Za rečníckym pultom poslankyňa KDH Martina Holečková, v pozadí predseda hnutia Milan Majerský (vpravo) a niekdajší europoslanec Ivan Štefanec (vľavo). FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Spor v KDH: Hanba, reaguje bývalý europoslanec. Zastal sa Holečkovej, tvrdo kritizuje Majerského

10.09.2024, 14:18

Líder kresťanských demokratov považuje Holečkovej novelu zákona za neodbornú. Holečková tvrdí, že návrh konzultovala s trestnými právnikmi a stojí si za ním.

Návrh novely Trestného poriadku z dielne poslankyne Martiny Holečkovej (KDH) nepôsobí ako odborný a kompetentný. Uviedol to predseda KDH Milan Majerský.

Holečková navrhla, aby rozhodnutie o prerušení výkonu trestu odňatia slobody na základe návrhu ministra spravodlivosti bolo povinne preskúmané súdom. Tvrdí, že návrh konzultovala s viacerými trestnými právnikmi a je inšpirovaný českou legislatívou.

Majerský reagoval, že táto kompetencia by mala ostať v rukách ministra, predchádza sa tým justičným omylom. Pripomenul, že návrh sa týka otázky právneho štátu, za ktorý KDH vždy bojovalo. Vraví, že za svojim názorom si stojí, „nehľadiac na to, že Susko právomoc zneužil“.

Spor v KDH: Návrh vlastnej poslankyne hnutie nepodporí. Je neodborný, tvrdí Majerský

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) na začiatku augusta podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušil tým jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu o dovolaní. Viacerí predstavitelia opozície tento krok kritizovali.

„To, čo urobil Boris Susko si pred ním nedovolil žiadny minister spravodlivosti. O potrebe dostať Dušana Kováčika z väzenia hovoril Robert Fico a preto to vyzerá, že minister len plní želania Roberta Fica,“ napísala Holečková na sociálnej sieti.

O jej novele by mala Národná rada rokovať na septembrovej schôdzi.

„Hanba, hanba, hanba“

„Ctíme si aj odbornosť a kompetentnosť a v tomto prípade sa mi nezdá, že tento poslanecký návrh poslankyne Holečkovej by bol odborný a kompetentný,“ vyjadril sa šéf kresťanských demokratov. „Ak by mal byť poškodený čo i len jeden občan, na ktorom sa vykonal justičný omyl alebo nespravodlivosť, budeme to pokladať za neodborné a nekompetentné,“ reagoval na otázku novinárov.

Poukázal na to, že kompetenciu okrem Suska použili aj predchádzajúci ministri. „Pri justičných omyloch je to záchrana človeka, ktorý je nespravodlivo odsúdený,“ dodal.

Samotná Holečková však trvá na tom, že jej návrh je dobrý a tvrdí, že sa bude snažiť kolegov a kolegyne v klube KDH presvedčiť, aby ho podporili. Podľa jej vlastných slov ju mrzí, ak sa s nimi rozchádza v takej zásadnej veci, akou je boj proti korupcii. Podľa informácii HN by to mohol byť popud k jej odchodu z hnutia.

Na situáciu už stihol prostredníctvom sociálnej siete zareagovať Holečkovej stranícky kolega Ivan Štefanec, niekdajší europoslanec a tohtoročný neúspešný kandidát v európskych voľbách. Postoj Milana Majerského označil za „hanbu“ – pričom výraz v nadpise svojho príspevku trikrát zopakoval.

„Obrovská hanba, ak je pre predsedu opozičnej strany prednejší smerácky minister ako nezávislé súdy,“ napísal. Jedna z užívateliek v komentári podotkla, že šéf KDH podľa nej čoraz viac sleduje vlastné záujmy. „Presne ste trafili,“ súhlasil s ňou Štefanec a dodal, že Majerského smerovanie za vlastným prospechom je čoraz evidentnejšie.

Nezávislé súdy

Podpredseda KDH Viliam Karas si myslí, že doteraz sa ministerská kompetencia o prerušení výkonu trestu osvedčila ako brzda na odstraňovanie zjavných chýb, ktoré nezasahujú do rozhodovania súdov. Nedomnieva sa, že pre jeden prípad treba odstrániť túto kompetenciu ministrov.

„Podľa súčasnej právnej úpravy má minister spravodlivosti možnosť navrhnúť prerušenie výkonu trestu odňatia slobody odsúdenému, pričom toto rozhodnutie môže byť prijaté bez nutnosti súdneho prieskumu. Táto právomoc ministra však môže viesť k subjektívnym rozhodnutiam,“ uviedla Holečková v dôvodovej správe k návrhu.

Susko na začiatku augusta podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika a prerušil jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu o dovolaní. Viacerí predstavitelia opozície tento krok kritizovali.

01 - Modified: 2024-09-10 12:56:00 - Feat.: - Title: Opozícia chce navrhnúť na post šéfa parlamentu Mikloška. Vyzeráme ako banánová republika, hovorí 02 - Modified: 2024-09-09 14:37:01 - Feat.: - Title: Ak nám zoberú eurofondy, môže za to Ficova vláda. Oni za mechanizmus aj hlasovali, tvrdí KDH 03 - Modified: 2024-09-09 07:37:37 - Feat.: - Title: Navrhnúť šéfa parlamentu môže aj opozícia, teší nás, že Mikloško má dôveru strán, znie z KDH 04 - Modified: 2024-09-08 19:48:56 - Feat.: - Title: Hlas má pri šéfovi parlamentu jasno. Opozícia by tam rada videla známe meno 05 - Modified: 2024-09-08 11:02:51 - Feat.: - Title: Správu z auditu zverejníme do dvoch týždňov, odkazuje minister Susko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. september 2024 11:21