StoryEditor

Európsky futbal prežil rekordný rok

04.06.2007, 00:00
Najpopulárnejší šport na svete, futbal, už dávno nie je hrou o prestíž, slávu či cenné trofeje. Za posledné desaťročia sa zmenil na obrovský biznis, ale nie pre všetky krajiny na európskom kontinente.

"Úspešnosť najvyšších súťaží krajín veľkej päťky (Anglicko, Taliansko, Nemecko, Španielsko a Francúzsko, pozn. red.) a majstrovstvá sveta v Nemecku pomohli zvýšiť výnosy futbalového trhu v minulom roku na 12,6 miliardy eur (takmer 430 miliárd korún, pozn. red.)," konštatuje Dan Jones zo spoločnosti Deloitte & Touche, ktorá vydala prehľad o financovaní európskeho futbalu. Krajiny "veľkej päťky" mali na celkových výnosoch viac ako nadpolovičný podiel - 6,7 miliardy eur. To im umožňuje ešte väčšie upevnenie svojho postavania medzi klubovou futbalovou elitou.

Dominuje anglická liga
Kluby najvyššej súťaže v Anglicku, Premier league, každý rok zvyšujú svoj náskok týkajúci sa finančného úspechu ligy. V minulom roku boli výnosy tímov z Premier league viac ako dve miliardy eur (asi 68 miliónov eur), čo predstavuje asi šestinu trhu všetkých krajín v Európe (52, pozn. red.). "Financie sa zvyšujú v súvislosti s rokovaniami o televíznych právach na nastávajúcu sezónu," povedal hlavný riaditeľ skupiny pre podnikanie v športe Deloitte & Touche Paul Rawnsley. Za anglickou ligou nasleduje s priepastným rozdielom talianska Seria A s výnosmi 1,4 miliardy eur.

Škandál v tieni úspechov
Taliansko sa stalo majstrom sveta na minuloročnom šampionáte v Nemecku. Ani to však nepomohlo k väčšiemu záujmu fanúšikov o zápasy najvyššej talianskej ligy. V práve končiacej sa sezóne klesol priemerný počet divákov na zápasoch pod 20-tisíc divákov. To je dokonca najmenej zo všetkých súťaží krajín "veľkej päťky". Príčinou môže byť korupčný škandál s ovplyvňovaním rozhodcov či zastarané štadióny a fanúšikovské nepokoje na nich. Záujmu nepridala ani nešťastná udalosť v druholigovom Crotone, kde pri konflikte fanúšikov prišiel o život policajt. Preto sa niekoľko zápasov tohto ročníka odohralo bez divákov na tribúnach.

Za elitou je Holandsko
V poradí najúspešnejších futbalových súťaží nasleduje za krajinami "veľkej päťky" Holandsko a jeho prvá liga - Eredivisie. Tá dosiahla najvyššie výnosy spomedzi ostatných európskych ligových súťaží - 355 miliónov eur. Paradoxné je, že je to menej, ako sa podarilo získať klubom druhej anglickej ligy, Football League Championship. Boj o najvyššiu anglickú súťaž je pre kluby obrovskou motiváciou, keďže postupujúce tímy si zlepšia rozpočty takmer o 100 miliónov eur, čo je porovnateľné s najúspešnejšími mužstvami v klubovej súťaži číslo jeden na kontinente - Lige majstrov.

Úroveň zvyšuje kvalita štadiónov
Najkrajšími, najkvalitnejšími a vysoko bezpečnými štadiónmi na svete sa môžu pochváliť práve kluby z Anglicka. "Do vybavenosti klubov v Premier league sa za posledných 15 rokov investovala suma takmer 2,5 miliardy eur," hovorí riaditeľ sekcie Deloitte & Touche pre podnikanie v športe Alan Switzer. Na Slovensku sa cestou modernizácie štadióna momentálne uberá majstrovské mužstvo Žiliny. "Počas leta by sme chceli zvýšiť kapacitu nášho štadióna na 10-tisíc miest," povedal pre HN manažér klubu Karol Belaník. Aktuálna kapacita štadióna pod Dubňom je 6 500 miest.

Európske kluby s najväčšou hodnotou
(v miliardách eur)
1. Manchester Untied (Angl.)1,4
2. Real Madrid (Špan.) 1,1
3. AC Miláno (Tal.) 0,92
4. Arsenal Londýn (Angl.) 0,84
5. Bayern Mníchov (Nem.) 0,76

01 - Modified: 2003-05-23 09:49:33 - Feat.: 0 - Title: Spotrebné dane zvýšia o pol roka skôr
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. september 2024 09:21