Prezident Peter Pellegrini. FOTO TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Asociácia nemocníc žiada prezidenta, aby návrh konsolidácie nepodpísal bez diskusie so sektorom

07.10.2024, 13:28
Autor:
TASRTASR

Asociácia nemocníc Slovenska vyzvala prezidenta Petra Pellegriniho, aby návrh zákona nepodpísal bez riadnej diskusie so sektorom.

Asociácia nemocníc Slovenska nesúhlasí s konsolidačným balíčkom v zdravotníctve, ktorý minulý týždeň schválila Národná rada SR. Varuje, že navrhované opatrenia ešte viac zhoršia situáciu v sektore.

ANS preto vyzvala prezidenta Petra Pellegriniho, aby návrh zákona nepodpísal bez riadnej diskusie so sektorom. Zároveň žiada vládu, aby pristúpila k rokovaniam s relevantnými zdravotníckymi organizáciami a našla riešenie, ktoré umožní stabilizáciu systému.

"Zdravotníci na Slovensku už dnes čelia neľahkým podmienkam, a prijaté opatrenia im ešte viac sťažujú situáciu. Ak sa naplní hrozba lekárskych odborárov a komory sestier, že prestanú slúžiť pohotovostné služby nad rámec Zákonníka práce, nemocnice nebudú schopné tieto služby zabezpečiť. Preto je nevyhnutné, aby vláda začala rokovať a hľadala kompromisné riešenie," upozornil predseda ANS Marián Petko.

Asociácia upozorňuje aj na riziko ďalšieho prehlbovania investičného dlhu v zdravotníctve v dôsledku znižovania zdrojov v sektore.

"Sme pripravení zúčastniť sa na diskusii o zvyšovaní efektivity a kvality zdravotnej starostlivosti, ale nie prostredníctvom neustáleho škrtania zdrojov. Je potrebné efektívne nastavovať zdravotný systém, aby sme dosiahli skutočné zlepšenie pre pacientov aj zdravotníkov," dodal Petko.

Schválené konsolidačné opatrenia, dotýkajúce sa sektora zdravotníctva, odmietajú aj zástupcovia lekárov a sestier, ktorí trvajú na ich zmene. Lekárske odborové združenie (LOZ) v tejto súvislosti poslalo prezidentovi list, kde rovnako žiada, aby návrh zákona nepodpísal. Hlava štátu sa má s predstaviteľmi LOZ stretnúť v utorok.

Odborári zároveň pokračujú v zbere výpovedí z nadčasov. K piatku ich evidovali asi 3000. Výpoveďami z nadčasov hrozia aj sestry.

 

01 - Modified: 2024-10-13 13:09:46 - Feat.: - Title: Drucker na helikoptérové peniaze nevidí dôvod, pri energopomoci sa uvažuje o najmenej dvoch riešeniach 02 - Modified: 2024-10-13 13:07:26 - Feat.: - Title: Drucker verí v dohodu so zdravotníkmi, no konsolidáciu podľa neho spomalí. Bude to na úkor deficitu, tvrdí 03 - Modified: 2024-10-13 10:05:46 - Feat.: - Title: Prezident Pellegrini prehovoril, Fico rokoval s Ukrajincami a so Švédmi sme zase nevyhrali 04 - Modified: 2024-10-13 10:24:42 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Šimečka vyzval Pellegriniho, nech sa zastane ľudí. Nový šéf zdravotníctva má veľké plány 05 - Modified: 2024-10-12 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Koho dlžoby potopia a kým len zatrasú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. október 2024 14:26