ste o krajine menom Turkménsko nevedeli, sa dočítate v článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Nekonečné bulváre lemujú stromoradia a starostlivo ošetrované parky. Všade, kam až oko dovidí, stoja domy a paláce s fontánami, vodopádmi a bazénmi. Fasády sú omietnuté bielou farbou alebo rovno postavené z bieleho mramoru. Ich nevídaný počet dokonca zaradil hlavné mesto Turkménska Aškabat medzi kuriozity Guinnessovej knihy rekordov.

image

Tolerancia tvrdých drog, bizarné ministerstvá či anarchia: Pozrite si prehľad krajín, ktoré ani neexistujú

Monotónnu bielu farbu nenarúšajú v hlavnom meste Turkménska ani osobné autá. Obyvatelia metropoly si totiž môžu kúpiť iba vozidlá bielej alebo striebornej farby. Tak rozhodol prvý autokratický prezident Turkménska, ktorý nemal rád čiernu farbu a špinavé autá. Aj dvaja nasledujúci prezidenti zaviedli pre občanov nevídane bizarné životné podmienky a pravidlá.

V galérii sa prejdite zaujímavými aj bizarnými miestami:

Sú turisti ú vítaní?

Vstupnou bránou do zeme je úchvatná budova letiska postavená v tvare letiaceho sokola. Má vysoké klenuté stropy, z ktorých visia krištáľové lustre a mramorové toalety s pozlátenými kohútikmi. Údajne stála 2,3 miliardy dolárov. Avšak vedľa, za vysokou ohradou, stojí ešte jedno identické letisko. Odtiaľto však lieta len letka prezidenta.

Turkménsko je teraz pripravené na nápor turistov. Zatiaľ tu však väčšinu času vidíte viac personál letiska ako turistov. Turkménsko totiž podľa počtu návštevníkov zo zahraničia figuruje na druhom mieste v rebríčku najuzavretejších krajín sveta, hneď za Severnou Kóreou.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-19 11:55:37 - Feat.: 0 - Title: Do Ruska vás dostaneme, na bojisko nie. Iní to však robia, tvrdí šéf českej cestovky 02 - Modified: 2023-02-21 14:00:06 - Feat.: 0 - Title: Namiesto zážitkov smrť: Tieto obľúbené svetové destinácie patria medzi najvražednejšie
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:54