Prezident Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Prieskum: Čo očakávajú od Pellegriniho voliči Smeru a PS? V jednom vládne zhoda

20.06.2024, 10:48
Autor:
chocho

Kým až 94 percent voličov Smeru verí, že sa Pellegrinimu podarí zmierniť napätie v spoločnosti, tak 55 percent elektorátu progresívcov to neočakáva.

Slovensko má od polovice júna nového prezidenta. Krajina je pri jeho osobe rozdelená na dva tábory. Kým u voličov koalície, odkiaľ Peter Pellegrini vzišiel, prevláda veľký optimizmus, u podporovateľov opozície je to predovšetkým skepsa.

Vyplýva to z prieskumu agentúry SCIO na vzorke tisíc respondentov, realizovanom počas prezidentskej inaugurácie 14. až 17. júna 2024. Názory na novú hlavu štátu agentúra merala medzi voličmi dvoch strán - najsilnejšieho vládneho subjektu Smer a lídra opozície Progresívne Slovensko.

Kým až 94 percent voličov Smeru verí, že sa Pellegrinimu podarí zmierniť napätie v spoločnosti, tak 55 percent elektorátu progresívcov to neočakáva.

image

Očakávate od prezidenta Petra Pellegriniho, že zmieri napätú spoločenskú atmosféru na Slovensku? GRAF: SCIO

Podobný stav vládne aj pri otázke, či sa Pellegrini pokúsi aktívnym posudzovaním legislatívy vyvažovať prípadný negatívny vplyv vlády a parlamentu na spoločnosť.

image

Očakávate od prezidenta Petra Pellegriniho, že sa pokúsi aktívnym posudzovaním legislatívy vyvažovať prípadný negatívny vplyv vlády a parlamentu na spoločnosť? GRAF: SCIO

Väčšinová dôvera vládne len v prípade schopnosti prezidenta dôsledne presadzovať a reprezentovať európske a atlantické ukotvenie Slovenska. U voličov PS kladne na túto otázku odpovedalo 60 percent opýtaných a u podporovateľov Smeru 83 percent.

image

Očakávate od prezidenta Petra Pellegriniho, že bude dôsledne presadzovať a reprezentovať európske a atlantické ukotvenie Slovenska? GRAF: SCIO

"Dá sa predpokladať, že sú to ešte vo veľkej miere dozvuky kampane," zhodnotil výsledky prieskumu zakladateľ a hlavný analytik agentúry SCIO, expolitik Martin Klus.

"Obzvlášť v krátkom čase medzi prvým a druhým kolom sa kampaň viedla vo veľmi vypätej atmosfére s výslednou veľkou radosťou v jednom tábore a frustráciou v druhom, čo zanechalo na mnohých voličoch stopy a prezident Peter Pellegrini bude mať veľmi ťažkú úlohu toto zmierniť," doplnil Klus.

Za potenciálne vážnu komplikáciu v tomto smere Klus považuje prípadný vstup jeho súpera z prezidentského súboja Ivana Korčoka do politiky.

"Práve jeho totiž mnohí podporovatelia opozície vnímajú ako silný protipól súčasnej vládnej moci, za ktorej súčasť stále považujú aj Petra Pellegriniho. A to bez ohľadu na jeho odchod do prezidentského paláca, či s poukazom na posledné správy z rokovania Európskej rady," myslí si Klus.

01 - Modified: 2024-06-20 11:47:35 - Feat.: - Title: Cítim veľkú hanbu. Kotlárove vyjadrenia sa ma hlboko dotkli, reaguje Šimečka a vyzval ho k ospravedlneniu 02 - Modified: 2024-06-20 10:13:59 - Feat.: - Title: Štyria z piatich ľudí chcú viac opatrení v oblasti klímy, ukázal prieskum OSN 03 - Modified: 2024-06-19 15:04:45 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po letných prázdninách úradovať aj z Banskej Bystrice. Nechcem, aby to bolo slávnosťou, vraví 04 - Modified: 2024-06-19 13:23:59 - Feat.: - Title: SNS rozladila nominácia Šefčoviča. Národniari majú jasno, teraz už ide len o jedno 05 - Modified: 2024-06-19 10:31:02 - Feat.: - Title: Pellegrini chce ako prezident napraviť pokrivené renomé Slovenska v zahraničí. Je však sčasti skreslené, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. jún 2024 16:36