Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prezident podpísal novelu o hasičskom zbore, nárok hasičov na uniformy sa upraví

04.10.2024, 09:21
Autor:
TASRTASR

Nová legislatíva ráta aj so spresnením výpočtu priemerného týždenného služobného času príslušníkov Hasičského a záchranného zboru aj Horskej záchrannej služby.

Nárok hasičov na rovnošaty sa upraví a zvýši. Vyplýva to z novely zákona o Hasičskom a záchrannom zbore (HaZZ), ktorú vo štvrtok podpísal prezident Peter Pellegrini. Kancelária prezidenta Slovenskej republiky o tom informovala na svojom webe.

Predkladateľ novely, poslanec Národnej rady Samuel Migaľ (Hlas), argumentoval čiastočným dorovnaním nárokov hasičov s policajtmi, ale aj infláciou a vyššími cenami rovnošiat.

image

Odborový zväz sa ohradil voči vyjadreniam Migaľa v súvislosti s novelou zákona o Hasičskom zbore

"Návrh zákona najmä zvyšuje percentuálne nároky príslušníkov HaZZ týkajúce sa nárokov na poskytnutie rovnošaty a jej súčastí, ale navrhujú sa aj ďalšie úpravy týchto nárokov podľa vzoru právnej úpravy týkajúcej sa príslušníkov Policajného zboru," hovorí dôvodová správa k novele.

Po novom sa zvýši náhrada pri každoročnom obnovovaní "naturálnych náležitostí" pre hasičov zo súčasných 40 na 50 percent hodnoty rovnošaty a jej súčastí.

Príslušníčky HaZZ budú mať naďalej nárok aj na peňažný príspevok na nákup súčastí rovnošaty, ktoré služobný úrad nezabezpečuje. Výška príspevku sa zvýši z 15 na 30 percent hodnoty.

Nová legislatíva ráta aj so spresnením výpočtu priemerného týždenného služobného času príslušníkov HaZZ aj Horskej záchrannej služby. "Navrhuje sa vymedziť, že čas výkonu štátnej služby v jednotlivých týždňoch je možné v období šiestich mesiacov spriemerovať, pričom vypočítaný priemerný týždenný služobný čas vrátane štátnej služby nadčas nesmie prekročiť v období šiestich mesiacov 48 hodín. V rámci tohto obdobia je potrebné určiť, ktoré časy sú časmi vykonávania štátnej služby a ktoré sú časmi odpočinku," priblížil predkladateľ.

image

Rezort vnútra odmieta kritiku pre verejné obstarávanie hasičských áut, hnutie Slovensko podalo podnet

Dôvodová správa hovorí, že počas obdobia šiestich mesiacov sa čas výkonu štátnej služby bude striedať s časom odpočinku a určité časy odpočinku nebude možné použiť na účely výpočtu priemerného týždenného služobného času. "Aby nedochádzalo k tomu, že sa služobný čas neprimerane zvýši z dôvodu, že sa tieto časy odpočinku využili na kompenzáciu jeho zvýšenia," píše sa v materiáli.

Zmena zákona nadobudne účinnosť 1. novembra, okrem niektorých bodov, ktoré do účinnosti vstúpia začiatkom budúceho roka.

01 - Modified: 2024-10-03 10:08:12 - Feat.: - Title: Pellegrini podpísal nové pravidlá pre uplatnenie práva na predčasné splatenie úveru 02 - Modified: 2024-10-03 08:52:23 - Feat.: - Title: Pellegrini schválil zmluvu medzi Slovenskom a Kirgizskom o dvojitom zdanení 03 - Modified: 2024-10-03 08:23:49 - Feat.: - Title: Pellegrini podpísal novelu, ktorou sa zvýši príspevok na pohreb na 200 eur 04 - Modified: 2024-10-03 08:05:45 - Feat.: - Title: Pellegrini podpísal novelu, týkajúcu sa kúpy národnej kultúrnej pamiatky 05 - Modified: 2024-10-01 13:09:27 - Feat.: - Title: Slovensko podporí výstavbu urýchľovača CERN-u, povedal Pellegrini. Vidí v tom aj presah do zdravotníctva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. október 2024 09:22