Švajčiarski hráči oslavujú gól v zápase B-skupiny na MS 2023 v hokeji Česko - Švajčiarsko. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Švajčiarsku už proti Lotyšom o nič nepôjde, my potrebujeme ich výhru. Ako sa k tomu Helvéti postavia?

21.05.2023, 22:41
Autor:
pebpeb

Či postúpi do štvrťfinále domáce Lotyšsko alebo Slovensko, rozhodnú až utorkové zápasy.

Situácia v "slovenskej" skupine B na Majstrovstvách sveta v hokeji sa pomaly začína rozuzľovať. Po nedeľných zápasoch sme spoznali meno posledného aj prvého tímu v tabuľke.

O tom, že na poslednom mieste skončí Slovinsko, rozhodla chudobná výhra Slovenska v pomere 1:0. Slovinci sa s elitou MS lúčia a o rok si zahrajú v nižšej divízii.

Na opačnom konci tabuľky sa umiestnilo Švajčiarsko, ktoré porazilo Čechov 4:2 vo večernom zápase. Helvéti predvádzajú na šampionáte spanilú jazdu, keď v doterajších šiestich zápasoch nezaváhali ani raz a na svojom konte majú plný počet bodov.

Okrem Švajčiarska má postup do štvrťfinále istý aj tím Kanady a Česka.

Lotyšsko alebo Slovensko

O posledné voľné miesto sa pobijú Slováci s Lotyšmi. Ale iba na diaľku. Naši hokejisti musia v poslednom zápase zvíťaziť v utorok nad Nórskom a potom už len čakať na výsledok večerného duelu, kde sa domáci hokejisti stretnú so Švajčiarskom.

Ak Slováci získajú proti Nórsku tri body, tak Lotyšom bude vo vyvrcholení základnej časti stačiť aj remíza v riadnom hracom čase.

"Lotyšom pôjde o všetko a Švajčiarom už nepôjde o nič," zhodnotil asistent trénera Tŕinca a spolukomentátor RTVS Vladimír Országh.

Podľa experta RTVS Borisa Valábika sú na aktuálnu situáciu Švajčiarska dva pohľady.

Čo hrozí Švajčiarom?

Prvou možnosťou je, že tréneri nechajú oddychovať najväčšie hviezdy a tým dajú signál zvyšku tímu, že nejde o dôležitý zápas. Ostatní hráči potom môžu k zápasu pristúpiť s menším nasadením.

Druhou možnosťou je, že tím nič nezmení a pôjde do toho naplno. Poľavenie by sa totiž mohlo mužstvu vypomstiť. "Pri takejto zmene štýlu hrozia zranenia alebo sa tím môže vplyvom zlého výkonu aj rozhádať," dodáva Valábik. Bývalý reprezentant Tomáš Surový je presvedčený o tom, že Švajčiari zápas nevypustia.

Helvéti nastúpia proti Lotyšsku, ktoré bude dopredu poháňať zaplnená hala, v utorok o 19:20. Slovenskí hokejisti nastúpia v rovnaký deň doobeda o 11:20.

 

01 - Modified: 2023-05-28 21:23:12 - Feat.: - Title: Najužitočnejším hráčom šampionátu sa stal brankár Lotyšska Šilovs 02 - Modified: 2023-05-28 21:06:49 - Feat.: - Title: Kanaďania prekvapenie nedopustili. Otočili finále proti Nemecku a sú majstrami sveta 03 - Modified: 2023-05-28 17:19:48 - Feat.: - Title: Lotyšsko je na nohách. Hokejisti porazili USA a vybojovali prvú medailu v histórii 04 - Modified: 2023-05-28 11:59:32 - Feat.: - Title: Jurčina pred finále: Nemecký hokej veľmi napreduje a ich liga je náročná. Slovákov v nej však príliš nechcú 05 - Modified: 2023-05-28 09:10:44 - Feat.: - Title: Nemci sa postarali o ďalšiu senzáciu. Porazili USA a o zlato zabojujú proti Kanade
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 20:39