Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Exminister Mikulec: Šutaj Eštok namiesto riešenia problémov rozvracia políciu

24.06.2024, 15:34
Autor:
TASRTASR

Počas bývalej vlády boli podľa Romana Mikulca pripravené opatrenia na stabilizáciu Policajného zboru, nový systém odmeňovania a vzdelávania policajtov. Tvrdí, že s nimi súhlasili aj odbory.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) namiesto riešenia problémov v polícii venuje čas rozvratu policajných štruktúr, prenasledovaniu vyšetrovateľov a ich rodín či rušeniu útvarov na prezídiu.

Exminister vnútra a poslanec Národnej rady Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) to uviedol v súvislosti s iniciatívou Odborového zväzu polície na Slovensku, ktorý upozorňuje na zlé podmienky v zbore.

"Vedenie ministerstva vnútra a aj Policajného zboru je vo funkciách už dosť dlho na to, aby sa prestali vyhovárať na druhých a aby konečne začali riešiť problémy policajtov, hasičov, horských záchranárov, okresných úradov a všetkých ďalších zložiek ministerstva vnútra," uviedol Mikulec. Polícia je podľa neho v kritickom stave napriek tomu, že ministerstvo vnútra nemusí čeliť pandémii či energetickej kríze.

Počas bývalej vlády boli podľa Mikulca pripravené opatrenia na stabilizáciu Policajného zboru, nový systém odmeňovania a vzdelávania policajtov. Tvrdí, že s nimi súhlasili aj odbory.

"Keby súčasné vedenie rezortu implementovalo nové tarifné nastavenie odmeňovania policajtov, ktoré bolo nachystané, mohli kritickému stavu predísť," podotkol.

Odborový zväz polície v SR vyzval minulý týždeň vedenie rezortu vnútra, aby riešilo situáciu v Policajnom zbore. Upozornil na zlé podmienky, ako napríklad stav policajných budov či staré odevy, ale aj nevyhovujúce platové ohodnotenie.

Svoj postoj chcú policajti tento týždeň deklarovať čiernou stužkou na zápästí. K iniciatíve sa pridal aj Nový odborový zväz polície a Odborový zväz Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že absolútnou prioritou pre rezortného šéfa je skvalitniť a vytvoriť konečne dôstojné a adekvátne pracovné podmienky pre všetkých príslušníkov slúžiacich v Policajnom zbore.

Poznamenalo však, že roky zanedbávaný stav v polícii sa nedá vyriešiť okamžite. Rovnako poukázalo na niektoré realizované či pripravované kroky, ako sú polročné motivačné odmeny, rekonštrukcia policajných staníc či nová koncepcia vozového parku policajtov.

 

01 - Modified: 2024-09-20 08:15:21 - Feat.: - Title: "Nezáujem a neschopnosť." Šutaj Eštok kritizoval predošlé vedenie rezortu kvôli pasom, predstavil nové 02 - Modified: 2024-09-17 09:43:30 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok deklaroval pripravenosť kedykoľvek diskutovať s opozíciou, schôdzu k bezpečnosti však neotvorili 03 - Modified: 2024-09-15 13:18:39 - Feat.: - Title: Ľudia na západe Slovenska by nemali piť vodu zo studní, vraví Taraba. Štát zabezpečí cisterny a čistiarne 04 - Modified: 2024-09-15 10:50:23 - Feat.: - Title: Pri prácach v súvislosti so záplavami pomáhajú aj vojaci, hlási Šutaj Eštok. V teréne ich má byť stovka 05 - Modified: 2024-09-14 13:42:39 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Smerujeme k dohode na konsolidačnom balíčku. Nič nevieme, kritizuje Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. september 2024 12:45