StoryEditor

Vladimír Paštinský: Štvrťfinále sľubuje vyrovnané série

06.03.2006, 23:00

Prekvapením základnej časti ST Extraligy sa stala Nitra, ktorá má skvelé divácke zázemie a do štvrťfinále ide z prvého miesta.
- Určite je najväčším prekvapením. Ťahala to na čele až na pár kôl takmer celú sezónu a základnú časť vyhrala úplne zaslúžene. Uvidíme, čo urobí v play-off, ktorá je niekedy nevyspytateľná. Skalica má za posledné roky jedno z najkvalitnejších mužstiev a očakávam, že dokáže potrápiť Nitru, takisto ako pred dvomi rokmi potrápila Trenčín.
Najväčším šlágrom štvrťfinále bude súboj obhajcu titulu Slovana Bratislava s Košicami. Nemrzí vás, že jeden z týchto tímov vypadne z bojov o najvyššie priečky?
- Bohužiaľ, takto sa pre nich skončila základná časť. Na bratislavskom tíme sa odzrkadlilo, že prebudovával tím za pochodu. V základnej časti síce nepodával očakávané výsledky, ale v play-off určite vystrčí rožky. Košice mali ciele od začiatku postavené veľmi vysoko a budú chcieť potvrdiť ambície. Postupujúceho si netrúfam tipovať. Myslím si však, že zápasy v novej košickej aréne, ale aj na Slovane budú beznádejne vypredané.
Čo očakávate od zvyšných dvoch štvrťfinálových súbojov?
- Myslím si, že obe tieto série prinesú vyrovnaný hokej. Predpokladám, že prvý víťazný zápas v play-off si v dueli so Zvolenom zaknihuje Žilina, čo sa jej v doterajšej histórii ešte nepodarilo. Dnes má veľmi kvalitný káder s vyrovnanými štyrmi útokmi a môže sa spoľahnúť na výkony brankára Lipovského. Takisto aj zápasy Popradu s Trenčínom bývajú veľmi vyrovnané.
Základná časť ST extraligy priniesla väčšiu vyrovnanosť medzi tímami. Čomu to pripisujete?
- Za týmto faktom stojí najmä výkonnostné napredovanie viacerých tímov. Najviac sa zdvihla Nitra, ktorá na kostre tohto mužstva pracovala viac ako dva roky. Kvalitatívne poskočil Poprad, na ktorého výsledkoch sa výrazne odzrkadlila podpora nového generálneho partnera a mesta. Takisto aj Žilina sa dopracovala k vyzretému tímu, ktorý má množstvo skúseností. Všetky štvrťfinálové série budú určite zaujímavé, nie ako v minulých rokoch, keď väčšinou favoriti vyhrali 4:0.
Divácky záujem o extraligu dosť klesol, myslíte si, že za tým stojí odchod hráčov z NHL?
- Je to ťažké zhodnotiť. Na Slovensku však je určite dostatok kvalitných hráčov, ktorí vedia ukázať dobrú hru a zabaviť diváka.
Najväčším negatívom boli problémy s televíznymi právami, keď diváci videli iba pár zápasov. Nedal sa vyriešiť skôr tento problém?
- Keďže Slovenská televízia nebola ochotná pristúpiť na rovnaké podmienky vysielania zápasov, aké boli dohodnuté v posledných troch rokoch, museli sme hľadať iné podmienky na získanie finančných zdrojov na zabezpečenie vysielania extraligových zápasov. Čiastočne sa nám to podarilo, aj keď nie k úplnej spokojnosti extraligových klubov. Nechceli sme ochudobniť divákov o hokej, ale dohoda sa naťahovala. Sme radi, že sa nám to nakoniec podarilo a diváci uvidia to najpodstatnejšie z ligy - teda vyraďovacie súboje.
Odzrkadlil sa pokles vysielacích hodín z extraligy aj na poklese sponzorov?
- Nemyslím si, aj keď sponzorov na Slovensku vo všeobecnosti nie je dosť ani v iných športoch. Stoja za tým však iné problémy, napríklad problémy so zákonom o športe, zákonom o reklame a celý rad ďalších legislatívnych záležitostí. Šport je, žiaľ, u nás po vzniku samostatného štátu na vedľajšej koľaji a nie je dostatočne doriešená otázka športového marketingu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. október 2024 00:31