StoryEditor

Dobehne pár dní mesiace neústupčivosti?

27.08.2002, 00:00
O čom sa najprv hovorilo len v náznakoch, je v súčasnosti realitou. Na stretnutí všetkých tímov najvyššej súťaže Serie A v Miláne odhlasovali minulý týždeň posunutie začiatku ligovej sezóny na 15. septembra, o dva týždne neskôr, ako bolo plánované. Dôvodom posunutia začiatku Serie A sú nevyriešené spory okolo dohôd s predajom televíznych práv. Takmer polovica účastníkov najvyššej talianskej súťaže ešte nemá podpísané zmluvy s vlastníkmi televíznych práv - verejnoprávnou televíziou RAI a dvomi platenými televíznymi stanicami (Tele+, Stream) - a v klubovej pokladnici im tak chýbajú značné sumy, s ktorými pri plánovaní svojich rozpočtov rátali.

Osem tímov 18-člennej Serie A sa dokonca vyhrážalo bojkotom zápasov. Protest Atalanty, Chieva, Coma, Empoli, Modeny, Perugie a Piacenzy na prekvapenie podporil i AS Rím, napriek tomu, že Rimania už zmluvu s ročným zárobkom 37,2 mil. eur majú podpísanú. Na porovnanie - Juventus získa 54 miliónov, Inter a AC Miláno po 48 miliónov. "Veľkí," bohatí a úspešní majú zmluvy podpísané so spoločnosťami Stream a Tele+. "Malí" chcú aspoň časť z týchto gigantických súm... V Taliansku nefunguje systém kolektívnej zmluvy podobne ako napríklad v Anglicku a každý klub rokuje o podmienkach zmluvy sám. Keďže 8. septembra hrá Taliansko v Baku v rámci kvalifikácie na Euro 2004 proti Azerbajdžanu, dohodnutá dvojtýždňová prestávka znamená v ligovom programe stop iba pre jedno kolo. Prezident Atalanty Bergamo Ivan Ruggeri, ktorý patrí medzi zástupcami nespokojných klubov k radikálom, však navrhuje, aby sa začiatok Serie A presunul až na prvý októbrový týždeň. Podobný názor vyjadril aj prezident Perugie Luciano Gaucci. "Buď sa naše problémy vyriešia, alebo nezačneme hrať."

Pohárové zápasy ich nezaujímajú

Proti tomuto návrhu sa vážne postavil tréner majstrovského Juventusu Turín Marcello Lippi: "Ak sa začiatok ligy oddiali o viac týždňov, budeme mať problém v európskych pohároch, kde narazíme na už rozohrané tímy." Môže však tento problém zaujímať vedenia Atalanty, Coma, Empoli, Modeny, Perugie a Piacenzy? Veď tieto kluby sa v európskych pohároch vyskytnú v priemere raz za desať rokov... "Talianske kluby v posledných rokoch v európskych pohároch pravidelne končievajú ďaleko pred bránami finále. Na Real, Manchester či Bayern sa pozerajú z úctivej vzdialenosti. Zdá sa však, že v tomto ročníku budeme mať poruke výhovorku," neodpustil si na margo nátlaku Juventusu štipľavú poznámku taliansky Tuttosport. Posunutie začiatku jednej z najsilnejších líg sveta sa prijalo podľa zástupcov klubov jednomyseľne. "Dokazuje to našu jednotnosť," dodal Adriano Galliani, prezident ligovej komisie. Posun štartu ligy o štrnásť dní však ešte nič nerieši. Získa sa iba nejaký čas na ďalšie vyjednávanie. Za všetkých skeptikov hovorí prezident Perugie, už spomínaný Luciano Gaucci: "Ak obe strany neboli schopné nájsť kompromis za niekoľko mesiacov, ťažko sa im to podarí za pár dní..."

Rana pod pás slabým klubom

"Malých" účinkovanie talianskych veľkoklubov v európskych pohároch naozaj nemá čo zaujímať. "Veľkých" tiež nezaujímali problémy slabších klubov 17. júla, keď na pôde Talianskeho futbalového zväzu presadili uznesenie, že každý klub Serie A a Serie B môže na novú sezónu zakúpiť len jedného hráča z nečlenských krajín EÚ. Z bohatých klubov zaprotestovalo len AC Miláno. Ich neprajníci si hneď neodpustili patričné poznámky - AC má nadštandardné vzťahy s Dinamom Kyjev. Ukrajinský klub "loví" na východe, to najlepšie potom posúva Milánčanom. Spomeňme prestupy Ševčenka či Kaladzeho... Hráči z východu Európy (Juhoslovania, Chorváti, Rumuni...), krajín bývalého ZSSR, hráči z Južnej Ameriky sú pritom lacnejší ako rovnako kvalitní hráči zo Španielska, z Nemecka či Francúzska. Jasná rana pod pás ekonomicky slabších klubov, hoci zdôvodnená pekne: tým, že je tu veľa cudzincov, nedostávajú príležitosť naši...

Televízie nemôžu zachrániť futbal

Vráťme sa k problému transmisií. Koľko vlastne "malí" chcú? Podľa denníka La Gazetta dello Sport by sa uspokojili so sumou okolo 10 miliónov eur. Ponuka staníc Stream a Tele+ sa pritom pohybovala v rozmedzí 4,5 až 5,5 milióna eur pre každý klub. "Projekty zmlúv, ktoré ponúkajú stanice Tele+ a Stream, sú neprijateľné. Ich ponuka nepokrýva ani polovicu našich nákladov, preto musíme pokračovať v rokovaniach," hovorí prezident Brescie Gino Corioni, ktorý zastupuje hlasy druholigistov zo Serie B. Problém sa týka i troch z nich.

Na koho sa však v celej kauze najviac ukazuje prstom? Za celou aférou je podľa niektorých zástupcov klubov verejnoprávna televízia RAI. Tá odmietla za televízne prenosy platiť 90 miliónov eur ako doteraz, ponúka o 40 % menej, teda 45 miliónov. Lega Calcio, teda liga, žiada sumu, ktorá je porovnateľná s predchádzajúcimi rokmi. Presnejšie 88,8 milióna eur. Ak však vedenie Serie A neprijme ponuku RAI, je vraj stanica pripravená ukončiť televízne pokrývanie ligy. Televízne prenosy zo Serie A pritom majú už štyridsaťročnú tradíciu... "RAI nie je ochotná nechať sa vyžmýkať, aby pomohla klubom, ktoré sú zadlžené po uši a doslova sa topia v dlhoch. Je to problém klubov, nie nás," povedal pre Corriere della Sera generálny riaditeľ verejnoprávnej televízie Agostino Sacca. RAI už dala najavo, že neplánuje vysielať prenosy z Talianskeho pohára a aj to má byť jeden z dôvodov, pre ktoré vraj ponúka nižšiu sumu. Medzi oboma protipólmi, teda plným pokrytím ligy a plným odignorovaním ligy, sa zmieta ešte jeden návrh, ktorý sa zvažoval v kuloároch RAI: obmedziť sa na zostrihanú reláciu Novantesimo Minuto, teda niečoho na spôsob Tanga či Gólu M. Rovnako ako RAI sa k problému postavilo i vedenie Tele+. Mario Rasini, viceprezident dozornej rady televíznej stanice, tvrdí, že nátlak klubov nie je pre spoločnosť prijateľný. "Nepripúšťame možnosť žiadnych ústupkov. Kluby musia vedieť, že ich nároky sú prehnané. My neustúpime." Na stranu televíznych staníc sa prikláňa aj taliansky minister informácií Maurizio Gasparri: "RAI ani ostatné televízie predsa nemôžu zachraňovať taliansky futbal."

Majú v tom prsty Moreno a Ahn?

Pravdu má teda, ako to už v podobných situáciách býva, každý. Kluby i televízne stanice. Pravdou bude i to, že na všetko doplatí niekto iný. Divák, fanúšik. Štatistici už prerátali, ak sa nebude vysielať z trávnikov "vzbúreneckej osmičky", talianski tifosi prídu o zábery zo 120 zápasov Serie A. Redaktori anglického magazínu Football 365 sa zvyknú na podobné záležitosti pozerať s nadhľadom a typickým britským humorom. Rubrika Laugh with Me (Smejte sa s nami) preto v tomto magazíne patrí k najobľúbenejším. Ako zhodnotili vývoj na Apeninskom polostrove oni? "Za všetko môžu dve mená. Ekvádorčan Byron Moreno a Kórejčan Jung Hwan Ahn. Ak by sa o nich nepotkla squadra azzura, všetko by bolo v poriadku. Boli by financie, bol by záujem, boli by prenosy. Boli by zmluvy a všetci by boli spokojní." Pripomeňme, že Byron Moreno je ekvádorský rozhodca, ktorý viedol stretnutie 2. kola MS 2002 medzi Kórejskou republikou a Talianskom. A viedol ho sporne, v neprospech Talianska. A Jung Hwan Ahn je kórejský útočník, ktorého gól v 117. minúte predĺženia bol pre Taliansko gólom smrti. Nuž, kto pozná taliansku mentalitu a skutočnosť, hádam dá všímavým Angličanom za pravdu. Ak by Taliansko prišlo z dejiska MS s medailou, nebodaj i s titulom majstrov sveta, následná eufória by hádam ekonomické ukazovatele zmietla. Aj keď, ktovie...

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. október 2024 19:34