StoryEditor

Na úvod triumf Ertlovej a Millera

26.10.2003, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR
Víťazmi úvodných pretekov nového ročníka Svetového pohára -- obrovského slalomu v rakúskom Söldene sa stali Nemka Martina Ertlová a Američan Bode Miller.

Víťazkou úvodných pretekov nového ročníka Svetového pohára -- obrovského slalomu žien v rakúskom Söldene na ľadovci Rettenbach -- sa v sobotu stala Nemka Martina Ertlová, pre ktorú je to 14. prvenstvo v kariére, z toho desiate v obrovskom slalome. Tridsaťročná špecialistka na točivé disciplíny ním otvorila svoju druhú päťdesiatku umiestnení na stupňoch víťazov v boji o krištáľový glóbus. "Bola to veľmi dobre pripravená, ale mimoriadne náročná trať. Fantasticky som mala pripravené lyže, išli skutočne perfektne. Myslím, že môj prechod k firme Rossignol bol správnou voľbou," povedala v cieli šťastná víťazka. Druhá skončila obhajkyňa minulosezónneho prvenstva v hodnotení obrovského slalomu Švédka Anja Pärsonová, na bronzový stupienok sa postavila prekvapujúca víťazka 1. kola 28-ročná Španielka Maria Jose Riendová-Contrerasová.
Smoliarsky sa sezóna začala pre slovenskú zjazdárku Veroniku Zuzulovú. Talentovanú Bratislavčanku stlačila v druhej prejazdovej bránke na vyjazdenej trati prirodzene vytvorená kompresia a preteky sa pre ňu predčasne skončili. "Veronika vošla do diery a nemohla nič s nohou urobiť, dosť ju to zabolelo. Našťastie, do cieľových priestorov zišla sama, takže to nie je nič vážne," informoval otec a tréner Timotej Zuzula.
Vo včerajšej mužskej ouvertúre SP zvíťazil v obrovskom slalome Američan Bode Miller, pre ktorého to bolo siedme prvenstvo v pretekoch SP, z toho štvrté v obrovskom slalome. Úradujúci majster sveta zo St. Moritzu v tejto disciplíne dosiahol v oboch kolách najrýchlejší čas a rázne tak vykročil za ziskom veľkého krištáľového glóbusu, ktorý mu v predchádzajúcej sezóne unikol o jedno miesto. "V prvom kole som išiel na istotu, napriek tomu tam boli drobné chybičky. Viem, že to nebolo z mojej strany stopercentné. Druhé kolo mi však vyšlo perfektne, trať mi viac vyhovovala, bola lepšie postavená. S výkonom musím byť spokojný. Cítim sa veľmi silný, verím, že forma mi vydrží aj o štyri týždne, keď Svetový pohár pokračuje u nás v USA. Chcem zabojovať nielen o malý glóbus v obrovskom slalome, ale aj o celkové prvenstvo," konštatoval po pretekoch 26-ročný víťaz. Ďalšie miesta na stupňoch víťazov obsadili francúzski lyžiari. Druhý skončil Frederic Covili, tretí Joel Chenal. Sklamanie nastalo po pretekoch v tábore favorizovaných Rakúšanov. Hoci ich bolo v najlepšej desiatke päť, na najlepších pozerali s odstupom. Najrýchlejší z domácich zjazdárov Benjamin Raich skončil piaty, obhajca minuloročného prvenstva Stephan Eberharter bol ôsmy a s veľkou publicitou vítaný Hermann Maier až šestnásty. "Myslím, že na úvod sezóny musím byť spokojný, hoci som tajne veril, že by to mohlo byť do desiateho miesta. Už pred pretekmi som krotil optimizmus fanúšikov, ktorí si mysleli, že budem vyhrávať hneď od začiatku. Viac si verím v kĺzavých disciplínach. Mrzí ma, že sa na stupeň víťazov nedostal ani jeden z Rakúšanov," zhodnotil preteky "Herminátor". Jediný Slovák v 80-člennom štartovom poli Ivan Heimschild skončil v prvom kole na 57. pozícii a do druhého kola nepostúpil.

VÝSLEDKY
Obrovský slalom -- ženy: 1. Ertlová (Nem.) 2:31,86 min, 2. Pärsonová (Švéd.) +0,20, 3. Riendová-Contrerasová (Šp.) +0,39,... ZUZULOVÁ (SR) nedokončila 1. kolo.
Obrovský slalom -- muži: 1. Miller (USA) 2:09,58 min, 2. Covili (Fr.) +1,12 s, 3. Chenal (Fr.) +1,18,... HEIMSCHILD (SR) z 57. miesta sa nekvalifikoval do druhého kola.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. október 2024 14:51