Vladimír Vůjtek
StoryEditor

Vůjtek o Tíme Európy: Nie sú pod tlakom ako Česko, lebo nehrajú za národ

27.09.2016, 00:00
Autor:
vtrvtr

Po tom, čo už v základnej skupine vyradil Tím Európa favorizovaný výber USA, poslal v semifinále domov aj Švédsko. Senzačne tak postúpil do finálovej série Svetového pohára proti domácej Kanade. Takýto nečakaný vývoj turnaja spôsobí podľa bývalého trénera slovenskej reprezentácie Vladimíra Vůjtka usporiadateľom problémy.

Spomedzi šestice Slovákov vyzdvihol najmä výkony brankára Jaroslava Haláka či strelca dvoch semifinálových gólov Tomáša Tatara. A tiež prezradil, v čom má mužstvo zložené z hráčov ôsmich národností výhodu oproti iným tímom.

Netradičný Tím Európa postúpil do finále Svetového pohára. Prekvapil vás nečakaný úspech tohto v úvode odpisovaného mužstva?
Je to prekvapenie, ale sú takí skvelí a skúsení hokejisti, ktorí v NHL niečo znamenali a znamenajú. Veľmi dobre chytá v bráne Halák, obrana je skúsená a majú niekoľko útočníkov, čo vedia zakončiť. Takže vlastne úplne veľké prekvapenie to nie je, aj keď vo finále sa určite počítalo s inou reprezentáciou.

Jedna vec je hráčska kvalita, ktorú Európa má. No prvýkrát boli spolu len pred troma týždňami a dokážu konkurovať najlepším. O čom to svedčí?
Ja by som to nevnímal tak, že spolu hrajú po prvýkrát v živote. Hovorí sa, že sú nesúrodý tím – ale s týmto problémom sa borí úplne každý. Keď si zoberiem len český národný tím, tak oni tiež spolu nehrajú a prvýkrát spolu trénovali tiež pred troma týždňami. Čas na prípravu mali všetky mužstvá rovnakú.

Prečo teda európsky výber vynikol nad veľmocami ako USA či Švédsko?
Chalani sa jednoducho dali dokopy a chcú uspieť. Navyše nehrajú pod takým tlakom verejnosti ako Česko a iné tímy – lebo nehrajú za národ. Preto hrajú tak uvoľnene a bavia sa tým hokejom a na ľade je to vidieť. Ale v prvom rade platí, že sú to všetko svetoví hráči.

Kým v Česku sa po neúspechu na turnaji rieši neistá budúcnosť hokeja, u nás sa tešíme z výkonov Slovákov a neriešime, že tam národný tím chýba. Nie je to zvláštne?
Je to zaujímavé, máte v tom výbere najviac hokejistov. Tí sa navyše presadzujú – v semifinále proti Švédsku zariadili všetky tri góly, patria k lídrom v mužstve. Bohužiaľ, skutočnosť je taká, že Slovensko nedokáže postaviť tím z hráčov NHL, a verejnosť sa s tým asi zmierila.

Vaša reprezentácia bola vonku z postupovej hry už po prvých dvoch zápasoch. Hrozí aj Česku, že o pár rokov nedokáže postaviť mužstvo tak ako Slováci?
Práve v najbližších rokoch budeme bojovať o to, aby sme zostali hrať na budúcom Svetovom pohári. Vieme, ako obom krajinám padol počet hokejistov v NHL. My sme ich tam mali pred desiatimi rokmi okolo 70, teraz ich je 33. Takže úbytok je zrejmý a budúcnosť nevyzerá ružovo.

Aj preto sa objavili úvahy, že na nasledujúcom Svetovom pohári by mohol vzniknúť spoločný česko-slovenský výber. Viete si to predstaviť?
Keďže sa dokázal realizovať projekt európskeho tímu, tak si to, samozrejme, predstaviť viem. Tí chalani sa poznajú a vrátili by sme sa symbolicky do čias dávno minulých. Nemyslím si však, že sa to stane. Skôr sa bude NHL snažiť dostať do turnaja čo najviac národností.

Pred turnajom sa očakávala vo finále Kanada proti niektorej z hokejových veľmocí. Neutrpí účasťou Európy záujem o záver tohto podujatia?
V každom prípade im to asi zníži televíznu sledovanosť. Úspech Európy urobil organizátorom z NHL určite po ekonomickej stránke škrt cez rozpočet. Vo finále čakali pre Kanadu určite atraktívnejšieho súpera.

Nechýba vám na Svetovom pohári viac agresivity zo strany hráčov, vyššie nasadenie v osobných súbojoch?
V prvom rade je vidieť, že je ešte len začiatok sezóny a hokejisti nie sú v takej forme, ako, povedzme, vo februári, keď sa hrá olympijský hokejový turnaj. Všetci vedia, že majú pred sebou dlhú sezónu. Zraniť sa tam určite nikto nechce, a preto je v tej agresivite určitá rezerva. Napriek tomu sledujeme pekný útočný hokej.

Proti Kanade na dva víťazné zápasy
Finálová séria medzi domácou Kanadou a Tímom Európa odštartuje úvodným zápasom v noci z utorka na stredu (od 02.00 hod.). Kopírujúc históriu niekdajšieho Kanadského pohára, boj o titul sa hrá na dva víťazné zápasy. Druhý je na programe v rovnakú nočnú hodinu zo štvrtka na piatok. V prípade nerozhodného stavu 1:1 na zápasy rozhodne o víťazovi Svetového pohára záverečný tretí duel (zo soboty na nedeľu od 01.00 hod.). Zaujímavosťou finále je, že v porovnaní ročných platov jednotlivých hráčov je suverénnou jednotkou Kanada (príjem hráčov 148,6 milióna dolárov). Na druhej strane hráči Tímu Európa zarobia „len“ 88,1 milióna.

01 - Modified: 2024-10-04 10:43:51 - Feat.: - Title: Slováci v NHL očami experta: Slafkovský? Môže získať aspoň 60 bodov, pri Nemcovi hrozí kliatba druhej sezóny 02 - Modified: 2024-10-01 07:27:19 - Feat.: - Title: Samuela Honzeka vyhlásili za prvú hviezdu zápasu. Je to veľmi dobrý hráč, povedal tréner Calgary 03 - Modified: 2024-09-30 19:45:17 - Feat.: - Title: Hlavaj opúšťa kempy Minnesoty, klub ho poslal na farmu do Iowy 04 - Modified: 2024-09-30 07:21:19 - Feat.: - Title: Patrik Koch bol najlepším hráčom na ľade, v drese Utahu si pripísal tri asistencie 05 - Modified: 2024-09-29 05:38:28 - Feat.: - Title: Slafkovský sa pobil v príprave NHL, obrancovi spôsobil tržnú ranu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. október 2024 13:58