Na snímke zaplavené okolie prístavu v Komárne. FOTO: TASR/Milan Drozd 
StoryEditor

V Bratislave hladina Dunaja aj Moravy klesla. Povodňová vlna sa presunula, problémy hlásia z Komárna

20.09.2024, 08:40
Autor:
ČTKČTK

Úrady už odstránili protipovodňové bariéry medzi štvrťami Devínska Nová Ves a Devín pri sútoku Moravy a Dunaja.

Hladina Dunaja v Bratislave sa ďalej znížila a dnes ráno už nebola v najvyššom stupni povodňovej aktivity, kam vystúpila v pondelok po výdatných zrážkach. Povodňová vlna na tomto európskom veľtoku sa presunula na juh krajiny. Klesla aj Morava, na okraji metropoly však zostala na treťom povodňovom stupni.

Ráno Dunaj v Bratislave dosahoval 817 centimetrov, za 24 hodín tak klesol o viac ako meter a od posledného maxima zo stredy sa znížil už o zhruba 1,7 metra. Naopak, v Komárne hladina Dunaja ďalej stúpla, a to na zhruba 830 centimetrov. Okolo tejto úrovne tam bude podľa odhadu slovenských meteorológov kulminovať.

Výstraha 3. stupňa pred povodňami

Vo viacerých okresoch na západe Slovenska naďalej platí výstraha tretieho stupňa pred povodňami z trvalého dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe. Hydrologická výstraha naďalej platí pre okresy Senica, Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky - juh.

V najvyššom stupni povodňovej aktivity ráno zostala Morava pri Bratislave, hoci tam od štvrtka klesla o viac ako 60 centimetrov. Práve vysoká hladina Moravy a Dunaja po silnom daždi z minulého týždňa komplikovala situáciu v dvoch štvrtiach v západnej časti Bratislavy.

Úrady už odstránili protipovodňové bariéry medzi štvrťami Devínska Nová Ves a Devín pri sútoku Moravy a Dunaja. Do Devína, kam v uplynulých dňoch zaisťovala prepravu obyvateľov armáda nákladnými vozidlami, už znova začali jazdiť spoje mestskej hromadnej dopravy.

V Komárne na juhu Slovenska vysoká hladina Dunaja ovplyvnila aj rieku Váh. Voda sa tam podľa skorších informácií mesta vyliala na niekoľkých miestach v záplavových oblastiach. Problém v oblasti spôsobila vysoká spodná voda a na najrizikovejšie miesta pracovníci rozmiestnili vrecia s pieskom.

01 - Modified: 2024-09-20 06:06:08 - Feat.: - Title: Nespíme, bojujeme! Záplavová vlna postupuje Poľskom, v meste Brzeg Dolny začali pretekať protipovodňové valy 02 - Modified: 2024-09-19 19:31:17 - Feat.: - Title: Bratislavský Filmový chodník slávy sa rozrástol o dlaždicu Juraja Kukuru. Sú to neopísateľné pocity, povedal 03 - Modified: 2024-09-19 17:16:22 - Feat.: - Title: Miliardy z fondu Európskej únie sa použijú pri náprave škôd po povodniach, hovorí Fico o "obrovskej pomoci" 04 - Modified: 2024-09-19 17:06:32 - Feat.: - Title: Krajiny postihnuté povodňami budú môcť využiť desať miliárd z fondov Únie, povedala šéfka eurokomisie 05 - Modified: 2024-09-19 16:35:28 - Feat.: - Title: Z českého rozpočtu pôjde na obnovu po povodniach 40 miliárd korún, Praha žiada o pomoc aj Úniu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. september 2024 08:41