StoryEditor

Na scénu prichádza slečna Jess. NHL spoznáva Kanaďanku, ktorá sa chce presadiť v drsnom prostredí

16.10.2024, 09:52
Autor:
Karel KnapKarel Knap

Amerika sa preslávila ako krajina epochálnych príležitostí pre nováčikov, vizionárov či vynálezcov bez ohľadu na pohlavie, rasu, vyznanie i národnosť. Jessice Campbellovej praje doba, v ktorej stále rastie hlad po búraní bariér a prepisovaní dávno stanovených pravidiel.

Priťahuje pozornosť divákov aj kameramanov. Blondína v bielom kostýme pôsobí na striedačke za spotenými hokejistami ako zjavenie.

Jessica Campbellová z klubu Seattle Kraken, priekopníčka v úlohe asistentky trénera v NHL, chce v drsnom prostredí dokázať, že prácu nedostala kvôli vzhľadu, kvótam alebo potešeniu pokrokárov.

Monumentálna udalosť

Už ako 32-ročná má za sebou vcelku pestrú kariéru. Pretlačila sa do kanadskej reprezentácie, s ktorou získala striebro na majstrovstvách sveta. Viedla kurzy techniky korčuľovania, pôsobila pri nemeckom mužskom národnom tíme aj na farme Seattlu.

„Uvidíme stáť ženu za lavičkou v NHL, čo je monumentálna udalosť,“ citovala stránka The Athletic tesne pred štartom sezóny Dana Bylsmu, hlavného kouča Seattlu. „My sme ale do štábu hľadali najlepšieho človeka. A ukázalo sa, že ním je Jessica Campbellová.“

Už pred domácou premiérou v Climate Pledge Arena ju obecenstvo prijalo vrelo. Kedykoľvek sa jej tvár objavila na obrazovkách pod stropom, ozval sa aplauz. Pri slávnostnom predstavovaní vzbudila obrovský rámus, dlho sa jej darilo držať ľahostajnú masku, než sa konečne pousmiala. Jej nadriadený Bylsma prišiel na rad hneď po nej a neskôr to komentoval: „Čakal som, či bude reakcia ešte hlasnejšia.“

Nebola, ako za neho dodal denník Seattle Times. Amerika sa preslávila ako krajina epochálnych príležitostí pre nováčikov, vizionárov či vynálezcov bez ohľadu na pohlavie, rasu, vyznanie i národnosť. Campbellovej praje doba, v ktorej stále rastie hlad po búraní bariér a prepisovaní dávno stanovených pravidiel.

Misia je jasná

Hokej sa snaží vyvrátiť povesť konzervatívneho športu bielych heterosexuálnych mužov a jeho šéfovia viac i menej ochotne otvárajú dvere menšinám všetkého druhu.

„Čaká ma veľmi zábavná sezóna,“ povedala Campbellová pre NHL.com. „Ale zároveň budem samozrejme myslieť na ostatné ženy a ďalších ľudí, ktorí majú podobné ciele ako ja. Každý deň ponesiem túto pochodeň, pričom sa musím sústrediť na koučovanie, takže moja práca bude mať skutočný význam.“

Nepristála v NHL ako mimozemšťanka. Ako útočníčka hrala vysokoškolskú ligu NCAA za Cornell University, v súťaži CWHL získala titul s družstvom Calgary Inferno. V kanadskej „osemnástke“ slúžila ako kapitánka, medzi dospelými sa objavila na šampionáte vo švédskom Malmö, kde v sezóne 2019/20 nastúpila za klub Redhawks.

Potom viedla kurzy korčuľovania, počas ktorých získala zásadný kus sebadôvery. Počas pandémie sa jej klientmi stali borci z NHL – Damon Severson, Luke Schenn, Tyson Jost, Brent Seabrook či Shea Weber.

"To dievča vie, čo robí"

„Hej, to bolo super! To dievča vie, čo robí,“ opisoval Severson reakcie parťákov na lekcie kamošky z detstva v Melville v Saskatchewane.

Campbellovú slová chvály posilnili tak, že začala snívať o zamestnaní v NHL. Pôsobila tiež v Európe. V mužskej DEL v Norimbergu povýšila až na asistentku hlavného trénera. Rovnakú pozíciu zastávala vedľa Toniho Söderholma na majstrovstvách sveta pri nemeckej reprezentácii.

V AHL zvládla dva roky ako asistentka veterána Dana Bylsmu, ktorý si ju zobral so sebou po povýšení z Coachella Valley do Seattlu. Špecializuje sa na presilovky a oslabenia. „Dokáže výkonnostne posunúť každého hráča, ktorý je ochotný tvrdo pracovať,“ chválil ju Tom Rowe, niekdajší útočník aj funkcionár v NHL, ktorý s Campbellovou spolupracoval v Nemecku.

Podobne ako v ďalších športoch sa dámy postupne udomácňujú v organizáciách NHL. Skeptici namietajú, že ich najímanie je reklamným ťahom alebo chlácholením kritikov konzervatívnosti hokejovej brandže.

Napríklad legendárny útočník Václav Nedomanský, ktorý sa v zámorí pohyboval 45 rokov, nie je presvedčený, že Campbellová a spol. v remesle predbehnú mužov.

„V hokeji sa ženská svetová špička sotva nachádza na úrovni dorastencov,“ hovorí. „Možno mám staromódny názor, ale zatiaľ si nemyslím, že by mohli skutočne učiť alebo riadiť profesionálov v NHL.“

Nie je jeho štýlom byť povýšenecký. Tieto pochybnosti zdieľa v odbore kdekto, hoci o nich verejne nehovoria, lebo sa to nehodí. O to dôležitejšia je misia slečny Campbellovej v Seattli.

01 - Modified: 2024-10-09 09:52:52 - Feat.: - Title: Campbellová vstúpila do histórie. Je prvá žena v trénerskom štábe klubu NHL
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. október 2024 09:53