Peter Visolajský. FOTO: TASR/Marek Chovan
StoryEditor

Ak sa konsolidačný balíček schváli, začneme zbierať výpovede lekárov, upozornil Visolajský

27.09.2024, 13:04
Autor:
TASRTASR

Poslanci Národnej rady venovali diskusii o konsolidačnom balíčku celý štvrtok. Na záver rokovacieho dňa ho posunuli do do druhého čítania. To sa začne budúci týždeň v utorok o 9.00 hod.

V prípade, že návrh konsolidačných opatrení parlament schváli, Lekárske odborové združenie (LOZ) začne so zberom výpovedí lekárov. Predseda LOZ Peter Visolajský to uviedol v reakcii na štvrtkové posunutie konsolidačného balíčka do druhého čítania.

"Hlasovanie a zrýchlené legislatívne konanie pri konsolidačnom balíčku, ktoré odignorovalo upozornenia lekárov a sestier, je podrazom voči zdravotníkom a pacientom," vyhlásil Visolajský.

Postup v parlamente ho zároveň presvedčil o tom, že avizované mimoriadne rokovanie vlády k zdravotníctvu bolo len dymovou clonou, a nie reálnou snahou o riešenie. "Odkazujeme vláde SR, že v momente schválenia zákona začíname so zberom výpovedí lekárov z pracovného pomeru," oznámil predseda LOZ.

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii na vyjadrenia odborárov uviedlo, že pripravilo komplexný analytický materiál s riešeniami na zastabilizovanie situácie vo forme ozdravných opatrení. "A to v kontexte s avizovanými konsolidačnými opatreniami, ako aj plnením programového vyhlásenia vlády. Ten bude predložený na rokovanie vlády SR," priblížili z komunikačného oddelenia rezortu.

Poslanci Národnej rady venovali diskusii o konsolidačnom balíčku celý štvrtok. Na záver rokovacieho dňa ho posunuli do do druhého čítania. To sa začne budúci týždeň v utorok o 9.00 hod.

Konsolidačný balík sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov a opatrení, ktoré by mali do štátneho rozpočtu priniesť 2,7 miliardy eur. Deficit verejných financií by mal prostredníctvom opatrení klesnúť na 4,7 percenta z tohtoročných necelých 6 percent hrubého domáceho produktu.

Navrhované konsolidačné opatrenia v zdravotníctve sa týkajú spomalenia valorizácie platov zdravotníkov v ambulantnom i nemocničnom sektore na tri percentá na jeden rok i transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Okrem zástupcov zdravotníckych organizácií ich kritizuje aj opozícia.

01 - Modified: 2024-10-05 10:57:47 - Feat.: - Title: Dolinkovej demisiou sa nič nemení. Trváme na svojich požiadavkách, vyhlásil šéf lekárskych odborov Visolajský 02 - Modified: 2024-10-04 10:02:48 - Feat.: - Title: Odstúpenie ministerky zdravotníctva je politickým krokom pre verejnosť, tvrdí Visolajský 03 - Modified: 2024-09-30 11:33:29 - Feat.: - Title: Vy to nevidíte, ale kolaps zdravotníctva už nastal. Ľudia zomierajú na čakacích listinách, tvrdí lekár 04 - Modified: 2024-09-27 08:21:03 - Feat.: - Title: Ak sa konsolidačný balíček schváli, začneme zbierať výpovede lekárov, tvrdia lekárski odborári 05 - Modified: 2024-09-27 09:34:12 - Feat.: - Title: Ak parlament schváli konsolidačný balíček, tak lekárski odborári začnú zbierať výpovede
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. október 2024 16:39