StoryEditor

Becka vo Wimbledone čaká Philippoussis

17.06.2005, 00:00
Začiatkom budúceho týždňa bude pozornosť všetkých tenisových fanúšikov pútať posvätná londýnska tráva vo Wimbledone, na ktorej sa v pondelok začne tretí grandslamový turnaj roka. Najsledovanejšie podujatie veľkej štvorky malo včera v priestoroch All England Clubu na programe slávnostné žrebovanie.

Začiatkom budúceho týždňa bude pozornosť všetkých tenisových fanúšikov pútať posvätná londýnska tráva vo Wimbledone, na ktorej sa v pondelok začne tretí grandslamový turnaj roka. Najsledovanejšie podujatie veľkej štvorky malo včera v priestoroch All England Clubu na programe slávnostné žrebovanie.
Najväčším favoritom mužskej časti pavúka a zároveň aj turnajovou jednotkou je Švajčiar Roger Federer. Obhajcovi prvenstva v úvodnom kole prisúdili Francúza Paula-Henri Matthieua. Obaja súperi sa dosiaľ stretli na turnaj ATP Tour len raz. Pred dvoma rokmi bol na rímskej antuke úspešnejší rodák z Bazileja (6:3, 7:5). Súperom ďalšieho veľkého favorita na víťazstvo Andyho Roddicka bude český tenista Jiří Vaněk, ktorý by americkému bombardérovi nemal klásť veľký odpor. Oveľa náročnejší súper sa mu však črtá v ďalšom kole. Na rodáka z Nebrasky by v prípade víťazstva zrejme čakal Chorvát Ivo Karlovič. Dvojmetrový stroj na esá bol minulý rok príjemným prekvapením turnaja, keď na rýchlom trávnatom povrchu postúpil až do 4. kola. Karlovič sa v úvodnom kole stretne s kvalifikantom.
Najvyššie nasadenou ženou turnaja je Američanka Lindsay Davenportová, ktorá si v úvodnom kole zmeria sily s Ruskou Alinou Židkovou. Svetová jednotka sa predstaví na dvorcoch All England Clubu už po dvanásty raz, pričom v roku 1999 sa tešila z víťazstva. Aj teraz patrí medzi hlavné favoritky spolu s Ruskou Mariou Šarapovovou. Obhajkyňa prvenstva z minulého roku sa na úvod turnaja postaví proti Španielke Nurii Llagosterovej-Vivesovej. Víťazka grandslamového turnaja v Paríži Belgičanka Justin Heninová-Haredenneová sa stretne s Eleni Daniilidouovou (Gr.), Serena Williamsová (USA) s krajankou Angelou Haynesovou a jej sestra Venus s kvalifikantkou.
Včerajší žreb prisúdil súperov aj šestici slovenských tenistov. Veľmi nepríjemného protihráča dostal najlepšie hrajúci Slovák na trávnatom povrchu Karol Beck. Zvolenský rodák sa totiž hneď v úvodnom kole stretne s austrálskym bombardérom Marcom Philippoussisom. Slovenská jednotka Dominik Hrbatý sa ako nasadená dvadsaťdvojka stretne s Francúzom Cyrilom Saulnierom. Zverenec trénera Tibora Tótha, ktorý príliš neobľubuje trávnatý povrch, vlani postupom do 3. kola singla dosiahol svoje doterajšie wimbledonské maximum. Tretím Slovákom v pavúku bude Karol Kučera, ktorý sa po pauze zavinenej zranením zápästia neúspešne vrátil do turnajového kolotoča na turnaji Hertogenboschi. Bratislavský rodák sa stretne s Peruáncom Luisom Hornom. V hlavnej súťaži ženskej dvojhry sa vo Wimbledone predstavia tri Slovenky. Najväčším želiezkom bude turnajová dvadsiatka Daniela Hantuchová, ktorá sa v 1. kole stretne s Ruskou Jevgenijou Lineckou. Martina Suchá si zmeria sily so skúsenou Taliankou Silviou Farinovou-Eliovou a Ľudmilu Cervanovú čaká austrálska tenistka Nicole Prattová.

Žreb slovenských tenistov vo Wimbledone
Dominik HRBATÝ (22)

1:1

Cyril Saulnier (Fr.)
Karol BECK

0:0

Mark Philippoussis (Austr.)
Karol KUČERA

0:0

Luis Horna (Peru)
Daniela HANTUCHOVÁ (20)

0:0

Jevgenia Linecká (Rus.)
Ľudmila CERVANOVÁ

0:0

Nicole Prattová (Austr.)
Martina SUCHÁ

1:2

Silvia Farinová (22−Tal.)
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-01-14 21:23:34 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 15. 1. 2003 02 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obchod bez colníc zmení štatistiku 03 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rodina bojuje za odhalenie pravdy o Gibbovej smrti
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. september 2024 18:39