Bývalý riaditeľ v reakcii uviedol, že trestné oznámenie podala nemocnica účelovo. FOTO: TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Fakultná nemocnica v Trenčíne podala trestné oznámenie na bývalé vedenie, to obvinenia odmieta

24.10.2024, 13:23
Autor:
TASRTASR

Pri kontrole zmluvných vzťahov a faktúr podľa hovorkyne nemocnica zistila podozrivé nákupy počas bývalého vedenia nemocnice, preto podala oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že bol spáchaný trestný čin.

Fakultná nemocnica v Trenčíne podala trestné oznámenie na bývalé vedenie nemocnice. Dôvodom podľa nej majú byť podozrivé nákupy pri piatich zákazkách. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Holecová. Bývalý riaditeľ Tomáš Janík obvinenia odmietol, trestné oznámenie považuje za účelové, obstarávanie podľa neho sekundárne kontrolovalo Ministerstvo zdravotníctva.

"Súčasný riaditeľ nemocnice Michal Plesník vykonal kontroly zamerané na zistenie situácie v nemocnici, či už z hľadiska financií, nastavených spoluprác, spomínanej rekonštrukcie vonkajších rozvodov tepla alebo fungovania jednotlivých oddelení," spomenula Holecová.

Pri kontrole zmluvných vzťahov a faktúr podľa nej nemocnica zistila podozrivé nákupy počas bývalého vedenia nemocnice, preto podala oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že bol spáchaný trestný čin. "Ide doposiaľ o päť zákaziek, pri ktorých je možné, že došlo k trestnému činu, ktorý súvisí s porušovaním pravidiel určených zákonom o verejnom obstarávaní," konkretizovala Holecová.

image

Slovenský zdravotnícky systém je piaty najhorší v Európe, ukázala nová štúdia Globsecu

Podľa názoru nemocnice neboli tieto pravidlá dodržané, zákazky boli realizované postupom priameho objednania u konkrétneho, vopred vybraného dodávateľa, teda bez vyhlásenia verejného obstarávania a bez zverejnenia výzvy na predkladanie ponúk. "Preverovanie poukázalo na to, že počas pôsobenia bývalého vedenia, v rokoch 2022 až 2023 realizovala spoločnosť RS technology (predtým Remeselné služby) vo FN Trenčín viaceré stavebné práce, ktoré získala, podľa dostupných dokumentov, ktoré má FN k dispozícii, za veľmi neštandardných a neobyčajne výhodných podmienok," tvrdí Holecová.

Konkrétne priame objednávky nemocnica podľa nej nebude menovať, išlo však napríklad o vybudovanie vjazdu do nemocnice za viac ako 200-tisíc eur, ktoré malo bývalé vedenie zadať RS technology s. r. o. na priamo, bez vyhlásenia verejného obstarávania. "Za roky 2022 až 2023 bolo menovanej spoločnosti, podľa zmlúv, ktoré máme k dispozícii, uhradených viac ako 300-tisíc eur," doplnila hovorkyňa nemocnice.

Fakultná nemocnica Trenčín podľa nej zároveň preveruje aj personálne prepojenia vtedajšieho vedenia nemocnice a osôb prepojených na spoločnosť RS technology, pričom o prípadných nových súvislostiach bude informovať.

image

SaS vyzýva Šaška na riešenie situácie vo VšZP. Pýta sa, kam idú peniaze na liečbu

Bývalý riaditeľ v reakcii uviedol, že trestné oznámenie podala nemocnica účelovo. "Absolútne odmietam nejaké pochybenia pri procesoch verejného obstarávania, nakoľko každé verejné obstarávanie ešte prešlo sekundárnou kontrolou na Ministerstve zdravotníctva, ktoré by nám pri prípadnom pochybení proces zastavilo," ozrejmil Janík.

Verejné obstarávanie počas jeho pôsobenia podľa jeho slov viedol Plesník, ktorý je teraz riaditeľom nemocnice. "Nie som si vedomý žiadneho pochybenia, absolútne odmietam kriminalizáciu procesov, ktoré boli počas môjho pôsobenia. Je to len účelová reakcia na stredajšie medializované informácie o tom, že vyšetrovateľ naďalej vyšetruje udalosti v súvislosti s tepelným hospodárstvom, ako i postupy súčasného vedenia nemocnice," dodal Janík.

01 - Modified: 2024-10-24 09:46:54 - Feat.: 1 - Title: Navrhované zvýšenie miezd lekárov podľa šéfa INEKO bezpečne prevyšuje budúcoročnú infláciu 02 - Modified: 2024-10-23 19:03:37 - Feat.: 1 - Title: Komora sestier ocenila prísľub Šaška k mzdám, apeluje však na potrebnú zmenu zákona 03 - Modified: 2024-10-23 17:01:00 - Feat.: 1 - Title: Šaško dal preveriť situáciu týkajúcu sa odberov pupočníkovej krvi. Vytvára sa z toho biznis, znie z SaS 04 - Modified: 2024-10-23 14:34:13 - Feat.: 1 - Title: Je jasné, že to nikdy nechceli. Matovičovci kritizujú Smer a Hlas pre novú nemocnicu v Bratislave 05 - Modified: 2024-10-23 13:36:47 - Feat.: 1 - Title: Transformácia nemocníc v najbližšom období určite nie je na stole, vyhlásil Šaško. Ich privatizáciu odmietol
01 - Modified: 2024-10-24 12:49:59 - Feat.: - Title: Poslankyňa Marcinková verí, že dozor v oblasti odberov pupočníkovej krvi bude precízny. Oceňuje prístup Šaška 02 - Modified: 2024-10-24 10:37:28 - Feat.: - Title: Slovenský zdravotnícky systém je piaty najhorší v Európe, ukázala nová štúdia Globsecu 03 - Modified: 2024-10-24 07:34:01 - Feat.: - Title: Nelogické. Čím viac urobíme, tým menej zarobíme, kritizuje zástupca riaditeľa zo štátnej nemocnice 04 - Modified: 2024-10-23 22:00:00 - Feat.: - Title: AGEL zvyšuje úroveň zdravotníckych zariadení na Slovensku, hovorí výkonný riaditeľ 05 - Modified: 2024-10-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Najčastejšie mýty a fakty o reforme záchrannej zdravotnej služby: Čo sa skutočne mení?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. október 2024 14:50