FOTO: TASR/Daniel Stehlík
StoryEditor

Školská inšpekcia poukázala na viaceré pochybenia pri externých maturitných skúškach

19.06.2024, 11:56
Autor:
TASRTASR

Priebeh testovania narúšalo i napríklad nedodržanie pokynov pri práci s nahrávkami alebo nekorektné a neúplné zadávanie pokynov týkajúcich sa samotnej práce s testami.

Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) poukázala na viaceré pochybenia činnosti školských koordinátorov a administrátorov, ale aj predsedov predmetových maturitných komisií pri externých maturitných skúškach. V aktuálnom školskom roku vykonala kontrolu na 45 gymnáziách a 69 stredných odborných školách, informuje hovorkyňa ŠŠI Katarína Matejková.

"Medzi najzávažnejšie nedostatky patrí napríklad nedodržanie času začiatku testovania stanoveného v harmonograme či nedodržanie stanoveného času na doručenie a rozdanie zadaní," uviedla hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská. Ako zdôraznila, aby boli maturitné skúšky skutočne objektívne, dodržiavanie pokynov je viac než potrebné.

image

Drucker chystá zmeny v maturitách. Ako by mohli vyzerať po novom?

Hovorkyňa doplnila, že priebeh testovania narúšalo i napríklad nedodržanie pokynov pri práci s nahrávkami alebo nekorektné a neúplné zadávanie pokynov týkajúcich sa samotnej práce s testami. Rovnako aj nevypnutie mobilného telefónu. Na objektivitu testovania podľa nej mohlo mať vplyv tiež prerušenie oddeľovania odpoveďových hárkov od kópií alebo neprítomnosť žiakov a administrátora v učebni počas zverejňovania zadaní.

"Tieto zistenia nie sú novinkou, práve, naopak, rovnaké problémy sa nám potvrdzujú každoročne. Preto opäť prízvukujem naše odporúčania riaditeľom škôl, a to zabezpečiť školského koordinátora, ktorý bude zodpovedne plniť všetky úkony spojené s externou časťou a písomnou formou internej časti maturitnej skúšky a zabezpečiť ich priebeh v súlade s pokynmi," dodala Štofková Dianovská.

Viac informácií k zisteniam je v správe o Stave realizácie externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky na gymnáziu a strednej odbornej škole v Slovenskej republike v školskom roku 2023/2024.

01 - Modified: 2024-07-01 09:20:33 - Feat.: - Title: Drucker zvažuje prípadné zavedenie povinnej maturity z matematiky 02 - Modified: 2024-06-21 13:25:15 - Feat.: - Title: Problémové maturity: pod niektorými riaditeľmi sa pre veľké prešľapy trasú stoličky 03 - Modified: 2024-05-31 10:33:05 - Feat.: - Title: Maturity poznačili bezpečnostné hrozby. Môže to mať dopad aj na výsledky študentov, hovorí expertka 04 - Modified: 2024-05-20 06:20:17 - Feat.: - Title: Polícia bude dohliadať na bezpečnosť škôl a pokojný priebeh maturít 05 - Modified: 2024-05-15 21:30:52 - Feat.: - Title: Na klavíri bez klavíra. Inšpekcia si posvietila na umelecké školy, pätina z nich pohorela
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. júl 2024 12:11