StoryEditor

Židek do Vancouveru nepôjde, tvrdí: Nestrácam hlavu

24.01.2010, 17:00
Autor:
TASRTASR
Slovenský snoubordista Radoslav Židek definitívne prišiel o možnosť štartovať na blížiacich sa ZOH vo Vancouveri.

Poslednú šancu zabojovať o miestenku mal Židek v nedeľňajšej kvalifikácii paralelného obrovského slalomu na pretekoch Svetového pohára v kanadskom Stonehame, ale na štarte pre pretrvávajúce zdravotné problémy s pravým kolenom chýbal.

Slovenský reprezentant tak senzačnú striebornú olympijskú medailu zo snoubordkrosu spred štyroch rokov v Turíne neobháji. Židek totiž potreboval v nedeľňajšom "obráku" famózny výsledok a tým by bolo jedine víťazstvo. Zaň by zinkasoval 1000 bodov do hodnotenia a teda by mohol pomýšľať na prienik do 35. miesta redukovaného poradia SP, ktoré zaručuje účasť na olympiáde.

Veci sa však vyvinuli inak: "Rozhodol som sa neštartovať, pretože ma hrozne bolelo koleno a nedalo sa to ani rozjazdiť. V tomto stave nie som schopný ísť na sto percent a nemá význam to siliť. Potrebujem čas na vyliečenie a poriadny tréning. Olympiáda bude aj o štyri roky, preto nestrácam hlavu. Robil som, čo som mohol, ale nešlo to," povedal pre TASR Židek, ktorý sa vracia na Slovensko a bude si liečiť zranené koleno.

Vzhľadom na to, že špecialista na kros celú minulú sezónu pre spomínané zranenie kolena a následné tri operácie vynechal, by bol jeho postup na olympiádu mimoriadne príjemným prekvapením. Na súťažných svahoch sa totiž objavil len minulý mesiac po dlhej prestávke (15 mesiacov), navyše zdravotné problémy ho sužovali aj naďalej. V decembri 2009 na "sveťáku" v americkom Telluride bola pre nerozjazdeného Žideka dvakrát konečnou stanicou kvalifikácia slalomu. Na obľúbený kros si elitný slovenský snoubordista ani netrúfol, opäť sa mu totiž ozvalo problémové koleno, ktoré ho výrazne limitovalo aj v novom roku od podujatia SP v Kreischbergu prakticky až po Stoneham.

Aby toho nebolo málo, Židekovi sa v kvalifikácii krosu v Bad Gasteine (9. januára) stal nepríjemný úraz – pri páde v zatáčke si silno narazil rameno. Dvojnásobný zdravotný hendikep už bol pre špecialistu na technický snoubordkros veľkým bremenom, ktorý ešte viac umocnil jeho trápenie a olympijský sen sa mu postupne začal rozplývať. Pred týždňom vo švajčiarskom Veysonnaze skončil Židek vo svojej obľúbenej disciplíne až na 46. priečke, o pár dní v neďalekom Nendaze 33. v slalome. Zatiaľ jedinú finálovú účasť v prebiehajúcej sezóne SP dosiahol pred tromi dňami v snoubordkrose, keď v Stonehame skončil na 31. priečke.

01 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 02 - Modified: 2022-09-06 20:48:24 - Feat.: - Title: Malé lietadlo, ktoré sa zrútilo pri Bytči, mal pilotovať olympijský medailista v snoubordingu Židek 03 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 04 - Modified: 2022-02-21 14:45:05 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode 05 - Modified: 2022-02-05 13:08:32 - Feat.: - Title: Netradiční účastníci cestnej premávky. Problémy so zverou v meste?
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. október 2024 05:18