Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Olympiáda zbiera pozitívne ohlasy, podľa médií dokázala Francúzov očariť

11.08.2024, 14:54
Autor:
ČTKČTK

Svetové médiá pripomínajú, že pred začiatkom hier panovali silné pochybnosti ohľadom ich hladkého priebehu. Francúzsko za sebou malo nečakané parlamentné voľby, ktoré ju zanechali v politickom päte.

Organizátori končiacich letných hier v Paríži premenili francúzsku metropolu vo veľké ihrisko, kam sú všetci pozvaní, a vliali novú krv do žíl olympijskej značky, napísala dnes agentúra Reuters.

Pozitívne ohlasy zožnú akcie aj v ďalších veľkých médiách, ktoré uvádzajú, že olympiáda prekonala očakávania a napokon strhla aj Francúzov. Niektoré analýzy však upozorňujú aj na pretrvávajúce problémy Paríža a výzvy, ako je napríklad udržanie spoľahlivosti hromadnej dopravy aj po skončení hier.

Éra gigantizmu sa skončila

"Napriek všetkým predpokladom sa parížska olympiáda podarila," píše na úvod svojho textu Reuters. Denník The New York Times v titulku dnešného článku označuje hry za "triumf ambície", ktorý pozdvihol Francúzsko z pošmúrnej nálady. Podľa magazínu The Economist si zase Paríž za svoju "úchvatnú víziu" zaslúži zlatú medailu.

Svetové médiá pripomínajú, že pred začiatkom hier panovali silné pochybnosti ohľadom ich hladkého priebehu. Francúzsko za sebou malo nečakané parlamentné voľby, ktoré ju zanechali v politickom päte. Vojny na Ukrajine či v Pásme Gazy priživovali obavy z násilností. A Francúzi dávali najavo nezáujem o domácu olympiádu

image

Slovenských slalomárov si bol naživo pozrieť aj veľvyslanec vo Francúzsku, tí si odniesli jednu medailu

"Akonáhle však hry odštartovali, začali Francúzi blázniť," píše The Economist. "Veci fungovali, párty rástla, ľudia sa uvoľnili. Ľahostajné francúzske pokrčenie ramenami a (citoslovce) ‘bof‘ nahradila všeobecná usmievavosť, "uvádza NYT. Podobne situáciu komentujú aj niektoré francúzske denníky, podľa denníka Libération olympiáda pobila mnohých Parížanov k znovuobjavovaniu mesta, ktoré prehliadali.

Médiá si tiež všímajú iný prístup francúzskych organizátorov, ktorí sa vyhli nákladným novým projektom a vybudovali dočasné športoviská blízko niektorých z najznámejších pamiatok metropoly. Reuters hovorí o "olympijskom ihrisku pod otvoreným nebom", denník NYT zase o premene Paríža na "okázalý, efektívny štadión".

Bez nových športovísk

"Ako povedala členka parížskeho organizačného výboru Mária Barsacqová: ‘Éra gigantizmu sa skončila. ‘V súlade s týmto novým duchom plánuje (dejisko budúcoročnej letnej olympiády) Los Angeles usporiadať hry bez toho, aby postavilo jediné nové trvalé športovisko," napísal The Economist.

Iné médiá popisovali 33. letné hry tiež ako návrat k plnej sláve po olympiádach v Tokiu a Pekingu v rokoch 2021 a 2022, ktoré silno poznačili opatrenia proti šíreniu covidu-19. Tento rok si opäť mohli návštevníci užívať plné tribúny a domy jednotlivých výprav a akokoľvek aj v Paríži niektorí športovci mali pozitívne testy na koronavírus, súťaže to výraznejšie nenarušilo, uviedla televízia NBC News.

image

Slovenská vodná slalomárka Paňková si premiéru na olympiáde užila, nadchol ju ceremoniál i Bilesová

Ak nenastanú žiadne problémy pri dnešnom večernom záverečnom ceremoniáli, parížska olympiáda sa tiež zaobíde bez väčších bezpečnostných incidentov. Minister vnútra Gérald Darmanin už vyhlásil, že bezpečnostné zložky za svoju prácu dostávajú "krásnu zlatú medailu". Ako opisuje denník The Guardian, na bezpečnosť v Paríži dohliadali desaťtisíce policajtov, vojakov a pracovníkov súkromných agentúr.

Okrem ozbrojených útokov panovali pred hrami tiež obavy z toho, či znečistenie Seiny neprekazí plánované plavecké klánie v rieke pretekajúcej centrom metropoly. Športovci po nákladných intervenciách úradov a dlhých nejasnostiach nakoniec v jej vodách plávali, práce na vyčistení Seiny ale zďaleka nie sú pri konci, napísala agentúra AP.

Nové výzvy

Paríž bude mať pred sebou po hrách aj ďalšie výzvy, ako je pomoc ľuďom žijúcim na ulici, ktoré sa úrady pred olympiádou snažili nasťahovať do ubytovní v hlavnom meste aj mimo neho.

 V metropole vytvorili niečo vyše 200 nových miest pre ich trvalé ubytovanie, aktivista zapojený do podpory bezdomovcov Paul Alauzy ale denníku Le Monde povedal, že po hrách to budú mať v metropole ešte ťažšie. Rovnaký denník cez víkend analyzoval tiež dobré fungovanie hromadnej dopravy počas olympiády a apeloval, že rovnakú kvalitu služieb ako návštevníci hier si zaslúžia tiež miestni.

image

Hrozivá medailová predpoveď sa už začína zhmotňovať do reality. Slovensko aktuálne porážajú aj trpaslíci

Podľa denníka NYT si Francúzsko z hier odnesie nové sebavedomie, akokoľvek existujúce problémy nikam nezmiznú. "Aj keby sa politické problémy v najbližších týždňoch opäť vyostrili, akože sa takmer isto vyostrí, základná hrdosť z úctyhodného počinu, ktorý by nebol možný bez prispenia všetkých vrstiev spoločnosti, sa javí ako prínos, ktorý pravdepodobne vydrží dlho," napísal denník.

01 - Modified: 2024-08-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bojovník z Kaukazu môže byť náš medailový hrdina. Salkazanov vie, čo treba urobiť, vraví odborník 02 - Modified: 2024-08-04 16:48:03 - Feat.: 1 - Title: Olympiáda v Paríži: Gesto fair play. Našej cyklistke spadla reťaz, súperky ju potlačili do kopca 03 - Modified: 2024-08-03 15:13:13 - Feat.: 1 - Title: Olympiáda v Paríži: Mintálová postúpila do eliminácie kajak krosu, Paňkovú čakajú opravy 04 - Modified: 2024-08-02 22:12:21 - Feat.: 1 - Title: Bežkyňa Gabriela Gajanová postúpila do semifinále ženskej osemstovky. Mala som to natrénované, tvrdí 05 - Modified: 2024-08-02 11:09:10 - Feat.: 1 - Title: Olympiáda v Paríži: Naša plavkyňa po pretekoch skolabovala, príčinou bol astmatický záchvat
01 - Modified: 2024-09-01 18:37:45 - Feat.: - Title: Slováci sa radujú, po víťazstve nad Kazachstanom postúpili na olympiádu 02 - Modified: 2024-09-01 17:22:50 - Feat.: - Title: Macron bude hľadať radu v patovej situácii u svojich predchodcov, stretne sa s Hollandom aj Sarkozym 03 - Modified: 2024-08-31 19:00:00 - Feat.: - Title: Slovák Ján Riapoš získal už piate zlato, Lovaš prvé. Nakopol ich úspech nášho cyklistu 04 - Modified: 2024-08-31 18:03:19 - Feat.: - Title: Ľavicová strana Nepoddajné Francúzsko chce iniciovať proces odvolania Macrona. Vinia ho zo zlyhaní 05 - Modified: 2024-08-30 10:21:13 - Feat.: - Title: Kontroverzný život miliardára Durova. Vzdoroval aj Putinovi, teraz ukazuje svaly
menuLevel = 2, menuRoute = sport/oh-2024, menuAlias = oh-2024, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
01. september 2024 23:13