Španielsky futbalista Lamine Yamal. FOTO: Reuters
StoryEditor

EURO 2024: Španielsku hrozia problémy kvôli hviezdnemu chlapcovi. Dôvodom sú zákony o mládeži

24.06.2024, 10:45
Autor:
talstals

V Nemecku platia zákony, ktoré športovcom do osemnástich rokov pod hrozbou pokuty zakazujú pracovať po jedenástej hodine, čo sa pri večerných zápasoch len ťažko dodrží.

V necelých sedemnástich rokoch patrí k najlepším hráčom na prebiehajúcom futbalovom šampionáte. Práve vek krídelníka Lamina Yamala ale môže španielskej reprezentácii spôsobiť trochu bizarné komplikácie.

V Nemecku totiž platia zákony, ktoré športovcom do osemnástich rokov pod hrozbou pokuty zakazujú pracovať po jedenástej hodine, čo sa pri večerných zápasoch len ťažko dodrží.

Zákon na ochranu mladistvých

Na možný problém upozornil počas víkendu nemecký denník Bild. V krajine totiž platí zákon na ochranu mladistvých, ktorý všetkým neplnoletým zakazuje pracovať po ôsmej hodine večer.

Ak si hovoríte, že to Yamala nemusí zaujímať, pretože nie je nemeckým občanom, tak vedzte, že zákon platí aj pre cudzincov.

Konkrétne pre športovcov má však miernu úpravu. Vzhľadom na časté večerné zápasy im predlžuje „večierku“ až do jedenástej hodiny.

Zrejme vás hneď napadne, že barcelonský klenot môže byť pokojný, pretože stretnutia na Eure majú výkop najneskôr o deviatej hodine.

Tu však nastáva hlavný problém.

Prácou sa v tomto prípade rozumie aj pozápasová činnosť vrátane mediálnych výstupov, či dokonca sprchovania. Barcelonský krídelník, ktorému ešte len v polovici júla bude sedemnásť rokov, by tak musel pravidelne striedať do šesťdesiatej minúty, aby všetko stihol a zákon neporušil.

Zatiaľ ale ani v jednom z dvoch odohraných stretnutí nestriedal pred 70. minútou. Aký postih teda španielskemu výberu hrozí?

Pokuta 30-tisíc eur

Podľa právneho experta Stephana Gräfa, ktorý situáciu rozobral pre televíziu ZDF, sa nemusia obávať športových sankcií ako napríklad vyradenia z turnaja. Úrady by ale mohli vymáhať pokutu až vo výške 30-tisíc eur.

Gräf zároveň dodáva, že ide o čisto hypotetickú situáciu a v praxi zatiaľ nikto za podobný prečin potrestaný nebol. Dá sa teda predpokladať, že to tak bude aj v tomto prípade.

Yamal sa hneď v prvom stretnutí na turnaji stal najmladším hráčom v histórii EURO. Pokiaľ sa gólovo presadí, bude aj historicky najmladším strelcom.

Zatiaľ zapísal iba asistenciu pri úvodnej výhre 3:0 nad Chorvátskom. A keď práve na trávniku nemotá hlavy obrancom, plní si na diaľku školské povinnosti.

Španieli, ktorí majú istý postup, nastúpia na záver skupinovej fázy v pondelok proti Albánsku zhodou okolností o deviatej hodine večer. Koľko minút strávi na ihrisku Yamal?

01 - Modified: 2024-06-24 08:16:16 - Feat.: - Title: Rozruch na EURO. Maďarský kapitán kritizoval zdravotníkov po vážnom zákroku: Boli ste tam neskoro 02 - Modified: 2024-06-24 05:46:57 - Feat.: - Title: EURO 2024: Maďarský útočník Varga na turnaji skončil, po kolízii má zlomeniny v oblasti tváre a otras mozgu 03 - Modified: 2024-06-23 21:23:57 - Feat.: - Title: Maďari sú v hre o postup, zápas so Škótmi rozhodla posledná minúta 04 - Modified: 2024-06-23 21:35:01 - Feat.: - Title: Domáci Nemci remizovali so Švajčiarmi a vyhrali A-skupinu 05 - Modified: 2024-06-23 17:31:10 - Feat.: - Title: EURO 2024: Albánsky útočník Daku dostal dvojzápasový dištanc
menuLevel = 2, menuRoute = sport/euro-2024, menuAlias = euro-2024, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. jún 2024 10:45