Zuzana Dolinková a Kamil Šaško. FOTO: TASR/Facebook
StoryEditor

Dolinkovú má na čele rezortu zdravotníctva nahradiť terajší štátny tajomník ministerstva hospodárstva Šaško

04.10.2024, 18:04
04.10.2024, 19:59
Autor:
prutprut

Zuzana Dolinková na tlačovej konferencii dnes oznámila, že vo funkcii končí. V najbližších dňoch plánuje odovzdať demisiu do rúk prezidenta Petra Pellegriniho. O jej odchode sa hovorilo už dlhšie.

Ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú z Hlasu-SD má podľa viacerých dôveryhodných zdrojov HN a niekoľkých médii na čele rezortu nahradiť terajší štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kamil Šaško, ktorého domovskou stranou je tiež Hlas. Ministerstvo teda zostane v rukách strany Matúša Šutaja Eštoka. 

Zuzana Dolinková na tlačovej konferencii dnes oznámila, že vo funkcii končí. Potvrdila tým informácie HN, ktoré ako prvé písali, že sa na tento krok chystá.

Dolinková: Podávam demisiu, necítim politickú podporu

Prezident Peter Pellegrini dnes v televízii TA3 oznámil, že sa s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou stretne v utorok.

"Uvidíme, či prídu ďalšie výmeny. Mám pocit, že premiér stojí za všetkými ministrami, len za Dolinkovou nie," povedal. Jej demisiu príjme až vtedy, keď bude z rúk premiéra vidieť "adekvátnu náhradu". Odmieta vymenovať dočasného ministra.

Ekonomické prostredie

Kamil Šaško je slovenský ekonóm a politik, ktorý od októbra 2023 pôsobí ako štátny tajomník na Ministerstve hospodárstva. Predtým pracoval v Národnej banke Slovenska ako expert pre regulácie a dohľad.

Má skúsenosti aj z medzinárodného prostredia, kde pôsobil ako finančný radca v rámci Rady Únie a ako finančný attaché na Stálom zastúpení Slovenskej republiky pri Únii v Bruseli. 

Šaško študoval na London School of Business and Finance, kde sa špecializoval na investičné bankovníctvo, a na University of Sussex, kde sa venoval aplikovanej vede a riadeniu podniku.

So zdravotníctvom zatiaľ podľa denníka SME Šaško skúsenosti nemá, no už v ňom aktívne pracuje jeho manželka Marianna Šašková aj svokra Monika Pažinková.

Kamila Šaška sme požiadali o reakciu, no zatiaľ sa nevyjadril.

image

Demisia Dolinkovej. Pripadala si ako požiarnik a chýbala jej podpora

Kritika z koalície

Dolinková mala na dnes zvolané vyhlásenie pre médiá k téme konsolidačného balíčka, ktorý včera schválili poslanci Národnej rady. Balíček okrem iného znižuje valorizáciu platov zdravotníkov. Dolinková sa už skôr vyjadrila, že konsolidácia by sa podľa nej zdravotníctva týkať vôbec nemala.

"Zdravotníctvo premiérskou témou počas môjho pôsobenia nebolo," uviedla ministerka. Vláda sa podľa nej nevie zastať zdravotníkov a starať sa o zdravie občanov tak, ako sa zaviazali v Programovom vyhlásení vlády.

Pri súčasnom nastavení konsolidačného balíčku ako ministerka zdravotníctva nevie podľa jej slov zabezpečiť, aby zdravotníctvo fungovalo. "Necítim politickú podporu," doplnila Dolinková, podľa ktorej je konsolidácia "neprijateľna a neakceptovateľná pre slovenské zdravotníctvo". "Neodchádzam kvôli žiadnej kauze, ale kvôli svojmu presvedčeniu."

V najbližších dňoch plánuje odovzdať demisiu do rúk prezidenta Petra Pellegriniho. O jej odchode sa hovorilo už dlhšie, čelila kritike zo strany šéfa SNS Andreja Danka aj premiéra Roberta Fica.

01 - Modified: 2024-10-04 14:08:20 - Feat.: 1 - Title: KOMENTÁR: Pri súcite s Dolinkovou radšej opatrne 02 - Modified: 2024-10-04 13:31:13 - Feat.: 0 - Title: Demisia Dolinkovej. Pripadala si ako požiarnik a chýbala jej podpora 03 - Modified: 2024-10-04 13:14:44 - Feat.: 1 - Title: Zajac pre HN: Je jedno, kto nastúpi po Dolinkovej. Nemocnice žiadajú „uhasiť oheň“, inak sa zopakuje kolaps
01 - Modified: 2024-10-04 14:08:20 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Pri súcite s Dolinkovou radšej opatrne 02 - Modified: 2024-10-04 13:14:44 - Feat.: - Title: Zajac pre HN: Je jedno, kto nastúpi po Dolinkovej. Nemocnice žiadajú „uhasiť oheň“, inak sa zopakuje kolaps 03 - Modified: 2024-10-04 12:16:47 - Feat.: - Title: Drucker rozumie Dolinkovej rezignácii. Minister však očakáva, že demisiu podá aj Kotlár 04 - Modified: 2024-10-04 12:16:18 - Feat.: - Title: Fico sa po konci Dolinkovej stretne so Šutajom Eštokom a Pellegrinim. Potom oznámi ďalší postup 05 - Modified: 2024-10-04 12:18:22 - Feat.: - Title: Odchod Dolinkovej berieme ako fakt, nástupcu potrebujeme čo najskôr, tvrdí lekárska komora
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. október 2024 19:59