”Dunaj môže dosiahnuť úroveň 910 centimetrov, čo je úroveň, ktorá by spôsobila, že Bratislava by začala byť zaplavovaná,” poznamenal Taraba. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Od nedele rána má pre bratislavský úsek Dunaja platiť tretí stupeň povodňovej aktivity

14.09.2024, 10:34
14.09.2024, 12:08
Autor:
TASRTASR

Pre nepriaznivé počasie vykonávajú od piatku hasiči, policajti aj vojaci preventívne práce. Šutaj Eštok poukázal na to, že pracovali na stavaní hrádzi v povodí rieky Morava a v sobotu pracujú na hrádzi v Kopčanoch.

Pre bratislavský úsek Dunaja má od nedele rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Slovenský vodohospodársky podnik začne od daného dňa stavať protipovodňové zábrany.

Od nedele by na rieke nemali premávať ani lode. Informoval o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu.

image

Situácia na Dunaji by sa mala zhoršovať, Morava by sa vyliať naopak nemala

"Slovenský vodohospodársky podnik požiadal, aby sme vyhlásili ráno od nedele od šiestej hodiny tretí stupeň povodňovej aktivity v Bratislave, aby mohli začať s ohradzovaním Bratislavy. Predpokladaná hodnota kulminácie na základe predikcií, ktoré máme zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, a zároveň aj avizované prietokové hodnoty, ktoré poskytla rakúska strana, predpokladajú, že Dunaj môže dosiahnuť úroveň 910 centimetrov, čo je úroveň, ktorá by spôsobila, že Bratislava by začala byť zaplavovaná," poznamenal Taraba.

Informoval aj o situácii na vodnom diele Gabčíkovo, ktoré v súčasnosti vyrába 400 megawattov elektriny a v prevádzke je sedem z ôsmich turbín. "Siedma turbína začala vykazovať nejaké miery vibrácie, to znamená, že sa nedá vylúčiť, že sa siedma turbína automaticky vypne, ak tieto vibrácie nepoľavia," povedal s tým, že v prípade tohto scenára bude nutné v Gabčíkové otvoriť plavebné komory a začať vypúšťať vodu.

image

Hroziace povodne: V Bratislave vyhlásia tretí stupeň povodňovej aktivity (online)

Tretí povodňový stupeň platí aj pre rieku Morava. Situácia na nej je však podľa slov Tarabu a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas) pokojnejšia. "Predpokladáme k sobotňajšiemu dňu a k tomuto stavu aký je, že by nemalo prísť k vyliatiu rieky Morava," ozrejmil šéf envirorezortu.

Pre nepriaznivé počasie vykonávajú od piatku hasiči, policajti aj vojaci preventívne práce. Šutaj Eštok poukázal na to, že pracovali na stavaní hrádzi v povodí rieky Morava a v sobotu pracujú na hrádzi v Kopčanoch.

01 - Modified: 2024-09-14 08:45:56 - Feat.: - Title: V Devíne očakávajú kulmináciu rieky Dunaj z nedele na pondelok 02 - Modified: 2024-09-14 09:42:16 - Feat.: - Title: Situácia na Dunaji by sa mala zhoršovať, Morava by sa vyliať naopak nemala 03 - Modified: 2024-09-14 08:06:07 - Feat.: - Title: Hladiny riek v Česku stále stúpajú, niektoré obce evakuovali. Situácia je dramatická aj v Poľsku 04 - Modified: 2024-09-14 06:20:23 - Feat.: - Title: Z poľskej dediny blízko českých hraníc museli evakuovať stovky ľudí, vyliala sa tam rieka 05 - Modified: 2024-09-13 20:34:40 - Feat.: - Title: Prognózy povodní v Dolnom Rakúsku sa zhoršili, na Dunaji rátajú s 30-ročnou vodou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. september 2024 12:08