StoryEditor

Galisovmu tímu sa rozplynuli postupové šance

13.11.2005, 23:00
Slovenská futbalová reprezentácia prehrala v Madride v úvodnom barážovom zápase o postup na MS 2006 v Nemecku s domácim Španielskom 1:5 a prakticky sa jej rozplynuli šance vybojovať si miestenku na svetovom šampionáte.

Slovenská futbalová reprezentácia prehrala v Madride v úvodnom barážovom zápase o postup na MS 2006 v Nemecku s domácim Španielskom 1:5 a prakticky sa jej rozplynuli šance vybojovať si miestenku na svetovom šampionáte. Odvetné stretnutie je na programe v stredu 16. novembra o 20.15 hod. na bratislavskom Tehelnom poli.
Domáci sa dostali k prvej príležitosti už v 2. min., keď hlavný rozhodca Talian Massimo de Santis odpískal priamy kop za faul Škrteľa.
K lopte sa postavil Xavi Hernández, jeho strela obtrela bočnú sieť Čontofalského bránky. Slovenský gólman vzápätí vystrašil svoje mužstvo, keď mu vypadla ľahká lopta, našťastie, Kratochvíl ju poslal do bezpečia. Domáce mužstvo pokračovalo v úvodnom tlaku, ďalšiu šancu zahodil Raúl, ktorého strela iba tesne minula cieľ. Úvodný gól favorita prišiel v 10. min., keď hlavný arbiter chybne nariadil rohový kop v prospech domácich. Zahrával ho Xavi, ktorý našiel až trojicu voľných hráčov, z nich najvyššie vyskočil Luis Garcia a presnou hlavičkou prvýkrát rozburácal vypredaný štadión Vicenteho Calderóna. Galisov výber sa ešte nespamätal z prvého úderu a domáci udreli znova. Aktívny Xavi v 18. min. našiel vybiehajúceho Luisa Garciu a hráč FC Liverpool poslal loptu druhý raz do súperovej bránky. Slováci po druhom inkasovanom góle navyše prišli o trénera Galisa, ktorého de Santis poslal za protesty na tribúnu. Španieli po vybudovaní náskoku pribrzdili svoju aktivitu a s uspávacími prihrávkami na vlastnej polovici čakali na ďalšie príležitosti. Ďalšiu z nich mohol využiť rýchlonohý Torres, ktorý sa dostal za obranu hostí, jeho prudká strela sa však len obtrela o brvno Čontofalského bránky. Galisovi zverenci boli v prvej časti hry v útoku bezzubí a na gólmana Casillasa nevyslali ani jednu strelu. V závere úvodného polčasu priniesla rozruch ešte akcia Raúla, ktorý presným lobom prekonal slovenského gólmana, ale rozhodca jeho pokus o gól chybne pre ofsajd neuznal.
Po zmene strán priniesol oživenie hry do radov hostí Szilárd Németh, ktorý vystriedal Hološka. Práve útočník FC Middlesbrough dobre čítal hru, keď zachytil nepresnú spätnú prihrávku Luisa Garciu a strelou medzi nohy Casillasa vykresal šancu pre Slovensko. Domáci po inkasovanom góle značne znervózneli a hra sa začala vyrovnávať. Galisovi zverenci začali aktívnejšie napádať súperových hráčov, ktorí im nepresnými prihrávkami dávali priestor. Rozlet hostí zastavila 64. minúta, keď Kratochvíl vo vlastnej šestnástke v páde nešťastne zasiahol loptu rukou, za čo nariadil de Santis prísny pokutový kop. Ten bez problémov premenil prudkou strelou takmer do stredu bránky Torres. Slováci ešte predtým prišli o Hada, ktorý po protestoch a druhej žltej karte musel opustiť hraciu plochu. V hre s desiatimi hráčmi ešte peknou strelou vystrašil domácich Vittek, ale bolo len otázkou času, kedy Španieli využijú početnú prevahu. V 74. min. sa to podarilo Luisovi Garciovi, ktorý sa striasol Greška a dovŕšil gólový hetrik. Neuplynulo ani päť minút a Slovákov definitívne zrazil na kolená piatym gólom domácich striedajúci Morientes.
BARÁŽ O POSTUP NA MS 2006
Španielsko - SR 5:1 (2:0)
, góly: 10., 18. a 74. Luis Garcia, 65. Torres (11 m), 79. Morientes - 49. Németh, rozhodovali: de Santis - Ivaldi, Griselli (všetci Tal.), ŽK: Albelda - Had, Karhan, Hlinka, Škrteľ, ČK: 64. Had (po druhej ŽK), 55 tis. divákov
Španielsko: Casillas - Salgado, Puyol, Pablo, Del Horno - Luis Garcia (76. Morientes), Albelda (66. Xabi Alonso), Xavi Hernández, Reyes (55. Vicente) - Raúl, Torres
SR: Čontofalský - Zabavník, Škrteľ, Kratochvíl, Had - Hološko (46. Németh), Petráš, Karhan (73. Janočko), Hlinka, Hodúr (66. Greško) - Vittek

01 - Modified: 2003-01-29 22:33:51 - Feat.: 0 - Title: Americké médiá špekulujú o Bushových dôkazoch
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. september 2024 00:31