StoryEditor

Dora Bakojannisová: Prekvapíme celý svet!

13.08.2004, 00:00

Ruku na srdce - môžete nám povedať, prečo robia Gréci vždy všetko na poslednú chvíľu?
- Skrátka, už sme raz takí. Potrebujeme tlak. Ale aj v strese sme schopní dosiahnuť veľký výkon, ako napríklad naše futbalové mužstvo na európskom šampionáte.

Olympiáda bude nakoniec oveľa drahšia, ako sa pôvodne čakalo. Neprecenilo trochu Grécko vlastné možnosti?
- Mnoho ľudí si myslí, že organizovať takéto podujatie je od malej krajiny trúfalosť. Osobne som iného názoru. Pre budúcnosť olympijských hier by nebolo dobré, keby sa konali len vo veľkých a bohatých štátoch. Také niečo by protirečilo olympijským ideálom.

Čo znamenajú olympijské hry pre Atény?
- Veľkú zmenu! Hrám Atény vďačia za zlepšenie dopravného spojenia, za nové športoviská, za novú tvár vôbec. Olympijské hry znamenajú veľkú modernizáciu, akú toto mesto v novodobej histórii ešte nezažilo.

Atény však nemajú najlepšiu povesť. Spomína sa dopravný chaos, smog, hluk, málo zelene ...
- Opisujete minulosť, máte na mysli Atény spred dvadsiatich rokov. Dnes je to metropola, ktorá opäť získala dakedajší lesk a slávu. Ide o moderné, čisté, bezpečné a pestrofarebné mesto.

Prekvapila vás zahraničná kritika príprav na túto veľkú udalosť?
- Na to, aby som bola prekvapená, sa v politike pohybujem už príliš dlho. Viem, že zlá správa je pre novinárov dobrá správa. Táto kritika má v sebe však aj niečo dobré: očakávanie je tentoraz menšie. O to viac prekvapíme celý svet! (gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. september 2024 04:52