Zaplavené záhradky riekou Morava na Kremeľskej ceste medzi Devínom a Devínskom Novou Vsou v Bratislave. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kritická situácia je v Devíne a Devínskej, nasadili transportéry. Problém môže byť aj s pitnou vodou

16.09.2024, 14:54
16.09.2024, 15:36
Autor:
alaalaTASRTASR

Zaplavené a neprejazdné sú aj Kremeľská ulica a Slovanské nábrežie v Devíne. Prejsť sa nedá ani po Devínskej ceste od výjazdu na Dlhé Diely po Devín, ani po ceste k Devínskemu jazeru.

Situácia v Devíne a Devínskej Novej Vsi je kritická. To, že Devín bude pravdepodobne odrezaný vodou na približne 20 hodín, oznámil na dnešnej tlačovej konferencii predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

V Devínskej Novej Vsi sa na viacerých uliciach začalo s evakuáciou, prípadne s prípravami na ňu. 

image

Droba: Niektoré objekty majú zatopené pivnice, hrozí podmočenie Divadla Aréna

Odrezaný Devín

Prejazd do Devínskej Novej Vsi z Devína je podľa stránky mestskej časti uzatvorený, prístupná je len pre záchranné zložky. Z druhej strany od mesta je od zastávky linky 29 Pri Sandbergu (Na hriadkach) zabezpečená doprava transportérom k devínskemu kostolu. 

"Rovnako tak bude fungovať aj doprava z Devína - pri kostole bude čakať transportér, ktorý zabezpečí dopravu na hranicu hrádze pred Devínskou Novou Vsou, kde bude potrebné prestúpiť na spoj MHD," uviedla samospráva.

Zaplavené a neprejazdné sú aj Kremeľská ulica a Slovanské nábrežie v Devíne. Prejsť sa nedá ani po Devínskej ceste od výjazdu na Dlhé Diely po Devín, ani po ceste k Devínskemu jazeru. V Devínskej Novej Vsi ostáva ťažko prejazdná Istrijská ulica, polícia prejazd neodporúča.

V Devínskej Novej Vsi bolo pre meteorologickú situáciu evakuovaných približne 100 obyvateľov. Informuje o tom primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti. "V Devínskej Novej Vsi máme komplikovanú situáciu, pre hrozbu vody muselo byť evakuovaných približne 100 ľudí. Som rád, že vedenie Devínskej Novej Vsi to zvláda a situácia je pod kontrolou," skonštatoval Vallo.

Hlavné mesto chce podľa primátora čo najskôr riešiť aj situáciu na Devínskej ceste, ktorá bola počas víkendu uzavretá pre zosuv na priľahlom svahu. Magistrát deklaruje, že robí všetko pre to, aby čo najskôr zabezpečil svah a obnovil premávku aspoň v čiastočnom režime. Riešenie však môže trvať niekoľko dní.

Časť Slovanského nábrežia v bratislavskom Devíne bude od pondelka 15.30 h odpojená od elektrickej energie. Informovala o tom mestská časť s tým, že k čiastočnej odstávke dôjde pre ohrozenie energetických rozvodov.

"Odpojenie sa bude pravdepodobne týkať verejného osvetlenia a niektorých rodinných domov, ktoré sú napájané zo vzdušného vedenia nízkeho napätia na nábreží," uviedla na sociálnej sieti. Lokalita bude od elektriny odpojená do odvolania.

image

Povodne na Slovensku: Devín je odrezaný, Dunaj presiahol v Bratislave deväť metrov a stúpa (online)

Prerušenie dodávok vody

Bratislavská vodárenská spoločnosť upozorňuje, že dodávka pitnej vody môže byť za istých okolností prerušená. Súvisí to s odstavením vodných zdrojov a ich kvalitou.

Ako vyzerá povodňová situácia v Bratislave

"Táto situácia sa môže týkať mestskej časti Devín a časti Devínskej Novej Vsi. V tejto chvíli nechceme predbiehať a momentálne sme schopní úpravami na vodovodnej sieti zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou z iných vodárenských zdrojov a vodojemov. Ak sa situácia zmení, budeme v spolupráci so samosprávou zabezpečovať náhradné zásobovanie cisternami alebo barelmi s pitnou vodou," uviedol hovorca vodární.

Hlavné mesto potvrdilo, že v spolupráci s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou rieši otázku zásobovania pitnou vodou pre Devín. Ide o jeden z možných scenárov. Na takúto možnosť pripravuje svojich obyvateľov aj samotná mestská časť. O náhradnom zásobovaní bude v prípade potreby informovať, momentálne sa podľa nej predpokladá zásobovanie galónmi z Devínskej Novej Vsi.

image

Situácia v Bratislave je mimoriadne vážna. Vyhýbajte sa stromom, odkazuje magistrát

Dunaj stúpa

Slovenský vodohospodársky podnik už nainštaloval protipovodňovú ochranu Bratislavy na očakávaný stav výšky Dunaja na všetkých miestach. A to v Karlovej Vsi, Devíne i v Starom Meste aj na petržalskej strane Dunaja. Rovnako tak medzi mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves, kde je predpoklad zaplavenia cesty.

Hladina Dunaja v Devíne a Bratislave je už týchto chvíľach na úrovni tretieho stupňa povodňovej aktivity, v centre mesta dosiahla rieka k 14:30 hodine 934 centimetrov.

01 - Modified: 2024-09-16 15:06:05 - Feat.: 1 - Title: Povodne na Slovensku: Devín je odrezaný, Dunaj sa blíži v Bratislave k úrovni kulminácie (online) 02 - Modified: 2024-09-16 10:49:14 - Feat.: 1 - Title: Divoké počasie skomplikovalo dopravu, niektoré lety meškali. Problémy hlásia železnice aj pošta 03 - Modified: 2024-09-16 09:49:37 - Feat.: 1 - Title: Viaceré úseky ciest v Bratislavskom kraji sú neprejazdné, najmä na Záhorí a v hlavnom meste 04 - Modified: 2024-09-16 08:29:01 - Feat.: 1 - Title: Morava a horný úsek Dunaja sa podľa hydrológov blížia k svojim maximám 05 - Modified: 2024-09-16 08:17:00 - Feat.: 1 - Title: Na väčšine územia Slovenska treba počítať s dažďom aj dnes. Pre západ platia výstrahy tretieho stupňa
01 - Modified: 2024-09-16 15:25:24 - Feat.: - Title: Fico vystúpil k povodniam spolu s Vallom aj Drobom: Myslím, že to najhoršie ešte stále nie je za nami 02 - Modified: 2024-09-16 14:28:58 - Feat.: - Title: Škody v rámci rezortu školstva odhadol Drucker na 400-tisíc eur. Zatvorených bolo dnes približne 80 škôl 03 - Modified: 2024-09-16 13:54:55 - Feat.: - Title: Rozbúrený Dunaj ohrozuje luxusné budovy na nábreží. Ako rieši vodu Eurovea, Aupark či SND? 04 - Modified: 2024-09-16 14:30:43 - Feat.: - Title: Slovensko je tesne nad minimom Európy (komentár) 05 - Modified: 2024-09-16 14:22:32 - Feat.: - Title: Hladina Dunaja má v utorok kulminovať na úrovni približne 950 centimetrov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. september 2024 17:25