FOTO: REUTERS
StoryEditor

Budeme razantne odporovať Západu. Putin s delegáciou pricestoval do KĽDR, kde sa stretol s Kimom

18.06.2024, 22:43
Autor:
TASRTASR

Putina na letisku v Pchjongjangu privítal severokórejský vodca Kim Čong-un. Putin, ktorý sa po 24 rokoch vydal na svoju prvú cestu do KĽDR, uviedol, že oceňuje pevnú podporu tejto krajiny pre jeho vojenské operácie na Ukrajine.

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času na avizovanú návštevu do Severnej Kórey. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AP.

Stalo sa tak po tom, ako šéf Kremľa vyhlásil, že obe krajiny chcú úzko spolupracovať na prekonaní sankcií pod vedením USA v súvislosti so stupňujúcou sa konfrontáciou s Washingtonom.

Putina na letisku v Pchjongjangu privítal severokórejský vodca Kim Čong-un. Putin, ktorý sa po 24 rokoch vydal na svoju prvú cestu do KĽDR, uviedol, že oceňuje pevnú podporu tejto krajiny pre jeho vojenské operácie na Ukrajine.

Povedal, že Rusko i KĽDR budú "razantne odporovať" ambíciám Západu "brániť vytvoreniu multipolárneho svetového poriadku založeného na spravodlivosti, vzájomnom rešpektovaní suverenity a zohľadňovaní záujmov druhej strany".

Putinova návšteva prichádza v čase rastúcich obáv z dohody o zbrojení, v rámci ktorej Pchjongjang poskytne Moskve muníciu na podporu vojny na Ukrajine výmenou za hospodársku pomoc a transfer technológií, ktoré by zvýšili hrozbu, ktorú predstavuje Kimov program jadrových zbraní a rakiet.

image

Bez obáv, už sa nevrátime. Arménsko po zrade Putina a Lukašenka opustilo postsovietske NATO a hľadá spojencov

Putin tiež uviedol, že Rusko a Severná Kórea budú rozvíjať obchodné a platobné systémy, "ktoré nie sú kontrolované Západom", a spoločne sa postavia proti sankciám voči týmto krajinám. Putin označil sankcie za "nezákonné a jednostranné".

Na Severnú Kóreu sa vzťahujú prísne hospodárske sankcie Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s jej jadrovými zbraňami a raketovým programom, zatiaľ čo Rusko čelí sankciám zo strany Spojených štátov a ich západných partnerov v súvislosti so svojou vojenskou agresiou na Ukrajine.

Putin uviedol, že krajiny rozšíria spoluprácu aj v oblasti cestovného ruchu, kultúry a vzdelávania.

Ruského prezidenta sprevádza niekoľko vysokopostavených predstaviteľov vrátane podpredsedu vlády Denisa Manturova, ministra obrany Andreja Belousova a ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

Počas návštevy podpíšu niekoľko dokumentov vrátane dohody o komplexnom strategickom partnerstve.

Putin sa snaží revitalizovať vzťahy s Pchjongjangom v rámci úsilia o obnovenie vplyvu svojej krajiny a jej spojenectiev z čias bývalého Sovietskeho zväzu. Väzby Ruska s KĽDR sa oslabili po rozpade ZSSR v roku 1991.

Kim sa prvýkrát stretol s Putinom v roku 2019 v ruskom prístavnom meste Vladivostok na východe krajiny.

Kremeľ oznámil, že po Severnej Kórei navštívi Putin 19. a 20. júna aj Vietnam, kde sa budú konať rozhovory zamerané na obchod.

Stretne sa s generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Vietnamu, prezidentom To Lamom, predsedom vlády Pham Minh Tinom a predsedom parlamentu Tranom Thanh Manom.

01 - Modified: 2024-07-01 15:49:42 - Feat.: - Title: Medzinárodná telekomunikačná únia odsúdila rušenie satelitného signálu Ruskom 02 - Modified: 2024-07-01 15:31:42 - Feat.: - Title: Počet obetí útokov v ruskom Dagestane stúpol na 22 03 - Modified: 2024-07-01 13:48:33 - Feat.: - Title: Obyvatelia KĽDR nosia odznaky s Kim Čong-unom, kult jeho osobnosti rastie 04 - Modified: 2024-07-01 12:15:35 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako sa bude vyvíjať vojna v lete? Rusi nejdú podľa príručky, Ukrajinci cielia na ich slabinu 05 - Modified: 2024-07-01 09:06:52 - Feat.: - Title: VIDEO Príde aj o posledných fanúšikov? Kanye West pristál v Moskve, údajne má odohrať koncert a stretnúť sa s Putinom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. júl 2024 18:14