Medzi ľuďmi sa objavil muž so slovenskou vlajkou, ktorý sa nahlas modlí ruženec. FOTO: HN/Juraj Búry FOTO: Hn/juraj Búry
StoryEditor

V Handlovej postrelili premiéra Fica

15.05.2024, 15:06
V Handlovej postrelili premiéra Fica
08:42

Predseda slovenskej vlády Robert Fico bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch. Nebude sa rozhodovať iba o poslancoch Európskeho parlamentu, tieto eurovoľby a voľby amerického prezidenta rozhodnú totiž o otázkach vojny a mieru. Vyhlásil to v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý dodal, že za Fica, ktorý je medzi životom a smrťou, sa modlia,

08:23

Svedkovia útoku na premiéra Roberta Fica a jeho rodina potrebujú od ľudí podporu a pochopenie. Sú najviac zasiahnutí stredajším incidentom. Upozornil na to riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro.

"Mali možnosť prežívať vlastné ohrozenie života, ale aj vlastné ohrozenie budúcnosti či presvedčení o tom, ako bude vyzerať niečo, na čo sa spolu tešili a podobne. Mohlo to tak zatriasť ich životom, že si uvedomujú, že oni sami mohli byť obeťami, že stačil iba kúsok a mohli stratiť život," skonštatoval.

07:56

V pondelok 20. mája by malo zasadnúť lekárske konzílium, ktoré rozhodne o ďalšom postupe pri zdravotnom stave premiéra Roberta Fica.

23:42

Európska komisia vyzvala vo štvrtok najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na slovenského premiéra Roberta Fica. Informujeme o tom podľa agentúry AFP.

Popredný predstaviteľ Európskej komisie zaslal vo štvrtok list 23 "veľmi veľkým" platformám figurujúcim v zákone o digitálnych službách. Listom ich vyzval, aby "boli ostražité a v prípade potreby prijali opatrenia, ktoré zabránia manipulácii s už teraz rozsiahlo šíriacim sa videom (zo streľby), ako aj vytváraniu dezinformácií s cieľom zneužiť situáciu", povedal AFP nemenovaný predstaviteľ Únie.

21:34

Predseda parlamentnej frakcie maďarskej vládnej strany Fidesz Máté Kocsis tvrdí, že tón diskusných príspevkov na internete s tým, ako sa k sebe ľudia stavajú, dospel do kritického bodu, keď musí zasiahnuť štát.

Bolo by potrebné premyslieť, ako by bolo možné právne viac sankcionovať nevraživé komentáre, a aj médiá by sa mali zamyslieť nad tým, či nechajú zaplavovať svoje platformy komentármi anonymných šíriteľov nenávisti, povedal Kocsis.

Podľa jeho vyjadrenia mnohé maďarské ľavicové médiá, z ktorých viaceré konkrétne menoval, majstrovsky podnecujú nenávisť, hnev a informujú neobjektívne.

"Noviny by mali niesť zodpovednosť za to, že sa na ich stránkach objavujú štvavé komentáre, ktoré nie sú moderované. Táto zodpovednosť dnes neexistuje a myslím si, že by mala byť zriadená," konštatoval Kocsis.

21:02

Španielsky kráľ Filip VI. sa dnes večer telefonicky spojil s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. 

V telefonáte vyjadril podporu a solidaritu Slovensku v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica, ktorému zaželal skoré uzdravenie. Zároveň vyjadril želanie, aby sa situácia na Slovensku čo najskôr upokojila.

21:00

Maďarský provládny web Magyar Nemzet dnes  uviedol, že stúpenci opozičného politika Pétera Magyara diskutovali o "možnom atentáte na premiéra Viktora Orbána". Takéto debaty vraj priaznivci Magyarovej strany TISZA viedli na sociálnych sieťach a údajne sa medzi nimi objavil tiež komentár, že "by neplakali, keby niekto zastrelil Viktora" Orbána.

21:00

Belgická rozhlasová stanica Waregem 1 stiahla z vysielania moderátora kvôli nevhodným výrokom súvisiacim s útokom na Fica. "Všetkým tým, ktorí uvažujú o zastrelení (belgického premiéra) Alexandra De Crooa, ale neodvažujú sa k tomu kvôli bezpečnostným opatreniam okolo neho: Vidíte, je možné vystreliť na premiéra. Takže by som povedal, aby ste išli do toho, "povedal moderátor podľa agentúry Belga. Premiér sa kvôli tomuto výroku obrátil na políciu, uviedol jeho hovorca a pripomenul, že "podnecovanie k násiliu je trestné".

Stanica uviedla, že moderátor chcel byť "hravý" a že sa poslucháčom ospravedlňuje. "Absolútne neodhadol načasovanie a kontext svojho vyjadrenia, ktoré tak bolo neprijateľné," uviedla stanica vysielajúca vo flámčine.

20:59

Slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi vyjadrilo solidaritu viac ako 200 lídrov krajín z celého sveta a zároveň významných medzinárodných organizácií. Ďalšie reakcie neustále pribúdajú. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Rezort slovenskej diplomacie prijal doposiaľ množstvo osobných, telefonických aj písomných prejavov úprimnej solidarity slovenskému premiérovi zo 77 krajín sveta.

20:33

"Je šokujúce, že sa niekto môže stať obeťou svojich politických ideí. Tri týždne pred voľbami je to extrémne znepokojivé," povedal belgický premiér Alexander De Croo, ktorého krajina predsedá Európskej únii. "Urobme z toho intenzívnu kampaň, čo sa týka slov, ale nie viac," dodal.

19:54

Amnesty International Slovensko zrušila v reakcii na útok na premiéra pochod za práva LGBT ľudí, ktorí sa mal konať v piatok v Bratislave. 

"Tému práv LGBTI+ ľudí považujeme za nesmierne dôležitú, a chceme jej preto venovať náležitý priestor vo vhodnom čase, aktuálna klíma na to však nie je vhodná," povedala koordinátorka pre kampane a médiá Amnesty International Daniela Mužíková.

18:53

Českí odborári v reakcii na atentát na slovenského premiéra Roberta Fica zrušili plánovanú protivládnu demonštráciu a predsedu českej vlády Petra Fialu požiadali o rokovanie. Chcú tým prispieť k upokojeniu situácie a ukázať, že takýto prístup je efektívnejší než eskalácia napätia.

"Vo svetle udalostí, ktoré sa odohrali včera na Slovensku, a so zreteľom na rozjatrenú situáciu v Česku sa Českomoravská konfederácia odborových zväzov rozhodla prispieť k upokojeniu situácie tým, že zruší demonštráciu zvolanú na 21. mája 2024," napísali odborári. K tomuto kroku podľa ich slov dospeli aj po diskusii so slovenskými kolegami, ktorí im popísali aktuálnu situáciu na Slovensku.

18:36

Slovenské a české odborové združenia ostro odsúdili stredajší politicky motivovaný útok na premiéra Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Po stretnutí v českých Horních Počernicích to v spoločnom vyhlásení uviedli prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová a predseda Česko-moravskej konfederácie odborových zväzov Josef Středula.

"Pre odborárov je násilie neprípustné a odsúdeniahodné, nech prichádza odkiaľkoľvek. Násilie nemá miesto v žiadnej civilizovanej diskusii alebo riešení konfliktov. Takéto prejavy rúcajú stabilitu štátu, podnecujú spoločenský chaos a nenávisť v spoločnosti, rozpoltenosť v názoroch a postojoch," zdôraznili.

"Útok na zvoleného politika je útokom na naše demokratické hodnoty. Spoločnosť, v ktorej dominuje strach z iných a v ktorej môžu byť skutočné príčiny sociálneho nepokoja skryté za obviňovaním nepriateľa, je pre odborárov absolútne neprijateľná," podčiarkli Uhlerová a Středula. "Naše myšlienky sú s premiérom Ficom, jeho rodinou a občanmi Slovenska," dodali.

18:00

Zástupcovia Rady slovenských exportérov ostro odsúdili atentát na predsedu vlády a vyjadrili podporu Robertovi Ficovi a jeho rodine. "Želám pánovi premiérovi skoré uzdravenie. Takéto tragické udalosti sa na Slovensku nesmú opakovať. Držím palce predstaviteľom vlády, verím, že sa s touto neľahkou situáciou dokážu vysporiadať a upokojiť vášne v slovenskej spoločnosti," uviedol predseda rady Lukáš Parízek.

Útok na premiéra ostro odsúdila aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Je podľa nej útokom na princípy demokracie a zároveň obrovskou ľudskou tragédiou. "Akýkoľvek rozdielny politický názor, akékoľvek rozdielne zmýšľanie v našich rodinách, firmách a na verejnosti vieme a musíme vedieť povedať slušne s rešpektom voči našim oponentom. Sme šokovaní, kam až zašla názorová nevraživosť medzi ľuďmi. Včerajšia udalosť sa nemala stať," podčiarkol predseda Emil Macho.

17:59

Klub 500 odsúdil "šokujúci a ohavný útok" na predsedu vlády. "Takéto neospravedlniteľné konanie je v civilizovanom demokratickom svete neprijateľné a je zároveň útokom na samotné piliere demokracie. Ako spoločnosť musíme nájsť konsenzus a spoločne sa zjednotiť proti akémukoľvek násilnému riešeniu," zdôraznil predseda združenia Vladimír Soták. Klub vyzval politikov a občanov k väčšej tolerancii a rešpektu voči pluralite názorov. Robertovi Ficovi poprial veľa síl a čo najrýchlejšie uzdravenie.

17:03

Útok na premiéra Roberta Fica dozoruje oddelenie závažnej kriminality Generálnej prokuratúry. Viac informácií nateraz nemôžu poskytnúť. 

"Prípad je vzhľadom na kvalifikáciu skutku dozorovaný na oddelení závažnej kriminality GP SR, viac informácií nateraz nie je možné poskytnúť vzhľadom na aktuálne prebiehajúce procesné úkony. Keď to situácia dovolí, budem vás, samozrejme, informovať," uviedla hovorkyňa Zuzana Drobová.

16:13

Disponujeme veľkým množstvom informácií, ale stále sme viazaní rozhodnutím Generálnej prokuratúry, že sa nebudeme k tomu vyjadrovať, hovorí šéf polície Solák na margo atentátu na premiéra Fica.

16:08

Nebol zatiaľ dôvod postaviť niekoho mimo služby. Nemáme na to v tejto chvíli konkrétne dôvody, povedal šéf polície Solák na brífingu.

16:06

Šéf polície Ľubomír Solák povedal, že je niekoľko incidentov, ktoré polícia vyšetruje. Ide o vyhrážky koaličným a opozičným poslancom.

15:39

Michal Šimečka vyzýva na sto dní pokoja. Počas tohto obdobia by sa politici mali zaviazať k tomu, aby na seba politicky neútočili. O detailoch takejto dohody sa chce dohodnúť s predstaviteľmi opozície aj koalície.

15:36

Predseda PS Michal Šimečka oceňuje spoločné vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho, ktorí vyzývajú na upokojenie situácie a vzájomné zmierenie. Progresívne Slovensko sa na stretnutí v Prezidentskom paláci zúčastní.

15:26

Pellegrini navštívil Fica a pár minút sa s ním aj rozprával. “Situácia je teraz veľmi náročná a v najbližších hodinách a dňoch ešte bude,” povedal s tým, že viedli osobnú konverzáciu. “Bol veľmi unavený a vo veľmi vážnom stave,” zdôraznil Pellegrini.

15:22

“Robert Fico unikol smrti o vlások, stačilo, aby ho náboj zasiahol o pár centimetrov inde,” povedal zvolený prezident Peter Pellegrini, ktorý bol v Rooseveltovej nemocnici, kde premiér leží.

14:57

Strany Smer a Hlas v najbližšom období utlmia svoje aktivity v rámci kampane k voľbám do Európskeho parlamentu. V súvislosti s atentátom na predsedu vlády Roberta Fica a deklarovanou snahou o upokojenie spoločnosti to uviedli zástupcovia oboch strán, podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

14:46

Šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov Pavol Krejčí bol včera v Handlovej pri premiérovi Robertovi Ficovi, a to aj v čase, keď došlo k atentátu, povedal Šutaj Eštok. “Mal celý oblek od krvi,” zdôraznil minister.

14:44

SNS vyzýva médiá, aby v najbližšom období vypli na jednotlivých portáloch všetky anonymné diskusie. Zákaz anonymných diskusií chce strana navrhnúť aj legislatívne.

14:37

Kaliňák si nemyslí, že predstavitelia Smeru prestanú diskutovať s občanmi, hoci pripúšťa, že nejaké zmeny nastanú.

“My prerušíme naše predvolené kampaňové aktivity na najbližšie obdobie,” dodal Šutaj Eštok z Hlasu a vyzval k tomu aj ďalšie strany. Informoval zároveň, že lídrovi kandidátky Hlasu, nitrianskemu županovi Branislavovi Becíkovi, prišli vyhrážky smrťou.

14:23

Podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka majú členovia vlády dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov. 

"To, čo je v našich pravidlách, či už ústavných alebo kompetenčných, hovorí, že všetci ministri a podpredsedovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov. Ak narazíme na problém, kde nám v tom bude brániť zákon alebo ústava, tak sa veľmi rýchlo zariadime," deklaroval Kaliňák.

14:12

Kaliňák sa vyjadril, že nevidí žiadny dôvod na rezignáciu Šutaja Eštoka. Tvrdí, že útok osamelého vlka sa nedá predvídať.

14:10

“Ja si dovolím, aj keď je to možno odvážne, povedať, že nepripúšťam, že v niečom sme mohli zlyhať. Ja nie som prilepený k svojej stoličke, ale odmietam, odmietam, aby ste toto zneužívali na zmenu politického naratívu,” ragoval Šutaj Eštok na otázku, či neuvažuje o možnej rezignácii na post ministra vnútra. Tvrdí, že garantuje, že bezpečnostné zložky si svoju prácu urobili.

14:07

“V tejto chvíli nemám informácie o potrebe ďalšej reoperácie. Áno, tieto riziká tu sú. Najmä pri strelnom poranení, kde kinetická energia toho náboja je obrovská. V zásade v tomto prípade priebeh toho strelného poranenia bol relatívne netradičný a aj to spôsobilo rozsiahlosť toho poranenia,” priblížil Kaliňák. 

Vzhľadom na vážnosť stavu má Fico len obmedzené možnosti komunikácie. “Snažíme sa ho nezaťažovať v tejto chvíli inými ako lekárskymi postupmi,” doplnil minister obrany.

14:00

“Chcel by som sa vrátiť pred rok 2010,” povedal Kaliňák s tým, že vtedy podľa neho došlo k zlomu a vecná diskusia prešla do “hate speech”.

13:48

“Mňa mrzí, že uniklo video, mňa mrzí, že unikla aj správa o zdravotnom stave premiéra. V tejto veci koná inšpekcia,” reagoval Šutaj Eštok.

13:43

Bezpečnostné opatrenia na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej boli podľa Šutaja Eštoka na maximálnej možnej úrovni. Prísnejšie opatrenia boli podľa neho len na rokovaní vlád Slovenska a Ukrajiny v Michalovciach. “Takža odmietam, aby tu časť mediálneho spektra a časť politickej scény tento ohavný čin sa snažila preklopiť na zodpovednosť bezpečnostných zložiek. To odmietam veľmi rázne a dôsledne,” vyhlásil minister vnútra.

13:38

Polícia preveruje 32 prípadov schvaľovania atentátu na Fica na sociálnych sieťach, bude sa nimi zaoberať NAKA, priblížil minister vnútra.

13:38

Atentátnik nebol príslušníkom žiadnej radikálnej skupiny. “Ide o osamelého vlka, ktorého konanie bolo akcelerované po prezidentských voľbách,” povedal Šutaj Eštok. Podozrivý sa zúčastnil viacerých protivládnych protestov a bol aj na proteste na výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej.

13:37

“Boli to informácie, ktoré ste vy v poslednej dobe prezentovali,” povedal Šutaj Eštok médiám. “Tie dôvody boli zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zastavenie vojenskej pomoci na Ukrajine, zásah do verejnoprávnej televízie a odvolanie predsedu Súdnej rady. To boli všetky dôvody, ktoré podozrivý uviedol a dôvody, prečo nesúhlasí s politikou súčasnej vlády a prečo sa rozhodol konať atentát,”

13:34

“Polícia pracuje iba s jednou verziou útoku, páchateľ je obvinený z úkladného trestného činu vraždy v štádiu pokusu,” vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Dodal, že polícia pracuje len s verziou, že išlo o politicky motivovaný akt. “Viem potvrdiť, že tie dôvody, prečo išlo o politicky motivovaný pokus úkladnej vraždy, sú, ako to povedal sám podozrivý, sú mediálne informácie, ktorými on disponoval, s ktorými pracoval, nakoľko sa intenzívne venoval politickému dianiu,” doplnil.

13:28

“Nebolo to náhodné, ale išlo o plánovaný počin,” povedal Kaliňák s tým, že o pokus išlo už pri predchádzajúcom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej, kde bol atentátnik tiež prítomný. Médiá vyzval na to, aby boli uvádzané iba fakty.

13:25

Kaliňák vyzýva na utíšenie vášní, ktoré spoločnosťou lomcovali v posledných mesiacoch. Tak ako možno Fico, sa bude musieť podľa neho naša demokracia učiť opäť chodiť.

13:23

“Lekárom sa podarilo stabilizovať zdravotný stav, naďalej však nie je mimo ohrozenia života, ale v najbližších hodinách vás budeme pravidelne informovať o tomto vývoji,” dodal Kaliňák.

13:21

Stav Roberta Fica naďalej zostáva vážny, povedal po rokovaní bezpečnostnej rady minister obrany Robert Kaliňák. Členovia lekárskeho tímu podávajú extrémne výkony, aby jeho stav stabilizovali. Nemôže zatiaľ bohužiaľ konštatovať, že vyhrávame, lebo rozsah zranení, ktoré boli spôsobené štyrmi strelnými ranami, je natoľko rozsiahly, že odpoveď organizmu bude ešte veľmi náročná.

13:21

Zvolený prezident Peter Pellegrini odcestoval do Banskej Bystrice do fakultnej nemocnice, aby sa osobne informoval o zdravotnom stave predsedu vlády Roberta Fica. Potom bude nasledovať brífing pre médiá.

13:15

Strana Sloboda a Solidarita odsúdila stredňajší atentát na predsedu vlády Roberta Fica.

Útok na premiéra je útokom na demokraciu," uviedol na tlačovej konferencii predseda strany Branislav Gröhling. Podľa neho sa iný politický názor nesmie prezentovať násilím alebo pokusom o vraždu. "Je to absolútne neprijateľné," uviedol s tým, že výroky niektorých koaličných predstaviteľov prekračujú hranice.

13:13

O 13:15 sa očakáva tlačová konferencia po rokovaní bezpečnostnej rady.

13:04

Šéf PS Michal Šimečka pripomenul, že v reakcii na stredajší útok na premiéra v Handlovej pozastavilo hnutie kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu. "Poskytujeme plnú súčinnosť a spoluprácu politickým partnerom pre upokojenie situácie na Slovensku," dodal.

12:36

Reakcia Šimečku na spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho:

"Oceňujem výzvu na zmierenie a silné politické gesto prezidentky Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Atentát na premiéra je útokom na demokraciu. Zo všetkého najviac teraz potrebujeme ukončiť špirálu útokov a obviňovania sa. Musíme k tomu prispieť každý svojim dielom, ako politici aj ako občania. V PS sme boli vždy zástancami odbornej a slušnej politiky. Aj po včerajšom hroznom čine to hovorím jasne - okamžite sme pozastavili kampaň do Európskeho parlamentu, a poskytujeme plnú súčinnosť a spoluprácu politickým partnerom pre upokojenie situácie na Slovensku."

12:35

Zvolený prezident Peter Pellegrini verí, že nikto z politikov nebude zneužívať útok na premiéra na vytĺkanie politických bodov. Dodal, že ľudia aktuálne potrebujú aspoň základnú zhodu a jednotu politickej reprezentáciu, minimálne civilizované spôsoby vzájomnej komunikácie.  Je zhrozený z toho, kam až môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Súhlasí, že atentát na predsedu vlády je atentátom na demokraciu. "Atentát si zaslúži spoločné odsúdenie a na tento krok môže nadviazať zmierovanie národa a upokojovanie vášní," dodal s tým, že krajina sa musí vybrať cestou pokoja.

11:56

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby začal v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom, ex offo. Inšpekcia spustila tiež kontrolu týkajúcu sa zásahu policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií.

11:53

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev  pochválil premiéra Roberta Fica. Napísal, že v Európe je len málo takých politikov ako on a že má "rozumné" postoje k Rusku. Atentát na premiéra odmietol rovnako ako ruský prezident a Kremeľ. 

11:51

Na rokovanie bezpečnostnej rady prišli už aj zvolený prezident Peter Pellegrini a aktuálne úradujúca hlava štátu Zuzana Čaputová, ktorú pred bodovou vítal minister obrany Robert Kaliňák. Čaputová a Pellegrini mali krátko predtým spoločné vyhlásenie v Prezidentskom paláci.

11:38

"Vážení spoluobčania obraciam sa na vás v tejto mimoriadne ťažkej chvíli, nech sa každý sám seba spýta, či toto je stav, do ktorého sme sa ako národ chceli dostať," povedal Pellegrini.

11:37

Pellegrini vyzval všetky politické strany, aby prerušili alebo utlmili predvolebnú kampaň do eurovolieb, až kým sa situácia upokojí.

11:36

Tento atentát si zaslúži spoločné odsúdenie, na takýto krok môže nadviazať utlmenie vášní. Nesmieme na nenávisť odpovedať ďalšou nenávisťou, inak sa toto zlo nezasttaví, povedal Pellegrini.

11:35

Atentát na predsedu vlády Slovenskej republiky je atentát na demokraciu, povedal Peter Pellegrini.

11:34

Rozhodli sme sa, že pozveme všetkých lídrov do Prezidentského paláca, aby sme situáciu upokojili, dodala Čaputová. Pellegrini povedal, že po včerajšom útoku zostal zhrozený. "Ako človek som zhrozený z toho, kam až môže zájsť nenávisť niekoho kvôli iným názorom," povedal Pellegrini.

11:32

Rôznosť názorov je prirodzená aj my ich máme rôzne. Ale máme zhodu v tom, čo je teraz pre spoločnosť najdôležitejšie. A to je upokojenie situácie, hovorí prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s Petrom Pellegrinim.

11:22

V sprievode viacerých ochrankárov na Úrad vlády prišli minister obrany Robert Kaliňák, minister zahraničných vecí Juraj Blanár, minister pôdohospodástva Richard Takáč, šéf branno-bezpečnostného výboru Tibor Gašpar a podpredsedovia parlamentu Ľuboš Blaha a Andrej Danko.

11:18

Ministerka hospodárstva Denisa Saková, ktorá v minulosti šéfovala rezortu vnútra, sa zastala práce bezpečnostných zložiek počas atentátu na premiéra. “Keď ste pri takomto incidente, tisíckrát si môžete takúto situáciu nacvičiť, ale keď sa udeje, máte na to stotiny sekundy," povedala.

11:17

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby začal v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom, ex offo. Inšpekcia tiež spustila kontrolu v súvislosti so zásahom policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. 

11:08

Medzi ľuďmi sa pred nemocnicou v Banskej Bystrici objavil muž so slovenskou vlajkou, ktorý sa nahlas modlí ruženec.

image
Medzi ľuďmi sa objavil muž so slovenskou vlajkou, ktorý sa nahlas modlí ruženec. FOTO: HN/Juraj Búry 
FOTO: Hn/juraj Búry
11:05

Šéf PS v reakcii doplnil, že namiesto vzájomného obviňovania dnes potrebujeme najmä znížiť napätie a polarizáciu v spoločnosti, vytvoriť priestor pre vyšetrenie tohto hrozného činu a riadny chod ústavných orgánov.

Hovorí, že úplne najdôležitejší je zdravotný stav premiéra.

"Za PS vyjadrujeme dôveru, že bezpečnostné zložky zvládnu zabezpečiť riadny priebeh vyšetrovania a bezpečnosť v štáte. Sme pripravení urobiť všetky potrebné kroky pre upokojenie nálad v spoločnosti."

11:03

Michal Šimečka v reakcii uviedol, že  vníma kritiku postupu bezpečnostných zložiek pri včerajšom atentáte na premiéra Roberta Fica.

"Samozrejme, tak vážny útok na premiéra republiky si bude vyžadovať dôkladné vyšetrenie ich postupu. V tomto momente je však na mieste najmä zdržanlivosť v súdoch, vzhľadom na potrebu upokojenia situácie."

10:56

Minister spravodlivosti Boris Susko prišiel na Úrad vlády v sprievode dvoch ochrankárov. Ako sám priblížil, ide o preventívne opatrenie. 

10:55

Vedenia vlády by sa mal podľa ministra financií Ladislava Kamenického v aktuálnej situácii dočasne chopiť jej podpredseda z najsilnejšej vládnej strany, teda minister obrany Robert Kaliňák.

10:52

“Som v šoku z toho, čo sa stalo na Slovensku,” povedal minister financií Ladislav Kamenický počas príchodu na Úrad vlády. Informácia o atentáte na premiéra ho zastihla počas pracovnej cesty v arménskej metropole Jerevan. Priblížil, že vydal okamžite pokyn na návrat na Slovensko a po pristátí zamieril do Banskej Bystrice, kde sa priamo v Rooseveltovej nemocnici informoval o aktuálnom stave Roberta Fica. Ten je podľa neho stabilizovaný, ale stále vážny.

10:45

Na rokovanie bezpečnostnej rady, ktoré sa má začať o 11:00 na Úrade vlády, už prišli policajný prezident Ľubomír Solák, Pavol Gašpar defacto riadiaci SIS aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.

10:42

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes predpoludním stretla s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim.

O 11.30 hod. budú mať spoločné vyhlásenie v Prezidentskom paláci k spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra Roberta Fica. 

10:27

Polícia obvinila Juraja C. z úkladnej vraždy z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu. K obvineniu došlo vo štvrtok ráno. Obvinenému hrozí trest na 25 rokov až doživotie, momentálne sa nachádza na NAKA v Nitre.

09:52

Nemecké médiá si kladú otázku, čo stálo za stredajším streleckým útokom na slovenského premiéra Roberta Fica. Spravodajská relácia Tagesschau verejnoprávnej televízie ARD uviedla, že slovenská spoločnosť je extrémne polarizovaná. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že predstavitelia Ficovej strany Smer-sociálna demokracia zodpovednosť pripísali opozícii a liberálnym médiám.

"Od znovuzvolenia premiérom vlani na jeseň je Fico od liberálnej a konzervatívnej opozície tvrdo kritizovaný. Politici ľavicovo nacionálnej strany Smer tvrdia, že útok ide na vrub opozícii a liberálnym médiám. Opoziční politici ale vyjadrili šok a čin odsúdili, "napísal Frankfurter Allgemeine Zeitung.

09:41

Atentát na Roberta Fica je podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Petra Mihóka smutným, ale pravdivým obrazom neprimeraného spolitizovania a umelého rozdelenia slovenskej spoločnosti. "Spoločnosti, v ktorej individuálne záujmy a neprimerané ambície potláčajú základné ľudské hodnoty. Spoločnosti, v ktorej sme akosi zabudli na súdržnosť a vzájomný rešpekt," dodal.
 

09:36

Robert Kaliňák poďakoval všetkým zdravotníkom v nemocnici. "Stav je naďalej veľmi vážny práve pre komplikovanosť zranení, ale všetci chceme veriť, že sa nám podarí tú situáciu zvládnuť," dodal.

08:45

Premiér Robert Fico je po operácii, ktorá trvala päť hodín, v stabilizovanom, no stále veľmi vážnom stave, informoval z nemocnice v Banskej Bystrici minister obrany Robert Kaliňák.

Zástupkyňa nemocnice doplnila, že premiéra operovali päť hodín dva operačné tímy. Hospitalizovaný je na jednotke intenzívnej starostlivosti na oddelení ARO.

Kaliňák poďakoval všetkým zdravotníkom v nemocnici. "Stav je naďalej veľmi vážny práve pre komplikovanosť zranení, ale všetci chceme veriť, že sa nám podarí tú situáciu zvládnuť," dodal.

08:38

Kremeľ vo štvrtok odsúdil atentát na slovenského premiéra Roberta Fica ako absolútne neprijateľný a zaželal mu skoré uzdravenie, píše  Reuters.

"Prirodzene tento útok najdôraznejšie odsudzujeme," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruský denník Izvestija. "Považujeme ho za absolútne neprijateľný. Je to obrovská tragédia. Dúfame, že sa z toho pán Fico dostane a čo najskôr sa zotaví. Želáme mu skoré uzdravenie," dodal Peskov.

07:58

​Premiér Robert Fico je po niekoľkohodinovej operácii stále v ohrození života, informuje televízia Markíza na svojom webe na základe dôveryhodného zdroja z prostredia nemocnice. 

 

07:46

Dnes o 11.00 h sa v priestoroch Úradu vlády v Bratislave uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady aj rokovanie vlády. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády.

07:33

Slovenský zväz ľadového hokeja zaujal stanovisko k útoku na predsedu vlády Roberta Fica, ku ktorému prišlo v stredu v Handlovej.

"Slovenský zväz ľadového hokeja odsudzuje útok na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica a tým aj na demokraciu v našej krajine. Pánovi premiérovi praje celý tím skoré uzdravenie a veľa síl. V náročných zápasoch budeme hrdo reprezentovať našu krajinu na prebiehajúcich majstrovstvách sveta, veríme že aj on zabojuje a vyhrá svoj zápas v tejto ťažkej situácii," uviedol SZĽH v oficiálnom stanovisku.

00:54

Za rozdelenie v spoločnosti, ktoré vyústilo až do pokusu o atentát na premiéra viní Tomáš Taraba opozíciu.

V rozhovore BBC povedal, že Robert Fico bol politikom, ktorý pomohol dostať Slovensko do Európskej únie a NATO. "Teraz je terčom obvinení, že chce odtiaľ Slovensko vyviesť. To sú falošné správy," povedal k politickej situácii. 

23:34

Zastúpenia viacerých úradov Organizácie Spojených národov na Slovensku v stredu rázne odsúdili útok na slovenského premiéra Roberta Fica.

 "Agentúry OSN na Slovensku silne odsudzujú šokujúci útok, ktorý bol dnes spáchaný na predsedu vlády Slovenskej republiky, Roberta Fica," uviedli v spoločnom vyhlásení slovenské zastúpenia Medzinárodnej organizácie pre migráciu, Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, Detského fondu OSN a Svetovej zdravotníckej organizácie.

23:24

Podľa informácií Denníka N je premiér už pri vedomí.

23:06

Podľa Tomáša Tarabu je už Fico mimo ohrozenia života. 

"Bol som veľmi šokovaný... našťastie, pokiaľ viem, operácia dopadla dobre - a hádam to nakoniec prežije... momentálne nie je v život ohrozujúcej situácii," povedal.

Fico bol podľa neho ťažko zranený, jedna guľka prešla do žalúdka a druhá zasiahla kĺb. Informuje o tom BBC.

Taraba kritizoval opozičné strany, obvinil ich, že používajú „falošné naratívy“ a vykresľujú Fica ako „takmer monštrum“. Tieto komentáre podľa neho do demokracie nepatria.

22:58

Premiér Robert Fico je podľa Denníka N a Lukáša Machalu po operácii. "Slovenky a Slováci, modlíme sa, aby pán premiér v najbližších hodinách zvládol ťažký pooperačný stav," napísal Machala na sociálnej sieti.

21:33

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení a Republiková únia zamestnávateľov  odsúdili stredajší útok na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Ide podľa nich o neprijateľný a nepredstaviteľný čin v Európe 21. storočia.
"Nenávisť, násilie a agresivita prehlbujú polarizáciu spoločnosti. Musíme sa naučiť rešpektovať odlišné názory a komunikovať slušným spôsobom, tak ako nám to umožňuje parlamentná demokracia," uviedla Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení vo svojom stanovisku. Politických predstaviteľov, ale aj širokú verejnosť vyzvala, aby bola v týchto chvíľach súdržná a neprehlbovala napätie.
Zamestnávatelia združení v Republikovej rade odsudzujú akékoľvek násilie a útoky na politikov a verejných činiteľov. Informácie o postrelení premiéra Fica označili za znepokojujúce.

"Násilie v civilizovanej spoločnosti sa nedá tolerovať a útok na predsedu vlády je v Európe 21. storočia nepredstaviteľný," podotkla Rada v tlačovom vyhlásení. Rovnako ako Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení zaželala predsedovi vlády skoré uzdravenie.

21:30

Správa o brutálnom ozbrojenom útoku na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica zdesila a hlboko šokovala predsedu maďarského Národného zhromaždenia Lászlóa Kövéra. Vyplýva to z vyhlásenia predsedu parlamentu, ktoré zverejnila agentúra MTI.
"V mene svojom a v mene maďarského parlamentu by som chcel v týchto ťažkých chvíľach vyjadriť solidaritu rodine a slovenskému národu. Modlím sa za skoré uzdravenie pána premiéra!" píše sa vo vyhlásení Kövéra.

21:16

Jednota dôchodcov na Slovensku vyjadrila premiérovi Robertovi Ficovi podporu a zaželala mu skoré uzdravenie.
"Veríme, že sa stav pána premiéra stabilizuje a bude čoskoro mimo ohrozenia života," uviedol predseda JDS Michal Kotian.

21:03

Nič nemôže ospravedlniť útok na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Nenávisť a napätie, ktoré sa v spoločnosti nazhromaždili, si vyžiadali krutú daň. Na sociálnej sieti to uviedol primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo.

"Je to hanebný čin úplne mimo pravidiel a hodnôt, ktoré ako spoločnosť vyznávame. Najdôležitejšie však v tejto chvíli je, aby neeskalovali ďalej aj vzhľadom na to, čo týmto výstrelom predchádzalo a čo by mohlo nasledovať," povedal Vallo. Doplnil, že premiérovi úprimne praje, aby sa zo zranení čo najskôr zotavil.

21:02

Bývalý prezident Andrej Kiska označil stredajší útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za ohavný čin, ktorý je zároveň útokom na samotný základ našej krajiny a demokracie. Premiérovi poprial skoré uzdravenie.

Konštatoval, že politika sa zostruje a spoločnosť polarizuje.  "A nám všetkým želám, aby sa agresivita a polarizácia konečne skončila, pretože nenávisť plodí ďalšiu nenávisť a dnešok nám jasne ukázal, v čo dokáže vyústiť," zhodnotil Kiska.

21:00

Portál Refresher na sociálnej sieti zverejnil uniknutú lekársku správu o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica. "Pacient so strelným poranením brucha a LMK privezený leteckou, záchrannou službou z Handlovej, odovzdanie pacienta o 16:00 na oddelení urgentného príjmu. Pacient privezený pri vedomí, komunikujúci s kyslíkovou maskou, saturáciou 97 percent. Sterilne prekrytá rana na bruchu v oblasti epigastria a v pravom hypochondriu na ľavom predlaktí, sterilne prekrytá rana na palci. Na OUP realizované FAST SONO s pozitívnym nálezom voľnej tekutiny v bruchu vzhľadom na t.č. stabilizovaný stav pacienta, následne CT s protokolom na polytraumu. RTG predlaktia a palca na nohe bez nálezu projektilu a poškodenia skeletu," píše sa v správe.

20:38

"Od 15:50 bol v rukách špičkového personálnu v Banskej Bystrici. Zdravotný stav pána premiéra je stále kritický, je na operačnej sále," povedala Dolinková k zdravotnému stavu Roberta Fica.

20:37

"Stále sme všetci v šoku. Všetci sme to videli v priamom prienose, boli sme pár metrov odtiaľ. Tento čin je výsledkom ľudksej zloby, odsudzujem ho ako útok na demokraciu," vyjadrila sa po hospitalizácii Roberta Fica ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

20:29

Prijali sme opatrenia, posilnili sme ochranu všetkých objektov parlamentu. Vyhrážky opozičným a koaličným poslancom prebiehajú aj teraz. V najbližších v dvoch troch týždňoch nebudeme pokračovať v debatách v parlamente o rôznych bodoch, ktoré tam teraz sú na prerokovanie, vyhlásil podpredseda parlamentu Peter Žiga v relácii TA3.

20:23

Bezprecedentný útok na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) zrejme ešte viac vyostrí hlbokú konfrontáciu v slovenskej spoločnosti. Obáva sa toho politológ Juraj Marušiak, podľa ktorého by iniciatívu pri upokojovaní spoločnosti mali prevziať práve politické strany naprieč celým spektrom.
"Všetky by samozrejme mali útok ostro odsúdiť, bolo by zrejme dobré, keby vystúpili aj s nejakým spoločným vyhlásením, ktorým odmietajú násilné riešenia sporov," upozornil.
Všíma si, že niektoré vyhlásenia, ktoré už politici v tejto súvislosti urobili, však smerujú k opačnému trendu, a teda zvýšeniu nevraživosti v už i tak polarizovanej spoločnosti. Marušiak upozornil, že útok na premiéra môže mať vplyv aj na stabilitu politického systému.

20:16

"Vyzývam, aby sa všetci ukľudnili. Aj tí, čo schvaľujú tento ohavný čin, aj tí, čo chú pomstu," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a vyzval médiá na ukľudnenie spoločnosti.

20:14

Robert Kaliňák odsúdil nenávistné vyjadrenia. "Tie posledné týždne to už bolo neúsnoné. My to musíme zmeniť," tvrdí.

20:13

"Veľké množstvo ľudí, by sa malo pozrieť do zrkadla. Snahou zaujať a hyperbolizovať problémy, ktoré nesúvisia so životom na Slovensku a svojich osobných frustrácií, toto sa musí zmeniť. My sme ľudom nenadávali a nepoužívali hate speech. Nejdeme vynášať akékoľvek súdy. Nie je pochýb, že atentát mal politické pozadie. Ja sa s tým neviem zmieriť. Bojujeme o život Roberta Fica ako premiéra, ktorý vedie túto krajinu. Ak sa s tým niekto nevie vysporiadať, neuznáva ten princíp o ktorý sme bojovali v roku 1989," povedal minister obrany Robert Kaliňák po hospitalizácii Roberta Fica. "Slovensko sa zmenilo, ale nikto ho také nechce," dodal. Vyzval na zastavenie násilia. 

20:07

"Mám informáciu od operujúceho, že premiér je v kritickom stave," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Operácia pokračuje v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici.

20:07

Útočník mal podľa Šutaja Eštoka politickú motiváciu. "Podľa jeho výpovede a informácií, ktoré poskytol," vysvetlil, odkiaľ majú motív páchateľa. Potvrdil, že sa išlo o politicky motiovaný čin.

20:05

Minister vnútra bude apelovať na zajtrajšie zvolanie Bezpečnostnej rady štátu. "Je to útok na demokraciu," tvrdí Šutaj Eštok. 

20:04

"Všetkých vás prosím, aby sme prestali s útokmi. Je jedno či ide o koalíciu alebo opozíciu. Zabezpečili sme ochranu ústavných činiteľov aj poslancov. Rovnako bude posilnená policajná ochrana viacerých médií, inštitúcie a predstaviteľov koalície aj opozície. Stojíme pomaly pred prahom občainskej vojny," povedal Šutaj Eštok po atentáte na premiéra.

20:02

"Dnešný deň je najsmutnejším pre demokraciu za 31 rokov existencie Slovenska," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. "K atentátu na premiéra došlo v Handlovej, kde padlo päť výstrelov," dodal. Tvrdí, že vyšetrovanie činu už začalo. "Prvotné informácie hovoria o jasnej politickej motivácii. Útočník sa mal rozhodnúť krátko po prezidentských voľbách."

20:01

"Premiér utrpel vážnu polytraumu po postrelení. Operácia trvá už 3,5 hodiny a zdravotníci stále bojujú o jeho život. Zdravotný stav je veľmi komplikovaný," vyjadril sa k zdravotnému stavu Fica podpredseda vlády Robert Kaliňák. Zároveň poďakoval personálu Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Verí, že Fico bude "silný natoľko, aby dokázal túto traumu zvládnuť". 

19:59

"S touto situáciu ešte Slovensko nebolo konfrontované. Môžem len vyzvať, aby sme nenávisť zastavili," povedal po hospitalizácii premiéra v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici Robert Kaliňák. 

19:46

"Môžeme spolu nesúhlasiť. Ale násilie nikdy neskončí dobre," povedal pre TV Markíza predseda PS Michal Šimečka.

19:40

Premiér Robert Fico je v stabilizovanom stave a komunikuje, informoval moderátor Peter Bielik v televízii TA3.

19:39

Základom demokracie je úcta a rešpekt človeka k človeku, ako aj k demokraticky zvoleným politikom, bez ohľadu na ich politický názor. Nie je možné, aby bolo z titulu názoru voleného politika ohrozené jeho zdravie a život. Vyhlásil to predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik s tým, že združenie stredajší útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej šokoval.
"Združenie odsudzuje útok, ktorý ohrozuje našu dôveru v bezpečnosť a stabilitu. Je hrozné, že situácia v spoločnosti je v takom stave, ktorej výsledkom je útok na tretieho najvyššieho ústavného činiteľa Slovenska," skonštatoval Božik.

19:39

PodÚtok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) môže ovplyvniť kampaň v eurovoľbách v zmysle kritiky liberálnych prúdov a ich radikalizácie. Pre TASR to skonštatovala politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi. Odsúdiť treba podľa nej nekultivovanie verejného zmýšľania a debaty v poslednom období. Útok označila za neprípustný v akejkoľvek demokratickej krajine.

19:34

Útok na premiéra Roberta Fica môže ovplyvniť kampaň v eurovoľbách v zmysle kritiky liberálnych prúdov a ich radikalizácie. Skonštatovala to politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi. Odsúdiť treba podľa nej nekultivovanie verejného zmýšľania a debaty v poslednom období. Útok označila za neprípustný v akejkoľvek demokratickej krajine.

19:28

Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin". Veľvyslanectvo USA v Bratislave je podľa neho pripravené pomôcť vláde, uviedol Biely dom vo vyhlásení.

"Som znepokojený správami o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Spolu s Jill sa modlíme za jeho skoré uzdravenie a myslíme na jeho rodinu a obyvateľov Slovenska," povedal Biden.

19:27

Útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) môže ovplyvniť kampaň v eurovoľbách v zmysle kritiky liberálnych prúdov a ich radikalizácie. Skonštatovala to politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi. Odsúdiť treba podľa nej nekultivovanie verejného zmýšľania a debaty v poslednom období. Útok označila za neprípustný v akejkoľvek demokratickej krajine.

19:09

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej. "Roberta Fica poznám ako odvážneho a odhodlaného človeka. Naozaj dúfam, že tieto vlastnosti mu pomôžu prežiť túto ťažkú ​​situáciu," vyhlásil ruský prezident.

19:01

Útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej odsúdili aj bývalí ministri zahraničných vecí a neúspešní kandidáti na prezidenta Ivan Korčok a Ján Kubiš. Hovoria o bezprecedentnom útoku, poukázali pritom na situáciu v spoločnosti a apelovali na upokojenie. Obaja želajú premiérovi skoré uzdravenie.
"Som zhrozený z atentátu na pána premiéra Fica. V prvom rade dúfam, že sa z poranení čoskoro dostane a prajem mu čo najskoršie uzdravenie," uviedol Kubiš.
"Stala sa hrozná vec, ktorá môže a pravdepodobne veľmi zmení spoločnosť, v ktorej žijeme," uviedol Korčok a odsúdil prejavy násilia. 

19:00

Pokus o atentát na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica, ku ktorému došlo v stredu v Handlovej,  prehĺbi politickú polarizáciu naprieč kontinentom a dokonca aj celým západným svetom. V príspevku na Facebooku to skonštatoval maďarský bezpečnostný analytik Attila Demkó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Demkó, ktorý je šéfom inštitútu MCC Geopolitikai Műhely, podľa servera mandiner.hu poznamenal, že zatiaľ nie je známy motív útočníka. Isté však podľa jeho vyjadrenia je, že takáto udalosť otvára priestor konšpiračným teóriám, pričom každý bude veriť tomu, čomu chce. 
 

18:59

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a označil ho za "strašný" čin, informuje.

"Dôrazne odsudzujeme tento násilný čin voči predsedovi vlády nášho susedného partnerského štátu. Treba urobiť všetko pre to, aby sa násilie nestalo normou v žiadnej krajine, v žiadnej forme a v žiadnej oblasti," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

18:58

Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin". Veľvyslanectvo USA v Bratislave je podľa neho pripravené pomôcť vláde, uviedol Biely dom vo vyhlásení.
"Som znepokojený správami o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Spolu s Jill sa modlíme za jeho skoré uzdravenie a myslíme na jeho rodinu a obyvateľov Slovenska," povedal Biden.
Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.

18:37

Najdôležitejšie je v tejto chvíli upokojiť spoločnosť. Myslí si to politológ Samuel Abrahám, ktorý ostro odsudzuje útok na premiéra. "Je to odporný čin, ktorý v demokratickej spoločnosti nemá obdoby," zdôraznil.

18:35

Bezprecedentný útok na predsedu vlády SR Roberta Fica zrejme ešte viac vyostrí hlbokú konfrontáciu v slovenskej spoločnosti. Obáva sa toho politológ Juraj Marušiak, podľa ktorého by iniciatívu pri upokojovaní spoločnosti mali prevziať práve politické strany naprieč celým spektrom.

"Všetky by samozrejme mali útok ostro odsúdiť, bolo by zrejme dobré, keby vystúpili aj s nejakým spoločným vyhlásením, ktorým odmietajú násilné riešenia sporov," upozornil.

18:23

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka odmieta, že by bol strelec z atentátu na premiéra Roberta Fica bol členom jeho strany.

"Zdieľame zdesenie z dnešného atentátu na premiéra. Máme obavu z ďalšej eskalácie napätia v spoločnosti. Varujeme preto pred šírením nepravdivých informácii o strelcovi. Jednoznačne odmietame, že by bol členom nášho hnutia. Neexistuje ani vôbec žiadne iné jeho prepojenie na našu stranu alebo našich členov. Ostro odsudzujeme jeho ohavný čin," vyjadril sa.

18:08

Rakúsky kancelár Karl Nehammer v stredu uviedol, že je šokovaný zo stredajšieho útoku na premiéra Roberta Fica v Handlovej. "Útok na život môjho slovenského kolegu Roberta Fica ma hlboko šokoval. Len pred niekoľkými dňami sme spolu telefonovali a intenzívne hovorili o bezpečnostných otázkach. Prajem mu skoré a úplné uzdravenie! Nenávisť a násilie nesmú mať v našich demokraciách miesto a treba proti nim bojovať so všetkou rozhodnosťou!" napísal Nehammer.

18:03

Národná rada v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) posilňuje bezpečnostné opatrenia v parlamente, prijíma tiež opatrenia na bezpečnosť poslancov parlamentu. Do odvolania zároveň pozastavuje návštevy budovy parlamentu v Bratislave. Rokovanie parlamentu je prerušené predbežne do 21. mája. Informovali o tom z odboru komunikácie Kancelárie Národnej rady.

18:01

Výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič sa pripojil k predstaviteľom inštitúcií Únie, ktorí odsúdili stredajší pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Vyjadril nádej, že operácia, ktorú premiér po streľbe podstúpil, dopadne dobre a odkázal, že mu drží palce a praje rýchle uzdravenie, pričom dodal, že v duchu je s jeho rodinou.


"Ťažko sa hľadajú slová vyjadrujúce šok a znepokojenie. Verím, že sa dnes ako spoločnosť razantne na Slovensku postavíme voči nenávisti a priamemu útoku na demokraciu a voči polarizácii, ktorá ovplyvňuje život na Slovensku. My Slováci sme dobrí ľudia, toto nie sme my," odkázal Šefčovič.

17:59

Výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič sa pripojil k predstaviteľom inštitúcií EÚ, ktorí odsúdili stredajší pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Útok na premiéra odsúdila aj predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. 

Slovenský eurokomisár vyhlásil, že správa o útoku na predsedu vlády Roberta Fica ho zasiahla ako politika, občana Slovenska a tiež v osobnej rovine ako jeho priateľa.

17:49

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok bude robiť všetko pre to, aby sa útok nielen na predsedu vlády Roberta Fica, ale na celé demokratické zriadenie čo najrýchlejšie podrobne vyšetril. 

"Našou spoločnou úlohou je okamžite prestať šíriť politickú nenávisť. Emócie sú úplne prirodzene vybičované, ale bolo by veľmi zlé tento nebezpečný stav ešte viac vyhrocovať," povedal Šutaj Eštok.

17:37

Po stredajšom útoku na premiéra Roberta Fica je dôležité neeskalovať situáciu. Obviňovanie určitých skupín obyvateľstva alebo politického spektra by ešte viac rozdeľovalo spoločnosť. Uviedol to sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik. "V demokratickej spoločnosti je takýto spôsob riešenia názorových rozdielov neakceptovateľný. V civilizovanom svete sa to takýmto spôsobom jednoducho nerobí," zdôraznil.

17:26

Po maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi a šéfovi maďarskej diplomacie Péterovi Szijjártóovi reagoval na stredajší útok na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej aj maďarský prezident Tamás Sulyok s prianím skorého zotavenia.

"Zarazila ma správa o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Modlím sa zaňho a prajem mu skoré zotavenie," napísala hlava štátu na Facebooku.

17:20

Britský premiér Rishi Sunak v stredu vyhlásil, že je šokovaný zo streľby na premiéra Roberta Fica v Handlovej. "Táto hrozná správa ma šokovala. Myslíme intenzívne na premiéra Fica a jeho rodinu," napísal Sunak na sociálnej sieti X.

17:07

Nenávistná rétorika, ktorej sme v spoločnosti svedkami, vedie k nenávistným činom. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica. Nazvala to útokom na demokraciu. Akékoľvek násilie je podľa jej slov neakceptovateľné.

16:36

Primátorka mesta Handlová Silvia Grúberová je zo streľby na premiéra Roberta Fica šokovaná a zdesená. Zároveň vyjadrila úprimnú ľútosť nad udalosťou, ktorá sa v stredu na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej stala. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

16:34

Vzhľadom na aktuálne udalosti zvolený prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini predčasne ukončuje svoj pobyt v zahraničí a vracia sa do vlasti. Informáciu zverejnila hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková.

16:33

"Vzhľadom na aktuálne udalosti zvolený prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini predčasne ukončuje svoj pobyt v zahraničí a vracia sa do vlasti," informovala hovorkyňa šéfa Hlasu a novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. 

„Strana Hlas je zhrozená z toho, kam vyústila politická nenávisť na Slovensku. Atentát na predsedu vlády je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie a v dejinách našej samostatnosti nemá obdobu,“ uviedla strana vo vyhlásení.

16:18

Atentátnikom je podľa informácií HN 71-ročný Juraj C.

16:16

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku odsúdilo stredajší útok na premiéra Roberta Fica, ktorý sa odohral po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.

"Odsudzujeme tento hrozný čin, ktorý predstavuje útok nielen na jednotlivca, ale aj na naše demokratické hodnoty a princípy," uviedlo.

16:15

Odborník na bezpečnosť Martin Kraľovič hovorí, že pri ochrane ústavných činiteľov ide vždy o znižovanie možného rizika.  "Na bezpečnosti chránených osôb sa podiela Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, ktorý má rôzne zložky ako osobná ochrana, technická ochrana, špecializovaný útvar, kde sú napríklad snipery, ďalej dopravná ochrana, ktorá zabezpečuje bezpečnosť dopravy. Pri väčších udalostiach je prítomný aj policajný zbor, na dostupných videách z Handlovej sme videli aj mestských policajtov aj štátnu políciu. Oni chránia taký širší perimeter, nie sú priamo najbližšou ochranou. 

 Sto percentný bezpečnosť neexistuje ani u pápeža, či amerického prezidenta. Celá bezpečnosť je o minimalizovaní rizika. Samozrejme, keď došlo k tomuto, možno boli porušené nejaké bezpečnostné protokoly, alebo mohlo ísť o zlyhanie jednotlivca či tímu, to je ale príliš skoro komentovať. 

 

Predpokladám, že k odvozu ostatných ministrov prišlo až keď vyhodnotili, že perimeter je v poriadku a vyhodnotili, že v blízkostí nie je ďalší strelec. "

16:13

Peter Pellegrini uviedol, že streľba na premiéra Robert Fica ako na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. 

"Som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akým svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne," povedal Pellegrini.

16:09

Ozbrojený útok na premiéra Roberta Fica vníma podpredseda parlamentu Peter Žiga ako útok na princípy slovenskej demokracie. Považuje to za výsledok vybičovaných vášni a rozdelenia slovenskej spoločnosti na dva nezmieriteľné tábory.

16:06

Televízia TA3 informuje o tom, že premiéra Roberta Fica previezli už do budovy Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Aktuálne je vo vnútri v nemocnici. Pred nemocnicou je množstvo novinárov.

16:04

Stanovisko Úradu vlády k atentátu na predsedu vlády Roberta Fica:

Dnes na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej bol na predsedu vlády SR Roberta Fica spáchaný atentát, aktuálne je v život ohrozujúcom stave prevážaný vrtuľníkom do Banskej Bystrice, pretože do Bratislavy by to trvalo príliš dlho vzhľadom na nevyhnutnosť akútneho zákroku.

16:01

Ak išlo po stredajšom rokovaní vlády v Handlovej o streľbu zo skutočnej zbrane, možno hovoriť o atentáte alebo o teroristickom útoku. V reakcii na postrelenie premiéra Roberta Fica to uviedol bezpečnostný analytik a bývalý riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraj Zábojník.

16:00

Orgány činné v trestnom konaní budú nekompromisne reagovať na streľbu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ nekompromisne a spravodlivo potrestaný. Na sociálnej sieti to uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.
 

16:00

Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič želá premiérovi Robertovi Ficovi skoré uzdravenie. "Päsťami a strelami v politike nič nevyriešime. Prosím, buďme ľudia," odkázal.

"Robert Fico je môj dlhoročný politický súper. To je politika. Ako človeku mu však prajem skoré uzdravenie a hlboko odsudzujem akékoľvek násilie. Päsťami a strelami v politike nič nevyriešime. Prosím, buďme ľudia," skonštatoval Matovič v stanovisku.
 

15:56

Robert Fico je po atentáte mimo ohrozenia života, píše denník N. Premiér má zranenie brucha a asi aj ruky a nohy.

15:45

Na správu o postrelení premiéra reagoval aj jeho český naprotivok Petr Fiala: "Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca. Prajem pánovi premiérovi, nech je čo najskôr v poriadku. Násilie nesmieme tolerovať, nesmie mať v spoločnosti miesto."

15:45

Útok na premiéra je útokom na štát, ako aj na vnútornú bezpečnosť Slovenska. Uviedol to predseda SaS Branislav Gröhling, jeho strana útok ostro odsudzuje. Predsedovi vlády Robertovi Ficovi želá skoré uzdravenie. "Útok na premiéra krajiny, nech už máme akýkoľvek názor, je útok aj na štát," povedal šéf SaS a vyzval spoločnosť na upokojenie. "Eskalácia, ktorá prebieha v spoločnosti, môže viesť k tomu, čo zažívame aj teraz," dodal. "To, že máme rôzne politické názory, je správne, môžeme si ich politicky vymieňať v pléne NR SR," uviedol Gröhling, no nechce, aby sa napätie "vmiešavalo" aj do spoločnosti.

15:37

Premiéra Roberta Fica previezli z handlovskej nemocnice vrtuľníkom pravdepodobne do Banskej Bystrice.

15:29

Predseda PS Michal Šimečka odsúdil útok a informoval, že dnešný opozičný protest rušia. 

"Dnešné zhromaždenie na podporu RTVS s ohľadom na útok na premiéra rušíme. Absolútne a ostro odsudzujeme násilie a dnešnú streľbu na premiéra Roberta Fica. Veríme, že bude v poriadku. Zároveň vyzývame všetkých politikov, aby sme sa zdržali akýchkoľvek vyjadrení a krokov, ktoré môžu prispieť k stupňovaniu napätia."
 

15:27

Ministerstvo vnútra pre HN útok v Handlovej potvrdilo. "Potvrdzujem atentát na premiéra," vyjadrili sa z Komunikačného oddelenia ministerstva vnútra. 
 

15:27

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko vyjadril podporu strane Smer aj premiérovi Robertovi Ficovi, ktorého v stredu postrelili. Danko verí, že okolnosti sa vyšetria. Je podľa neho zrejmé, že ide o výsledok spoločenského konfliktu.

15:24

Polhodinu po streľbe bolo námestie v Handlovej prázdne. Policajti ho ohradili páskami, chodcov i dopravu odklonili napriek tomu, že vládni predstavitelia tam už neboli. Nad mestom krúžil záchranársky vrtuľník.

15:19

,Sme zhrození z útoku na premiéra Slovenskej republiky. Takéto konanie v civilizovanej spoločnosti nemôžeme tolerovať voči nikomu. Musíme sa všetci zjednotiť proti akýmkoľvek prejavom násilia. Útok na premiéra je útokom na slovenskú štátnosť a suverenitu. V tento moment je nevyhnutné urobiť všetko preto, aby sme spoločnosť upokojili. Agresivitu, násilie a útoky na politikov, ako i iných verejných činiteľov, jasne odsudzujeme. Premiérovi prajeme skoré uzdravenie a myslíme na neho v modlitbách,” reaguje hnutie KDH.

 

15:16

Prezidentka Zuzana Čaputová ostro odsudzuje dnešný brutálny a bezohľadný útok na premiéra Roberta Fica. "Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil".

15:15

Podľa informácií denníka Plus jeden deň bol predseda vlády Robert Fico zasiahnutý 2-3 ranami, údajne do hrudníka a brucha, pričom padnúť malo ešte o niečo viac rán. Z davu sa malo krátko pred streľbou ozvať: "Robo, poď sem". Podľa informácií denníka je stav Fica veľmi vážny.

15:15

"Som šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra Roberta Fica v Handlovej. Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený," uviedol v reakcii šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

15:08

Po rokovaní vlády v Handlovej postrelili premiéra Roberta Fica, potvrdil v pléne parlamentu podpredseda Národnej rady Ľuboš Blaha a prerušil rokovanie aktuálnej schôdze na neurčito.

15:06

V Handlovej po výjazdovom rokovaní došlo k streľbe, pri ktorej utrpel zranenia premiér Robert Fico. Toho prevážajú do nemocnice.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
08. september 2024 04:40