StoryEditor

Hokejisti Caroliny vyhrali Stanleyho pohár

21.06.2006, 00:00

Carolina získala prvý Stanleyho pohár v klubovej histórii.

Stanleyho pohár, udeľovaný v zámorí už 112 rokov, má po pondelkovej noci nového majiteľa. Stala sa ním Carolina, ktorá po dvoch prehrách v rade ukončila v siedmom rozhodujúcom zápase na vlastnej pôde stíhaciu jazdu päťnásobného šampióna z Edmontonu a po výhre 3:1 sa mohli jej hokejisti radovať z premiérového zisku prestížnej trofeje v krátkej osemročnej histórii od presťahovania klubu z Hartfordu.

Carolina nenechala nič na náhodu

"Je to neuveriteľné, stále tomu nemôžem uveriť. Je to ako sen," radoval sa Glen Wesley. "V noci som vôbec nemohol zaspať, stále som musel myslieť na zápas," dodala 37-ročná skúsená opora zadných radov "hurikánov", ktorej až doteraz patrila nepríjemná rola najdlhšie hrajúceho aktívneho hokejistu bez zisku najvzácnejšej trofeje. Domáci neponechali nič na náhodu, od úvodu sa snažili diktovať tempo hry, za čo boli už v druhej minúte odmenení gólom po strele Aarona Warda. Ďalšie sľubné príležitosti na skórovanie zneškodnil výbornými zákrokmi Fín Jussi Markkanen, a keď sa ho už aj podarilo prekonať, tak obetavo na bránkovej čiare situáciu zachránili jeho obrancovia. Fanúšikovia si tak na druhý presný zásah v sieti kanadského tímu museli počkať až do úvodu druhého dejstva, keď český obranca František Kaberle nekompromisnou delovkou využil presilovku.
Čerstvú krv do žíl im vliala až akcia z úvodu tretej dvadsaťminútovky, keď najlepší strelec play off Fernando Pisani využil prihrávku Rafiiho Torresa. "Olejári" zacítili šancu na vyrovnanie a v ďalších minútach si vypracovali viacero príležitostí, Ward sa však zakaždým preukázal ako muž na správnom mieste. V hre bez brankára spečatil najcennejšie víťazstvo Caroliny v histórii klubu Justin Williams.

Brind´Amour sa dočkal až v sedemnástej sezóne

Carolina pri svojej druhej účasti vo finále dokráčala až na tie najvyššie pozície, prvýkrát v roku 2002 prehrala 1:4 s Detroitom, vtedy ešte vedeného legendárnym koučom Scottym Bowmanom. Najcennejšiu hokejovú klubovú trofej zdvihol pri slávnostnom odovzdávaní nad hlavu prvýkrát po sedemnástich sezónach kapitán Rod Brind´Amour. Na jej povrch pribudne okrem 35-ročného veterána viacero nových mien, najdlhšie sa však okrem Brind´Amoura načakali ďalší štyria skúsení harcovníci: Doug Weight, Ray Whitney, Bret Hedican a Glen Wesley.
"Z tohto sklamania sa spamätáme, aj keď je to teraz veľmi ťažké," vyjadril sa kormidelník olejárov Craig MacTavish. "Zaslúžia si všetku úctu za to, ako sa dokázali do série vrátiť," nešetril chválou na svojich zverencov MacTavish, čím len podčiarkol fakt, že takto ďaleko sa ešte žiaden tím postupujúci do play off z ôsmej pozície nedostal.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. október 2024 10:16